香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-8 21:16 發表

比賽路線的能見度都差不多
我都執緊,已見有成效,至少比賽唔再包尾幾位上水,可進佔入中間位置!hgjD115" />" />hj
夾啱時間當然可以幫下手  

而家知道海游個feel係點都好既, 到時有心理準備無咁驚~~~
睇下几時啲街坊再有時間一齊游吓先, 再揾你教路

升級   0%

該用戶從未簽到

8-Sep (Tue) 葵涌運動場

熱身3大圈
神腿3式 x 2set
目標8k均速: 400m x 20 @ 2:20
Total : 46:39"58
Cool down 慢行2大圈
1        2'23"51        6        2'18"79        11        2'18"14        16        2'21"52
2        2'22"27        7        2'20"05        12        2'17"26        17        2'25"43
3        2'24"08        8        2'17"77        13        2'16"78        18        2'20"89
4        2'20"19        9        2'17"86        14        2'18"69        19        2'18"05
5        2'19"62        10        2'18"94        15        2'22"95        20        2'15"96
        11'49"67                23'23"08                34'56"90                46'38"75
                                      11'33"41                11'33"72                11'41"85

這日跑均速, 諗住開頭放鬆啲, 跑順咗加快少少keep住, 但keep到14個圈咁上下發覺keep唔住啦, 唯有不斷同自己打氣捱埋佢
做終完成到都好開心

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝tartar, 活活同jogging cat鼓勵呀,我會繼續努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-10 14:22 發表
菲菲姐
轉左去葵涌場呀..無去青衣呀...
我跑場最大挑戰...從未一次過跑多過25圈...悶到呢...

咁啱星期二葵涌無波踢呀, 我兩個場都就腳~~~
我最多一次都係跑25個圈咋, 真係几悶......但可以易啲睇時間控制速度囉~~~
如果跑街就最好玩啦, 但比較傷腳, 都係玩住場先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-10 21:36 發表
真係好悶,25大圈我都試過!最搞笑係成日跑跑吓,唔記得自己跑到第幾圈……

我都有咁既問題呀, 跑跑下會唔覺意數多咗圈數, 想早啲收工

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-9-11 08:52 發表

家姐好嘢~
時間做得好平均, 你幾時有空和妹妹一起跑呀~

多謝way妹
你星期三會唔會响青衣呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-9-11 14:08 發表

逄星期一,二, 三都唔得呀~
呢排真係好忙~ 希望下個星期有時間約你去教會時給書 & 習作你

你又真係忙啲喎~~~
你約我去教會呀? 星期日你係咪得閒呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-9-11 14:14 發表

今個星期日就全日都唔得啦~
下個星期六, 五時後 至 星期日  下午三時前, 任何時間都沒有問題,

咁遲啲再約啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2009-9-11 14:34 發表
菲菲好勤力呀,聯合國會有好成績的。
努力!

大家咁話啦, 你應該仲勤過我啦
一齊加油

升級   0%

該用戶從未簽到

11-Sep (Fri) Gym

拉筋熱身
磅重 - 個人重咗好多
唯有氹自己係跑多咗肌肉多咗啦

目標: 長課12k
10mins熱身慢跑@8K/hr
之後再加到9.5k/hr, 跑咗半個鐘再加到10k/hr
keep住到尾
Total : 13k in 1hr23mins

拉筋cool down

這日天氣嫲嫲, 有啲雨, 所以放棄跑運動場改去gym跑
之前在運動場走長課已覺得好悶好辛苦, 但都比唔上跑步機悶…..跑咗10mins覺得原來跑咗咁耐都係得一陣
但之後唔知係慣咗定係痳木咗, 又好似時間易過啲. 仲有就係跑跑步機都係比跑街/場輕鬆好多, 可能真係開恒冷氣,
同埋不斷有跑步機的動力推住你走

