香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

17 Apr 2009  邪神分享會 第7課

經過幾日既考慮, 終於都作出決定, 出席邪神既分享會.

登錄/註冊後可看大圖

堂上面邪神講左好多正確理論, 雖然我所領悟到既實在唔係太多, 但係都會留响心裡面, 希望他朝一日可以拎返出黎運用一下.

一開始熱身, 就係圍住足球場慢跑(對我黎講都唔算慢架啦)15min, 之後就係學習神腿三式(前/後), 全堂黎講, 我覺得呢幾式係最受用, 真係唔做唔知自己可以咁軟(對腳既肌肉). 再之後做左幾款唔同既體能操(年紀大...d名真係唔記得). 經過大約兩個半鐘既學習, 雙腳甚至腹部既肌肉, 都出現輕微抽筋, 年紀大機器壞真係無講錯.

另外, 邪神亦都傳授左近黎都幾困擾我既問題既解決方法,就係跑果陣如果出現橫隔膜痛既問題, 如果下次再遇到, 一定要試下!!!

登錄/註冊後可看大圖

落堂之後, 一行廿十多人去左鵝鵛橋熟食中心食晚飯(一個令我有無數回憶既地方...比起十多年前..成個熟食中心完全唔同哂), 食到成十二點先至返屋企, 返到屋企我個大人塊面黑到......唉......下次再去都係要考慮下唔跟佢地食飯, 選擇早d返屋企

升級   0%

該用戶從未簽到

21 Apr 2009  9.5km  (無帶錶, 無計時)

自邪神班之後, 因為小腿一直抽住抽住, 所以無去跑過, 尋日終於按捺不住去左跑步. 放工返到天水圍就換衫落街, 做左少少熱身跟住就慢跑去左運動場, 入到運動場之後, 見到個跑圈就忍唔住繼續跑落去, 本來諗住係咁依跑四五個圈就算, 點知一路跑就一路唔想停, 最後就跑左十個圈先至停落黎, 休息左兩三分鐘之後, 就開始做神腿三式, 不過响我做之際, 果班一直都响運動場操既天水圍"專業"跑手好似好奇怪咁望住我, 最後我就快快手做左3set就拿拿臨拉筋走人. 當我行出運動場門口果陣, 發現今日跑完都好似無乜料到, 就開步跑返屋企, 直到返到屋企樓下都好似唔多夠喉, 睇黎下次跑又要跑返街同埋跑遠d啦.

香島中學 --> 天水圍運動場
第八線 10 個圈
天水圍動場  -->  香島中學

升級   0%

該用戶從未簽到

23 Apr 2009  11.3km  1h13m45s

今日放工之後就即刻返屋企, 換過衫之後就開始跑, 原先係諗住由天水圍跑落屯門西鐵站再回程返天水圍, 不過一直跑左腳都一直痛, 最後就响回程跑到返兆康, 就買完野飲上左西鐵返屋企.

死喇..唔通應左自己果句吹得唔跑得....

香島中學 ----> 屯門西鐵站

屯門西鐵站 ----> 兆康西鐵站

升級   0%

該用戶從未簽到

24 Apr 2009  邪神分享會第8堂

繼上星期後, 又再上邪神既分享會. 對我個人黎講, 我真係覺得今次既體能訓練真係無上次咁甘, 可能細個成日紥紥跳, 單腳跳一個足球場真係唔係好辛苦. 最可惜係隻左腳唔知整乜鬼陰陰痛, 可能係同亞仔玩果陣比佢撞到自己唔知, 所以去到最尾慢跑15min我就變左疑似師姐物體跟班師姐跑.

一開始係例牌既15min熱身跑, 一路泊住法蘭師兄跑, 法法都算錫住我, 我同佢講我腳痛叫佢就一就我, 佢就慢少少黎就我. 跟住開始做神腿前後三式, 我發覺自己手腳好似唔多協調, 邪神話最難錯既野, 我居然可以完完全全錯哂(提左腳時應該右手向前, 我就岩岩好相反), 當做完六式神腿之後, 邪身就大聲問, 有無人星期日有比賽?有無人有腳傷? 之後, 我同一大班師兄都不其然叫左句, 今鋪大鑊啦, 原來今晚既戲肉係單腳跳一個足球場 x 10times, 我自己响開始前即刻試一試我隻左腳頂唔頂到, 感覺上可以, 所以就無走去師姐果邊, 照玩呢個單腳跳, 今次拉筋既帶領係由米拿師兄主持, 唔知點解次次做親一d屈住個身既拉筋, 我個腹部就會抽筋(可能係肚腩大個大個@@), 落堂之後又同左佢一齊食飯, 聽到邪神講星期五班重會有兩堂, 但係之後既就重未知, 黎緊果2個星期, 一定要盡可能出席啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-25 22:42 發表
好佩服billy兄
山重水遠都堅持黎到分享會
俾咗我唔一定做得到

咪咁講我啦...長毛師兄/ 蕉仔 又咪係咁遠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-4-27 18:06 發表
billy師兄 你是什麼時侯會到運動場跑?  我很多時晚上(9點前後)都會去, 有機會一起跑好嗎?

