香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-31 00:32 發表

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳 ...

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-8 15:23 發表

無奈.....

X 2
就係唔想一下子就無哂D練左好耐的體能, 一好少少就跑, 所以到而家都未好返哂!!!  

升級   18.2%

該用戶從未簽到

Terry Ching,

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平足, 咁醫好左應該無咁容易番發.  我睇物理治療, 佢教話要強化腳底, 就無咁容易再傷.  你有無做過抓毛巾?  即係平放條毛巾係地, 用腳趾抓佢埋嚟, 每次做5-10分鐘, 早晚做.  其實我都無咁勤力, 不過做左真係好似好D.  你試下.

如果你有興趣睇中醫針炙, 我都可以介紹另一個Ching的醫師比你, 但效果會好慢, 但勝在無副作用.

總之, ching要小心保重, 長跑長有呀!!!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-26 11:37 發表

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf