香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脛骨痛症

關閉 [複製鏈接]

升級   53.45%

該用戶從未簽到

脛骨痛症

運動醫學教育系列手冊 VII
- 脛骨痛症引 言
脛 骨 痛 症 並 不 是 一 個 具 體 的 診 斷 , 它 只 是 用 來 形 容 脛 骨 下 三 分 一 後 內 側 部 分 ( 圖 一 ) 有 疼 痛 及 觸 痛 症 狀 的 代 名 詞 , 其 所 包 含 的 問 題 有 :
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
  • 應 力 性 骨 折
  • 間 隔 區 綜 合 症

登錄/註冊後可看大圖
這 些 問 題 普 遍 見 於 經 常 在 硬 地 上 跑 跳 的 人 士 , 例 如 : 短 跑 、 長 跑 、 籃 球 、 排 球 等 項 目 運 動 員 、 健 康 舞 愛 好 者 及 古 典 舞 舞 蹈 家 等 。
簡 介
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
    骨 膜 、 腱 鞘 、 肌 肉 或 骨 間 膜 因 為 拉 傷 或 機 械 性 刺 激 產 生 發 炎 而 引 起 的 病 症 , 一 般 症 狀 只 會 在 活 動 時 出 現 , 休 息 時 便 很 快 消 失 。
  • 應 力 性 骨 折
    由 細 微 的 骨 折 開 始 , 其 後 可 變 成 肉 眼 可 見 的 問 題 , 患 者 的 脛 骨 一 般 會 有 明 顯 的 觸 痛 點 , 症 狀 會 於 劇 烈 運 動 時 出 現 , 最 後 連 所 有 負 重 活 動 甚 至 休 息 也 會 疼 痛 。
  • 間 隔 區 綜 合 症
    當 運 動 時 肌 肉 內 的 壓 力 增 大 , 使 骨 膜 間 隙 的 隔 區 ( 圖 二 ) ( 前 、 外 側 、 深 後 及 表 後 ) 血 液 循 環 及 組 織 功 能 受 到 阻 礙 , 患 者 只 會 在 活 動 時 有 痛 楚 , 休 息 時 便 很 快 消 失 , 但 觸 痛 可 能 仍 然 存 在 ﹔ 情 況 嚴 重 時 , 被 該 間 隔 區 的 神 經 線 所 控 制 的 地 方 亦 會 麻 痺 或 有 麻 刺 感 。

登錄/註冊後可看大圖

脛 骨 痛 症 的 誘 因
  • 不 合 適 的 運 動 鞋
    穿 破 舊 、 缺 乏 足 弓 保 護 及 避 震 的 運 動 鞋 不 能 抵 消 腳 跟 著 力 時 的 重 覆 震 動 , 增 加 對 骨 的 應 力 。 鞋 前 端 腳 趾 關 節 位 置 部 分 要 能 伸 屈 自 如 , 否 則 會 增 加 後 間 隔 區 的 受 力 。
  • 足 型 及 生 物 力
    足 部 的 柔 韌 性 過 高 或 者 扁 平 足 都 會 加 強 對 脛 骨 後 肌 ( 部 分 負 責 支 持 內 足 弓 ) 的 應 力 , 而 足 弓 高 則 避 震 能 力 欠 佳 , 加 重 脛 骨 的 應 力 。
  • 下 肢 過 度 內 收 會 增 加 足 部 內 翻 ( 圖 三 ) , 因 而 增 加 了 脛 骨 後 肌 的 活 動 。 足 部 過 度 內 翻 是 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症 的 主 要 成 因 , 跑 步 時 髖 部 外 旋 及 在 田 徑 場 上 轉 彎 時 過 分 傾 斜 亦 會 增 加 足 部 內 翻 ﹔ 另 外 , 前 足 著 地 的 跑 姿 也 會 因 為 下 肢 增 加 受 震 而 可 能 引 起 脛 骨 痛 症 。
  • 過 重 及 體 能 狀 況 差
    跑 步 時 下 肢 所 受 的 力 度 是 個 人 體 重 的 倍 數 , 所 以 過 重 的 人 特 別 容 易 患 上 脛 骨 痛 症 。 體 能 狀 況 越 差 , 在 同 樣 運 動 量 下 , 身 體 的 超 負 荷 程 度 便 越 大 , 這 些 負 荷 在 跑 步 時 大 部 分 是 由 外 側 及 後 間 隔 區 的 下 肢 肌 肉 承 受 。
  • 肌 肉 不 平 衡 及 熱 身 不 足
    趾 長 屈 肌 、 小 腿 肌 肉 過 緊 及 / 或 足 內 附 肌 過 弱 會 導 致 脛 骨 痛 症 , 適 當 的 熱 身 可 以 增 加 肌 肉 的 柔 韌 性 及 血 液 運 流 , 否 則 會 加 速 輕 微 拉 傷 及 發 炎 現 象 。
  • 訓 練 地 面 不 妥
    經 常 在 硬 地 上 跑 步 會 令 肌 腱 勞 損 , 使 腓 骨 及 脛 骨 承 受 扭 力 , 在 高 低 不 平 及 山 路 上 跑 更 會 增 加 下 肢 間 隔 區 的 應 力 。
  • 訓 練 過 度
    過 多 及 過 急 的 訓 練 容 易 使 運 動 員 患 訓 練 過 度 綜 合 症 。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