我無咁晏架...通常都係跑完返屋企食飯...

我到運動場既時間大約係六點半至七點咁上下...大八點零就會走架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-27 21:54 發表

我都要向billy兄學習
以後多d衝出香港

你430都黎跑青公啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-27 21:57 發表
最近都係去tko消遙跑..黎緊係4.30青公

你重叻...我都未去過消遙跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-27 22:49 發表

你咪過黎跑下囉" />" />

有興趣架...不過TKO真係好遠...除非搵到平停車場泊車...咁就有D機

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-27 22:53 發表

咁呢D真係要TKO 人答你啦..

無錯無錯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-4-28 16:14 發表
哦,6點半左右我先係香港收工,所以我通常都會在9點才跑。 你6點半落去係咪好多時都會見到吹水會果斑跑友囉?其實佢地唔係咁快架, 比起長跑網斑快腳師兄仲有幾大段距離。

我係成日都見到果班師兄...不過唔知佢地係咪吹水會.....

你下次同埋我地一齊約跑啦...見見面聯絡下...

升級   0%

該用戶從未簽到

27 Apr 2009  10.7km

尋日一收工就返屋企, 換埋衫就落街跑步, 由於一早同屈師兄約好落鄧記拎碟, 所以路線一早定好, 就係跑落屯門然後去鄧記拎碟. 一開始跑左腳又再傳黎陣陣陰陰痛既感覺, 一直跑希望跑鬆左會無咁痛, 可惜去到藍地, 隻腳依然係痛, 所以就決定唔跑去屯門西鐵站返轉頭, 而係直接以澤豐做終點.

去到鄧記見到一大班師兄師姐已經開始緊做熱身同踢腿, 當我見到屈師兄果一刹, 佢就嘩左一聲並講出忘記帶我想要既野, 不過都無計啦, 佢尋日成個下晝都唔見人, 我又無再提佢, 無帶到咪算囉. 之後我就打算响鄧記休息一陣然後返屋企. 不過一大班師兄/姐都叫我跟住一齊玩下, 咁我就跟左佢踢下腿同埋慢跑左4個圈, 之後知道佢地開始衝圈, 咁我响場邊踢左一陣腿就離開鄧記, 跑去兆康西鐵站坐西鐵返屋企喇.

香島中學 --> 澤豐  53'18"
鄧記 x 4圈
澤豐 --> 兆康西鐵站  6'04"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-28 20:17 發表
billy....好叻,識得收腳係好重要。

腳痛...有咩計丫....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-4-29 11:48 發表
這個星期未有跑過,今晚時間許可會到球場慢走. 明天會跟大隊走430荃西入屯門, billy師兄到時若見面打個招呼吧. (吹水會師兄們叫我做阿明)

我聽日負責行李一車, 你都可以過黎同我打過招呼架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-29 14:11 發表
billy兄:
好耐冇睇ching個blog,你對腳冇咩問題嗎?
聽晚真係有努你幫手運行李...謝謝~

其實都唔知乜樹...估計係同個仔玩果陣撞到, 卒下跌打酒睇下點先....

升級   0%

該用戶從未簽到

01 May 2009  邪神分享會 9

當日係假期黎既, 玩完430攪到好鬼晏先至起身, 4點零鐘就開始起程去跑馬地, 諗住上堂前跑返一陣, 點知咁早出發去到馬場都係要成六點半, 換完衫見到堅堅, 就同佢吹左陣水, 跟住就上堂.

邪神知道當晚好多師兄/姐都有參加430約跑, 所以整晚既訓練都只係著重執下我地做踢腿有無做錯, 至於體能訓練就無乜啦.

完左堂因為一早約左人食晚飯, 所以就無同邪神佢地去食飯, 返緊屋企果陣先留意到有人send左sms比我, 話香港已經確診左有一個感染豬流感既人, 希望香港唔會有大流感大傳染發生啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

03 May 2009   9km  

5月2號响長跑網吹吹下水, 亞平師兄就話不如出黎跑下, 咁我地幾個人吹吹下就落實在呢次十二人約跑.

一大清早就起身, 8:40 我就去到鄧記, 換好衫踢埋腿就開始起程, 官方全程係大約19k, 不過我一早就已經約好左way師姐同埋法蘭兄會响中途上輕鐵, 開始跑無耐, 隻左腳又再傳黎陣陣痛, 去到洪水橋稍事休息果陣, 腳痛反而比跑緊果陣重痛, 當時已經決定左, 去到天水圍北就一定要上車回航, 慢慢跑慢慢跑終於都去到流浮山消防局, 隻腳實在係太痛, 所以我就先開口問, 係咪坐叮叮返去呀?法蘭同way就同意一齊坐輕鐵返鄧記.

