香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

記得打從兩三年前, 便有不定期跑步的習慣, 當初去跑步, 純粹因為跑步可以隨時隨意地進行, 不像其他運動般需要訂場地約朋友. 但跑比賽這個念頭, 是源於上年(零八年)渣打完結後的新聞片段. 當日從電視上看見很多跑手完成他們的賽事, 面上都帶上一臉滿足的面容, 於是便口輕輕地相約一名靚女網友, 一同於來年渣打參加比賽.

於是我便開始有點系統地訓練, 記得初時於運動場跑了三數個圈便會感到氣力不夠, 每次跑不到十個圈便會打道回府, 但慢慢地習慣了當中的苦, 便可以如運動上的跑友般, 跑上十多二十個圈, 但練習過了三個月後, 那位網友突然從網路上消失. 不過, 我的訓練並沒有放下, 雖然並不是很積極練習, 但都沒有放棄跑步. 記得於零八年九月份某一天, 電腦突然傳來一則短訊: "nike開始報名了, 你報了沒有?" 當日見到這則短訊, 心裡便即時決定了參與比賽的這個想法.

於成功報名後, 便開始更有系統的訓練, 每週兩次的運動場訓練, 每次最少二十圈, 終於成功克服了長跑所帶來的疲累. 人生第一次長跑比賽, 終於在十一月二十三日上演, 雖然未能跑出自己所期望的成績(預算一小時內完成, 最後成績為 1:04:27), 但都非常享受長跑所帶給我的快感.

成功完成10k賽事後, 便更了解長跑並不是可以馬虎了事的, 知道自己下一個挑戰一定要更積極地備戰 - 渣打半馬拉松.

訓練半馬拉松, 完全放棄運動場練跑, 全部都是以街道作為訓練的場地, 是因為跑過 Nike 後, 知道運動場與街道對雙腳的衝擊完全是兩回事, 經過兩個多月的街道訓練, 2月8日大清早, 終於踏上渣打的跑道, 因為一直的訓練都是於街道上, 由開始直至西隧前一段, 仍未感到有甚麼異樣, 半程時間還能做出自己的最佳時間(50min), 但當於西隧管道內, 準備開始上斜前, 左腳開始感到將會抽筋的預警, 心裡想著, 向上的斜路還未到, 就有快要抽筋的感覺, 這樣我如何可以完成所有跑手都稱為非常艱難的一段長命斜呢? 這時唯有減慢速度, 慢慢地跑上這長命斜,  一路咬緊牙關地跑, 直到由天橋轉入駱克道, 感受到沿途兩邊的途人的歡呼, 完完全全的忘記了雙腳上的痛楚, 一路跑到維園終點, 這次半馬比賽, 雖然做不出自己所預計的成績(預計兩小時內完成, 實際完成時間2:28:17), 但真正享受到長跑所帶來的吸引. 完成今次半馬後, 便即日作出了決定, 明年一定要參加全馬, 再次去享受這種非筆墨可形容的快樂.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
比賽劣績

Nike 10k 23-Nov-2008   1h04m27s
渣打半馬  08-Feb-2009    2h28m17s
沙田河畔 10k 賽  08-Mar-2009   56m15s
元朗 6k 賽  05-Apr-2009   29m34s
馬鞍山夏日長跑 2009 8k 賽  17-May-2009   46m17s
元朗青年節長跑 8k 賽  14-Jun-2009   42m55s
荃灣 10 公里黃昏賽  12-Jul-2009    54m12s
中興盃 荃灣 10 公里超級夏日挑戰賽  16-Aug-2009   
54m34s
荃灣區國慶盃 2009 8k 賽  27-Sep-2009    42m15s
活力灣仔迎東亞 4k 賽  04-Oct-2009    18m49s

香港十公里挑戰賽 2009  15-Nov-2009    48m42s
聯合國兒童基金會慈善跑(半馬) 2009  29-Nov-2009    1h49m03s
第三屆美津濃石門 10k 賽  06-Dec-2009    48m10s
美津濃香港半馬拉松錦標賽 2010  16-Jan-2010    Target : sub 2h
2010 香港渣打馬拉松(全馬)  29-Nov-2009    Target : sub 5h

