香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 fat 於 2010-10-2 17:06 發表
來自網上

--黎明即起,寸步難移--
   談足底肌膜炎
復建科
  所謂足底肌膜炎是足底肌膜因發炎引起之疼痛現象,剛開始它往往是慢慢的、輕微的疼痛,疼痛位置在足底肌膜靠近跟骨處。患者在走路、跑步時會感 ...

你好...我岩岩發現呢個POST討論緊足底根膜炎...我有D事情想請教一下...我本身都患左呢個病...太約超過半年....由於係外國讀書..所以一直都未睇醫生...

打算年尾返HK之後睇醫生做衝擊波....但係睇到師兄話超過半年....要做手術= =....攪到我好驚....

我想問做衝擊波會唔會好????    我半年黎都只係用下雪好左既冰樽黎碌下腳...一係用熱水浸腳....不過有時又係忍唔到..再去跑...但都係跑唔耐..一直維持到而家都重好痛...

有時係屋企行個時聽到腳底拍一聲(好似拍手指個D聲咁)..... 請各方師兄教教路 THANK....

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 averyyam 於 2010-10-4 21:57 發表 你會唔會係關節錯位或磨損先啪聲?

真係唔清楚...但係又唔痛個下先抵死....基本上每次我坐耐左起身行兩三步就有啪一聲.....

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2010-11-4 22:01 發表
痛了大半年,近兩個月痛症難忍,先到馬會看醫生,寫紙做物理治療,但效果不好,轉去針灸,針一次要差不多一小時" />" />

請問邊到可以搵到呢d針灸師傅係專醫呢個病????    thank