返到鄧記再同法法 & way一齊踢神腿, 可能大家都有d懶, 只係踢左頭三式就收工去沖涼, 沖完涼各位師兄師姐都已經返齊鄧記, 再等佢地沖完涼就齊齊去左建生既羊城酒家搶包山, 我地叫左個十人餐, 真係估唔到咁抵食喎, 十個點心 + 兩碟(碗)麵/飯, 食到個個都飽飽收工, 席間突然有人提出, 不如上菠蘿山咯, 一陣和應聲之下, 我地十個人就一齊上左菠蘿山, 唔上去都唔知原來真係咁斜, 但係响途中見到七兄un下un下咁跑上去, 我就腳痕痕跟左一少少段, 發覺其實跑上去都唔係咁辛苦咋喎, 心裡即時盤算, 搵日搵亞平師兄私奔下先, 行完山跟住大班師兄/姐又話要去飲茶, 咁我地又去左田景村某餐廳食tea, 嘩...一見到平兄個粉就彈左呢個單字出黎, 真係好大碗, 由於我真係唔係好肚餓, 所以就只係叫左個雞扒薯條沙律就算, 飲飽食醉之後, 因為一早應承左帶亞way同法法去新威, 其他d師兄姐聽到就話一齊去, 跟住又一班人落左新威, 佢地兩個都買到心頭好, 而我都睇到心思思想買返對, 不過心諗今日玩左成日先返屋企, 如果重帶對新鞋返屋企, 容乜易得對鞋可以入境, 而我就要响車訓架, 所以就忍一忍手, 等有好機會先至再去新威買.

升級   0%

該用戶從未簽到

06 May 2009  11.04km

尋日一如我既計劃, 一放工返屋企換衫去跑步. 左痛既痛楚好似有好轉, 一路跑都只有有少少痛. 由香島中學起跑去到流浮山消房局返轉頭, 再沿著大坑渠跑去運動場. 到左運動場之後, 稍稍休息左一陣, 再响運動場第一線跑左十個圈, 之後就响運動場開始踢腿, 整個神腿六式做到最後一式果陣, 場邊果d學生姐居然同埋佢地個教練對住我係咁笑, 唔通我既神腿做錯左, 唯有聽日上邪神堂既時候要好好地睇清楚應該點做至係岩. 離開運動場之後, 就沿住原路跑返去香島中學.

香島中學  -->  天水圍運動場  4.6km  28'01"

運動場第一線 x 10  4km

02'15"  02'12"  02'17"  02'21"  02'15"
02'19"  02'21"  02'21"  02'15"  02'01"

神腿六式 x 4

天水圍運動場  -->  香島中學  2.5km  15'53"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-5-7 22:40 發表

到夏季時,會夜跑波羅山,到時約你同ken兄一齊私奔下..

好呀...期待中...

升級   0%

該用戶從未簽到

08 May 2009  邪神分享會 10

唔想一件事作兩篇文, 一於copy邪神分享會後感過黎就算數

1400m = 6m15s
1000m = 4m28s
400m   = 1m48s

一直以黎都知自己無乜速度...今堂聽到要跑大圈.. 本來都諗住都幾好丫...點知邪神講明要摶盡...當比賽或者追巴士...個心當堂涼左一下...我平時都唔坐巴士既...無啦啦我都唔會咁摶法啦...但係諗還諗...都係要架跑啦...除低風褸...等邪神發施號令...準備起步...

快活谷 8-5-2009 邪神杯賽事 :

一開閘...呢隻老馬比利就由左擋彈出...跑左二三百米之後..就見到呢隻老馬開始雙腳乏力呼吸混亂..但係都死頂住咁繼續跑落去...當去到第1個轉彎位既時候老馬既右面橫隔膜又再開始隱隱作痛...唯有用練馬師邪神所教既方法...老虎蟹都渣實...個橫隔膜...好唔容易老馬終於跑完條大直路...點知去到大石鼓轉彎既時間...老馬同廐既 it 馬駿駿駿從後趕上...初時老馬比利都盡力跟住駿駿駿既馬尾黎跑..可惜去到1000米既時間...老馬開始見到駿駿駿既馬影開始離自己越來越遠...鬥心當堂無埋....直到最後一個彎位既時候...從老遠傳黎練馬師既呼喚 跑呀...爆埋佢呀...跑呀" 老馬一聽到練馬師咁講..心諗如果唔爆..今晚果碟芝士魷魚會唔會無我份架...唯有即時快馬加鞭...爆埋最後果百零米...過終點既間係 6分15秒...岩岩輸左比跑6分14秒既駿駿駿一個馬鼻飲恨快活谷.

無記電視記者周身痕既報導

今次大家都係做左一輪熱身/體能運動之後先至去跑...但係正如邪神所講...就係因為我地有做之前既熱身....至令到今日都無因為尋日特如其來既激跑而有任何酸痛...再次証明我地所學所做係對我地有莫大既幫助.

紀錄返今堂做左d乜先, 引用自提督引用肥哥哥既餐單

- 慢跑15分鐘熱身
- 踢腿六式 3組
- A 扒地摺膝 30秒 + 加速跑
- B 單腳跳 半足球場來回 1次
- C 原地跨跳 30秒 + 加速跑
A,B,C 為一組,共3組
之後就大家一齊<上路>,出去石屎路跑1400m
- 拉根