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
每月里程

Feb 09  154.76km
Mar 09  67.5km
Apr 09  61.60km
May 09  92.86km
Jun 09  67.69km
Jul 09  108.12km
Aug 09  144km
Sep 09  69.69km
Oct 09  121.04km
Nov 09  124.86km
Dec 09  158.71km

+1 0
上一篇︰請問如何消除淤血下一篇︰我又係觀塘新仔 ^__^ 各位睇住細佬呀

升級   0%

該用戶從未簽到

比利,

我邊都快呀...你上2次比賽我都慢過你呀....快咩鬼

宜家首要條件係減肥.....要開始跑番步啦

我地約出黎跑下啦..有機會

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 billy_yau 於 2011-2-24 00:33 發表
    一樣的渣馬,不一樣的意義。
    本年度的渣馬全馬,是自己第二次挑戰全馬賽道。打從十月份開始,便已經開始預備這個賽事,並為自己暗暗定下了sub4這個目標,相信所有當日在賽道上踫到小弟的朋友們,都知道我最後並沒有 ...

我暫時仲未去到你這個階段,只能為自己的時間/ 理想而努力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2011-2-26 11:29 發表
    比利...我好耐無入黎啦...你0既包膠很精彩呀" />" />" />" />

我閒我會多0的黎坐下

再一次恭喜你完成全馬呀..我都想搵個人倍我完成我第一個全馬呢...

希望今年內會完成到一個全馬...

3 月重新起步

法法, 有時間咪一齊跑囉..我自己都少左攪青公約跑, 或者搵次再跑港島上大坑道啦

不過你咁鬼快, 我陪唔到跑全馬喎

升級   0%

該用戶從未簽到

比利...我好耐無入黎啦...你0既包膠很精彩呀" />" />

我閒我會多0的黎坐下

再一次恭喜你完成全馬呀..我都想搵個人倍我完成我第一個全馬呢...

希望今年內會完成到一個全馬...

3 月重新起步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2011-2-25 00:51 發表

12月果時..我自己都無咩信心可以完成ka..你知la..我跑發財果7k 都想死咁滯...42 = 7k x 6 ~~~

到1月..傷左之後..我真係以為唔得ka la~上硬車!
    好在有你同ssp 各人鼓勵..我至繼續訓練!
    billy~~~我人生既第一個全馬~係永遠都會記得有你1齊既片段ka!
    不過你件3真係太搶鏡~激c!

明年你要自己挑戰 sub430 架啦, 大個女啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-2-25 00:57 發表

冇晒青公客,但你有SSP....至少你有VV..有個難忘的渣馬....是得是失,你懂得去計算的..呵呵

唔係咁計架喎, 我既朋友無分地域既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2011-2-25 09:03 發表
    比利,記得10年完成渣馬後,你一早同我講左11年渣馬的目標....
    唔計完成時間,你都完成了11年定下的目標了 ~ "跑"畢全程...
    能陪著VV以一個比預期好時間及達標,真是可喜可賀呀....
    與partner一齊完成42km... 真係好掂....
    我這2年起步時都有人陪我跑廿幾k,但最後被人放甩左...
    其實我都好意志薄弱呀... 哈哈...

咁你下年同我一齊跑囉....你忍到腳既話....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2011-2-25 09:24 發表

我.......我.......邊有唱佢啫.  我淨係係途中見到佢去排厠所, 大嗌左一句"你唔係嘛!", 跟住係祝捷會見到佢笑左佢一陣咁之嘛.  其實佢萏年去完厠所做唔到好時間, 比我笑呢個污點係佢個心度慢慢擴大.........唔係我笑佢成年, 係佢自己記住成年就真.

Billy哥, 係時候放低呢個心理包袱.............去咮咮啦.