升級   0%

該用戶從未簽到

15-Sep (Tue) Gym

拉筋熱身
磅重 - 無起跌, 仍然係咁重

目標: tempo 9k
10mins熱身慢跑@8K/hr

均速9k in 50mins 40s
開始時打算10.5k/hr跑晒9k, 跑咗20mins發覺自己好似可以加少少, 就加到10.8k/hr, 之後努力keep住,
跑到6-7k有啲辛苦, 捱捱下又好啲
下次再去gym跑試下加少少斜度先, 可以test吓自己好返晒未

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-9-16 13:08 發表
菲菲  13K  跑到1:23 好好 AR ~~
重左 真是可能 肌肉多左 者  . 吾C 擔心WOR
你重極都追吾到我 體重 喇 ~~hehe 

thanks 活活, 跑步機始終易跑啲, 下次唔落雨都外出跑長課先~~~
我估而家差唔多啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2009-9-16 14:07 發表
你對腳好番好多咁就好啦

係呀, 腳仔無事我就開心啦.....
其實而家跑得長左腳都會有少少feeling......所以我都係小心啲先

升級   0%

該用戶從未簽到

唉, 瘋瘋/gary,
你哋有所不知, 我比起之前最輕時起碼重咗5-6磅呀~~~你哋耐冇見我唔知啫
活活, 單薄好似都好几個月前的事

升級   0%

該用戶從未簽到

17-Sep (Wed) 青衣運動場

慢跑3圈
踢腿3式x2Set

目標 800m快+400m慢 x 4set x 2组
                                                                        800m
1        2'39"51        1'52"39        1'51"82        3'44"21
2        3'10"14        1'56"14        1'55"83        3'51"97
3        3'39"38        1'59"64        2'00"77        4'00"41
4        4'14"01        2'03"88        1'59"20        4'03"08
        29'22"71                        

小休                        
                                                                         800m
5        3'49"62        2'10"78        2'12"51        4'23"29
6        4'22"58        2'09"45        2'09"70        4'19"15

慢行兩圈, 拉筋cool down 收工

這晚唔係好熱, 但好似好濕, 只係熱身時己成身濕晒
跟住跑800m, 無乜set到時間, 隨心跑…..點知一開頭就跑得太快, 好辛苦, 可能一路跑又有啲荃灣會的人飛快走過, 唔覺意走快咗
走咗兩組後, 都覺自己爆爆哋, 呼吸唔順, 亂晒大龍, 都撐埋雨組先小休

小休飲咗几啖水, 去洗個面, 再慢跑, 己覺得橫隔膜有少少痛…...
之後衝800m仲慘, 一路痛住跑, 小腿仲有少少作抽筋, 跑完一個800m個人軟晒…..諗住撐多一組就收工, 第二個800m呼吸順番,
無咁辛苦, 但對腳都係好軟無力, 時間又比頭一組慢咗成2/30秒, 決定cool down 收工

今次跑得唔好, 總結經驗, 都係要set番個啱自己的時間, 就住感覺呼吸辛苦就慢番啲, 唔好被自己咁早爆

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-9-18 16:00 發表
菲菲加油, 網上鬼佬資料話參加半馬sub2 要8 set 800
平均3.50 min, 每set 20 秒休, 中休2mins.  妳好快逹標

多謝城城鼓勵.....
但係咪即係每set中間休20秒only呀? 定係2mins?
咁我估我都有排先達標, 不過我會努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-9-18 16:15 發表
菲菲 ~~~ 好好 ar 跑得~~~" />" />
學樓上ching say sub 2 對你來說都好 easy" />" />yg

咪玩啦, sub 3都未必好easy......仲要係半馬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-18 17:32 發表

我半馬 pb 都係 sub 2...
但最快既一個 800 都跑唔到 3:50...
如果叫我跟呢個 program.. 我會氣絕身亡

Agree
休得廿秒, 直頭無休過咁, c得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-18 22:02 發表
“休20秒”簡直係恐怖,絶對冇可能發生在我身上

登錄/註冊後可看大圖

係呀, 我平時休得勁多呢~~~成個慢圈回氣
其實有冇話應該休几多架?

升級   0%

該用戶從未簽到

查實近排食得多嘢, 肚腩真係肥咗
不過我估遲下跑多啲長課都會瘦返既~~~