香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我最高重量係196lbs/高:5呎10, 用兩個月減到現在178lbs.
    逄星期二,四:
    早:燕麥一碗  午:兩餸飯+中湯  晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)  跑7-8km
    逄星期一, 三, 五:
    早:大x活早餐(通粉,蛋治,奶茶) 午:建身一小時後, 麥包兩片+鮮奶一杯 晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)
    星期六,日: 是旦一日做長課
    早+午: 普通早餐一客  晚: 一碗飯+普通餸菜(大概八成飽)
    .
    現在減到去bmi大概25時, 覺得好難減落去,當唔跑時會升番去179lbs, 有跑時可以去到175lbs.

升級   21.67%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-6 14:58 發表

Kenneth 兄, 你都減得好快, 繼續努力!

小弟呢排都開始中午唔食白飯, 轉食面包或橋麥面. 不過去到晚上起碼都要食碗半飯. 雖然冇跑, 磅數都升唔到上去.

但到現在難有進寸,十日前係178lbs, 昨晚冇得跑時又升番去179lbs, 有時真係令我有些氣餒.

升級   21.67%

無聊

原帖由 allanccl 於 2009-3-11 09:58 發表

X2,非常同意瘋兄所講,每個月都報一兩個比賽,就會激發你練跑既意志,唔會偷懶,自然有足夠運動量,我本人亦都係因為想激發自己練跑既意志,所以由開始減肥時起,每月都報起碼一個比賽,試過連續四個禮拜日都比賽 ...

多謝你們的提議呀, 現在我會去參加4.12 個十公里跑啦.

升級   21.67%

無聊

原帖由 allanccl 於 2009-3-11 10:54 發表

咁就恭喜你啦! 踏出左第一步,第二步就係多d練跑,最好參加多d網友約跑,一齊為減肥加油!

多謝提點, 跑完4.12,体重又減多左兩磅了. 所以5.17個8k 都報了名.

升級   21.67%

無聊

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:58 發表

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒 ...

運動量大可以減到肥但未必可以減低血脂,兩年前我都以為自己運動量大,身体應該會好好無什麼問題,所以食野唔多介口,雞皮肥肉消夜什麼都食,之後去驗身報告話我膽固醇超哂標(5.9), 正常應該係<5.2, 於是由當日開始每天早上食一碗淨麥片(無糖無奶), 直到前星期去驗身, 膽固醇指標才減到去4.9 . 籍此提提大家做運動之餘都要注意自己飲食集慣.