呢個簡直係一世既魔咒.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2011-2-25 09:39 發表
    Billy 你篇後記都係好感人!
    對於你既陪跑決定我真係覺得好偉大,佩服你!

cu 言重啦....無偉大...其實好小事...一d都唔係咩偉大野, 亮哥果d先係偉大架嘛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Simon So 於 2011-2-25 12:03 發表
    恭喜比利哥,進入另一個新境界。

祝來日各個賽事都能滿足兼享受,加油。

才子...邊有乜野另一境界...齊齊開心啫

有機會一齊跑下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 364# 的帖子

恭喜比利哥,進入另一個新境界。

祝來日各個賽事都能滿足兼享受,加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

Billy 你篇後記都係好感人!
    對於你既陪跑決定我真係覺得好偉大,佩服你!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2011-2-25 00:42 發表

我可以証明....billy 真係c 忍爛忍..都唔肯上厠所...就係怕比wongc ctse 唱多年wor!" />" />
    反映 丫 ctse 影響力有幾大呢~~~
    我見一個toilet 就問佢上唔上....搞到我都有d 急急地!

我.......我.......邊有唱佢啫.  我淨係係途中見到佢去排厠所, 大嗌左一句"你唔係嘛!", 跟住係祝捷會見到佢笑左佢一陣咁之嘛.  其實佢萏年去完厠所做唔到好時間, 比我笑呢個污點係佢個心度慢慢擴大.........唔係我笑佢成年, 係佢自己記住成年就真.

Billy哥, 係時候放低呢個心理包袱.............去咮咮啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

比利,記得10年完成渣馬後,你一早同我講左11年渣馬的目標....
    唔計完成時間,你都完成了11年定下的目標了 ~ "跑"畢全程...
    能陪著VV以一個比預期好時間及達標,真是可喜可賀呀....
    與partner一齊完成42km... 真係好掂....
    我這2年起步時都有人陪我跑廿幾k,但最後被人放甩左...
    其實我都好意志薄弱呀... 哈哈...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2011-2-25 00:40 發表

係咪講我ar???" />" /> ...

billy 個包膠~~~好簡人ar..." />" /> ~~好在有你!!!!

恭喜晒 VV 完成首馬,時間仲好靚,哈哈..比利也功不可沒啊~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2011-2-24 11:24 發表

邊個同你共嗚呀....撬走哂我d青公客...哼哼

冇晒青公客,但你有SSP....至少你有VV..有個難忘的渣馬....是得是失,你懂得去計算的..呵呵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2011-2-24 00:33 發表
    本年度的渣馬全馬,是自己第二次挑戰全馬賽道。打從十月份開始,便已經開始預備這個賽事,並為自己暗暗定下了sub4這個目標,相信所有當日在賽道上踫到小弟的朋友們,都知道我最後並沒有 ...

12月果時..我自己都無咩信心可以完成ka..你知la..我跑發財果7k 都想死咁滯...42 = 7k x 6 ~~~

到1月..傷左之後..我真係以為唔得ka la~上硬車!
    好在有你同ssp 各人鼓勵..我至繼續訓練!
    billy~~~我人生既第一個全馬~係永遠都會記得有你1齊既片段ka!
    不過你件3真係太搶鏡~激c!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2011-2-24 11:31 發表

我真係一直忍住...重同我個拍擋講左添架.....

我可以証明....billy 真係c 忍爛忍..都唔肯上厠所...就係怕比wongc ctse 唱多年wor!
    反映 丫 ctse 影響力有幾大呢~~~
    我見一個toilet 就問佢上唔上....搞到我都有d 急急地!

升級   0%

該用戶從未簽到

本年度的渣馬全馬,是自己第二次挑戰全馬賽道。打從十月份開始,便已經開始預備這個賽事,並為自己暗暗定下了sub4這個目標,相信所有當日在賽道上踫到小弟的朋友們,都知道我最後並沒有 ... 但陪伴這位意志力薄弱的跑手,亦有足夠的信心的....

係咪講我ar??? ...

billy 個包膠~~~好簡人ar... ~~好在有你!!!!