治 療
  • 積 極 性 休 息
    如 果 症 狀 嚴 重 及 患 病 已 久 , 運 動 員 必 需 有 一 段 時 間 的 休 息 , 避 免 進 行 引 起 痛 楚 的 活 動 , 但 是 仍 然 可 以 在 水 中 跑 步 或 踏 單 車 。 患 應 力 性 骨 折 者 , 需 要 有 X 光 片 証 實 傷 口 已 經 癒 合 才 可 回 復 完 全 正 常 的 訓 練 。
  • 藥 物
    醫 生 處 方 的 非 類 固 醇 性 消 炎 藥 一 般 亦 有 幫 助 。
  • 物 理 治 療
    冰 敷 及 電 療 可 以 有 鎮 痛 及 消 炎 的 功 效 。 另 外 , 物 理 治 療 師 亦 會 因 應 個 別 運 動 員 的 狀 況 , 教 授 特 別 的 伸 展 及 增 強 肌 力 運 動 。
  • 鞋 墊 及 運 動 鞋
    擁 有 避 震 及 糾 正 足 部 內 反 及 扁 平 足 功 能 的 鞋 墊 可 以 幫 助 減 低 症 狀 , 換 掉 破 舊 的 鞋 子 吧 ! 運 動 鞋 要 能 適 當 地 支 持 腳 跟 及 足 弓 部 分 。
如 果 已 接 受 傳 統 性 治 療 四 至 六 個 星 期 ﹔ 但 症 狀 仍 然 持 續 的 話 , 患 者 便 可 能 需 要 考 慮 接 受 手 術 治 療 。
本 文 由 香 港 體 育 學 院 運 動 員 及 科 研 事 務 科 運 動 醫 學 部 提 供 作 參 考 之 用 。
查 詢 資 料 , 請 聯 絡 運 動 醫 學 部
電 話: 2681 6134

(source: 香港體育學院 http://www.hksi.org.hk/hksdb/html/big5/index.jsp?pagename=c_pub1_ep2_medicine3_series7.html)

+1 0
上一篇︰今年發財跑現場有無紀念T-shirt賣下一篇︰今晚去机场转了一圈又回来了

評分

查看全部評分

升級   53.45%

該用戶從未簽到

最近見到有ching ctse 都出現小腿既問題, 希望哩篇文章會對大家有d幫助啦, 祝長跑長有!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-1-26 23:48 發表
thank you, schnix c-tse
小弟正受此小腿問題困擾,待SCM後打算好好養傷...

