香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

第一次離瘋ching這裡, 看見大家都會有些減磅心得.
    我都講吓今日食左咩先 :
    早餐 : 一隻煎雞蛋+一碗出前一丁+一大碗麥片+三合一咖啡一杯
    午餐 : 一碗半炒飯+一杯熱奶茶(小糖)
    晚餐 : 洋蔥猪扒一件+烚菜+五穀飯一大碗+台灣甜波蘿兩件.
    多多指教~

升級   100%

慵懶

原帖由 allanccl 於 2009-4-20 21:08 發表

Sorry! mill 師姐,唔係有心hurt你,這裡係講緊減肥飲食,減肥飲食一定要三低一高,即係低油低糖低鹽高纖。
    早餐:煎雞蛋會落好多油,試下烚蛋丫;出前一丁係用油炸過的,d油高溫之下變成反式脂肪,仲衰過食豬油 ...

亮哥, 因為瘋兄在第一頁講叫大家講吓每日餐單, 所以我得閒就報告吓囉! 你咁友善嘅人當然唔會hurt我啦! 明嘅明嘅~
    其實我係無減肥架, 因為我成日跑消耗得比較快, 暫停唔洗減但一星期就要最少跑三次, 每次10K囉~
    在此要多謝你給我寶貴的減肥常識呀!

升級   100%

慵懶

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-21 11:56 發表

mill mill,你個早晨真豐富, 小弟都唔差食左漢堡煎蛋三文治+大碗麥片.
    午餐帶左橋麥面+火腿.
    好野喎你食得唔少都keep得咁fit, 利害呀!

食早餐豐富啲個人都醒凍神啲, 我又無你咁幸福有大大做早餐.
    至於你話fit呢個就要睇自己付出幾多了, 想食得開懷, 就要跑多啲, 所以我平時最少都跑10K.(一星期三次)

升級   100%

慵懶

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 11:49 發表

mill 姐..睇你早餐..就覺得你增緊肥 bor......

咖啡奶茶少食... 出前一丁少食... 炒飯少食.....

sorry ee 尋日見唔倒你這個post tim, 而家先睇到啊~
    ee我都試過食清淡啲同食少啲, 但係唔得囉! 會無力架,
    所以要食番多啲野先得.

升級   100%

慵懶

原帖由 allanccl 於 2009-4-21 22:34 發表

見過 mill 姐,覺得妳已經好fit,所以見妳post d餐單上黎,仲以為妳要減肥添,咁高運動量,又咁fit,唔洗減啦! 不過食得健康d對身體好d,反式脂肪盡量少食,因為積左落血管度,日子有功,好難清除的。

好, 我會聽從亮哥所講, 要食得健康啲, 你講得啱架, 個個都係咁就人人都健康晒fit晒~

升級   100%

慵懶

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:58 發表

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒 ...

亮哥, 真係多謝晒你提醒我, 更希望你姐姐的身體快啲好番啊!
    我真係要認真介吓口先得喇, 在這裡都祝大家身體健康.

升級   100%

慵懶

原帖由 wadee 於 2009-5-9 18:59 發表
    多謝亮哥
    我已告訴亞女以後唔好再飲zero了

好彩我的肥女唔飲zero可樂, 但一樣咁肥. 激死~~