香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 11:58 發表

E個墊唔係咁好用的,經常走位的,如果可以的話,請佢造個全掌的,雖然佢話排三個月期給你覆診,但係可以打電話去排個快期,話仲係好痛,個墊成日走位,唔掂,佢(接電話果個)通常唔聽你講,排個近d既期要你自己同醫 ...

原來如此 !! ..... 亮哥好熟佢D運作!..

升級   0%

該用戶從未簽到

近排可能行山多,時間長,足底根膜炎又好痛.....
上星期去毅行介紹會....見到E個野....有沒CHING用過 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-8-26 15:21 發表
Terry 兄:試試"體外聚焦式衝擊波治療"。

Thanks Mike !
網上搵了D資料....好似幾有效....貴唔貴 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-8-26 16:36 發表
教協收費每次$200-250。

THX !!! 我見網上D人起碼搞7/8.次.....
CHING搞了幾次好返......and 好返後有沒番發 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-8-26 20:32 發表
Terry, I have not tried this kind of therapy, but read it from web. I tried acupuncture before, it work for me, touch wood 沒番發 .   

上年我打了支類固醇好返...後又復發.

所以最驚係上述方法用幾千蚊衝擊波治療,搞好返後又復發.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dc86 於 2010-10-5 00:57 發表

真係唔清楚...但係又唔痛個下先抵死....基本上每次我坐耐左起身行兩三步就有啪一聲.....

啪一聲---未試過...
足底根膜炎痛了成年, 打類固醇, 吃消炎止痛藥,用腳底護墊....搞過好多野.......都好唔返, (沒停跑)...又唔會好痛,而家都唔理佢啦..
考慮開刀治療<--- NO WAY!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kennychoi 於 2010-10-7 17:49 發表
我足底根膜炎痛了成年, 打類固醇, 吃消炎止痛藥,用腳底護墊....搞過好多野.......都好唔返, (沒停跑)...又唔會好痛,而家都唔理佢啦..
考慮開刀治療

多謝Kenny兄的資料!
我上年睇醫生時有主動提到照X光,睇吓有無骨刺喎.醫生話以我年齡,E個生骨刺機會好微.不需要考慮照X光..............佢叫我停跑。。。。

升級   0%

該用戶從未簽到