香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-6-26 11:20 發表
Terry Ching,

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平 ...

呢個傷真係好傷腦筋...亂睇得多資料越唔知點算...

抓毛巾小弟都聽過,不過唔係好明,請問師姐可唔可以講詳細少少呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 11:28 發表
唔該 wongc ctse 教路!  我沒做過抓毛巾, 而家試下先..

我休息了一個月, 真係頂唔順 ! 我都知類固醇唔係好野....

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-6-26 13:35 發表

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

謝謝Wongc ctse 分享~~

圖文並茂好正~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 23:36 發表
我排期12月頭去瑪麗作鞋氈

我八月頭睇醫生,即刻去照x-ray,九月中至出report 話骨無事,排左專科,要到12月17...呢幾個月不斷冰火敷,最痛既時期已經過去,而家已經好得7-8成,搞到黎可能十二月都唔痛啦,但個人就痛苦左5-6個月,無錢睇醫生真係慘...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:14 發表

係呀,會拿走本身鞋墊換新的鞋墊,但係帶埋鞋本身既鞋墊去比佢度住size黎造會快d同易d,唔洗佢改黎改去,換句話講,帶舊鞋墊只係度size,以後唔用舊鞋墊,淨係用佢造既鞋墊。

亮哥,咁需唔需要掹走跑鞋本身果塊鞋墊呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:44 發表

佢話要拎去本身果塊鞋墊,淨係用佢果塊就得,如果唔係會迫得滯架。

THX 亮哥~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:46 發表

冰火係有用架,造鞋墊會防止番發,始終都係造鞋墊好!

我都明白,亮哥好多個月前都同我講過,但係出面專業既要千幾蚊一對,咁多對鞋真係負擔唔起,其實我而家都有用爽健果D 平鞋墊,前進師兄都係用呢隻,都有好轉,至於專科做鞋墊,我初時睇完私家轉介又話要收貴D,再去街症又要我照左X-RAY 先,等完報告再要我排三個月,前後真係搞我4-5個月,真係好灰,所以我出到黎都無咩點提...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-12-9 09:40 發表

"花子阿DEE" Ching, you can buy one and share with other shoes ma. And you can try "Superfeet" for any improvement.

謝謝Ning 師兄關注,而家等下等下都就等到睇專科啦,呢個月17號,睇下佢係咪做鞋墊比我先,如果係就慳番一千幾百,佢地果D 都應該專業掛~~
不過都幾搞笑,由痛到跑唔到等到差不多好番先至排到期...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 10:43 發表

咁都好,一定唔好浪費機會,足底筋膜炎好易番發的,平時都用佢個墊,可以防止番發的。
最近我又請醫生(好後生靚女的梁醫生)寫紙給我重新排期當新症,好快又給我期了,小弟拿住一隻少許破爛的鞋墊,要求佢造番一隻 ...

典解亮哥咁順利,我就咁多波折...唔通因為我樣衰...
要諗定台詞17號典同醫生講啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 12:06 發表

應該唔係樣衰卦,你咁靚仔!
就算好番,都諗番以前點樣痛法,佢唔會摸你隻腳既,只會問點樣痛,幾時痛,有無帶鞋來(佢想用你對鞋墊度住size黎造,慳功夫好多),記住帶跑鞋(連可拆的墊),小弟就買大一碼給他,咁就連 ...

good! 等我帶埋對spacer 同rider 13 去先~~

thx 亮哥~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 12:41 發表

最好是比平時著的大一碼,即係...平時著40,買定41碼帶去,如果造全掌鞋墊,會叫你唔好用原本既鞋墊,換佢個上去,但係佢果個係厚d既,所以會迫d,小弟試過弄瘀d腳趾甲,之後才去買大一號既鞋,但係d腳趾甲就成一年 ...

我對RIDER 本身係用黎跑山同長課,係大左半個碼,應該無問題,但對spacer 因為要黎跑短就o岩o岩fit,成5舊水我要出糧至捨得再買喎...
其實差半個碼既鞋對鞋墊係咪一定唔o岩架呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-1-1 19:30 發表

小弟都因為足底根膜炎影響左有2-3個月了.
請問師兄你是否初初係政府診所睇完再轉介去東區醫院架??
小弟都可以排公務員隊.

根膜炎令我完全放棄晒09-10年所有跑步活動~~~

我無得排快隊,過程係咁:
8月頭 : 睇街症,醫生叫我去照下先
9月中 : 出左x-ray 報告話骨無事,幫我排專科(義肢及矯形科)
12月中 : 醫生叫我多拉腳底塊筋膜,同埋幫我造鞋墊
1月中 : 攞鞋墊

我有照醫生吩咐拉筋時重點拉筋膜,用左鞋墊,著spacer 跑都無咩不良反應(之前著親對舊spacer 跑完都好痛,尤其比賽),而家已經康復得八九成,我相信好似亮哥同我咁去義肢及矯形科造鞋墊對足底根膜炎係好有用~~

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有我晌排期期間有做敷冰,熱敷,買左幾款鞋墊,基本上對對鞋都有用,晌屋企就著對好厚既拖鞋,相信呢D 都對我既傷好有幫助~~

晌度要多謝亮哥俾左好多寶貴意見我呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-2 00:18 發表

恭喜DEE兄,唔洗再比果d痛折磨!

對一個跑手黎講腳底筋膜炎既康復期係漫長而痛苦,最慘係佢唔會一好就好番,不斷咁折磨你,影響你正常既練習,所以各位師兄師姐開始有少少反應好即刻去處理呀,去到跑唔到先搞好麻煩~~