cu ching,
如果你既目標係渣打既話, 建議你哩兩個week 儘量儘量減量
我都係因為累積傷患先去到一個跑唔倒既階段, ching 真係要小心呀
比多個website 你作參考
http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/lowerleg/shinsplints.htm

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-1-28 22:25 發表
我就係呢個問題,,,已經休閒咗個多月啦,,情況都未完成好反晒...09馬拉松我都吾跑啦...希望可以早點完成康復....." />" /> " />" />

ctse 而家有無食緊藥/搽膏哩
行路時仲痛嗎?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-29 13:42 發表
我之前都好似係咁GE病,而且發炎發咗十幾日,食消炎葯同休息都無乜用,最後跌打師父,醫咗兩次唔夠十日就搞點咗!不過我覺得呢個症狀同我個有啲分別,因為我就算無運動都一樣好痛。

我就係哩個問題, 唔跑(就算係行)都會痛架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

感謝CHING 既分享
傷左之後我都搵過資料, 都係話原因主要是跑姿同對鞋既問題, 我有8字腳, 跑時有内翻既情況, 現在希望買番對合適既跑鞋
"起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔痛,停咗步就痛返"-> 就係我既情況啦, 因為咁, 所以以為唔嚴重, 同埋可以藉減量好番... 量就減左, 但就惡化左
終於有一日, 突然痛得好緊要, 小腿完全無力, 行都有問題, 先去睇醫生
現在食藥搽膏休息左2個WEEK, 好好多啦, 已經無咩點痛, 之前直情係摸下(唔係按落去)傷既位置都覺得痛

希望各位CHING CTSE 多留意自己對腳既狀況, 如果有事就早D 睇醫生啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-24 21:06 發表
這個問題困擾我成年,
由上年第一次玩渣打10km後就開始痛,
每次練跑都好痛,中西醫針灸跌打都睇齊,
都未能完全解決,上半年休息了,九月份開始練跑無耐就慢慢開始痛返,
今年報渣打半馬,重死頂去跑添!
開始 ...

現在仲痛緊? 行既時候有無痛哩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-25 12:41 發表
可能拖得太耐,
根本成年都無完全好過,一跑完第二日就開始腫痛,又要休息一星期,
最差情形是行路時由大母指開始一路痛到上去至室頭哥,
這時我就會去做針灸,通常做一次至二次就止痛消腫,
醫師每次叫我覆診, ...

CHING, 你有無照過X 光?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-25 13:06 發表
無喎!未見以上資料時,從未想過會有咁這情況!

之前醫生同我講, 如果骨位腫起既話, 有機會係骨折, CHING 你最好照下X RAY, 睇下可唔可以搵出原因

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 不停向前 於 2009-3-4 21:39 發表
我已家跑步都會有華哥講既情況
一開始跑前小腿骨會痛, 跑跑下就唔痛
我尋晚係街跑完8k後都係痛痛地....但頭先去運動場warm up拉筋後跑....
跑左百幾米就痛到跑唔到...." />" />
我差唔多每次跑完步都會捽d安美 ...

ching 如果keep 住係痛既話, 最好去睇下醫生, 哩個傷患.... 好多人跑友都係"跑跑下就唔痛", 以為休息下就無事, 結果拖延左治療既時間

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-3-13 18:15 發表
其實講出來就好簡單,一字甘淺,唔係睇醫生,因為佢哋幫你唔到。
我以前醫院睇家庭醫生,轉介我去骨科,照X光及骨掃瞄,雙腳脛骨裂晒,所以痛,跑步順晒時,血液行得順,體溫又升高,所以暫時唔痛。
想好返 ...

跑次數少D,跑短D,跑慢D,跑輕鬆D,幾個月後有明顯好返
->哩兩個月入面, 以上既我都做過了, 連跑鞋都換左對避震好D 既, 現在係一個星期比一個星期好

有一個advice 比其他ching ctse: 跑落唔痛唔代表已經好番, 正如上面所說, 係暫時唔痛咋, 如果唔休息多D 係會惡化的, 到時手尾長, 各位真係要小心啊!