香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

10K SUB40 TRAINING PROGRAM

升級   93.67%

該用戶從未簽到

Lai King Hill Run 5K : 26'58
Park's jogging track 500M/Lap X 10
2'40,2'40,2'33,2'26,2'27,2'24,2'22,2'17,2'13,2'03(24'07)

升級   93.67%

該用戶從未簽到

馬王兄: 因為每課都比較輕鬆, 所以跑5日都無大問題!
           如果純粹練速度, 400m三分連休比較適合, 因為有足夠時間休息, 所以每圈都可以盡力 去跑. 而400m快200m慢的好處是雙腳的肌肉可以即時得到鬆弛, 慳番恢復跑, 而且每圈的速度亦會較慢, 無咁容易受傷!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

slow run 5K : 27'16
pace run 100M slow 300M racing speed X 5
Line 1:
0'39,1'16; 0'43,1'19; 0'41,1'16; 0'45,1'16; 0'39,1'14

升級   93.67%

該用戶從未簽到

As expected, I failed to break the 40' barrier at the shatin 10K race. The split time is as follow.

3'59,3'57,4'04,4'13,4'16 (20'30)

4'21,4'42,4'22,4'18,4'?? (42'??)

Since this is my last 10K race in this season and my next 10K race will be at the middle of august, my training blog will be suspended.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

cookie97: 唔關其他事, 狀態不足, 鬥心又唔夠先至係主因!
大圍兄: 無嘜唔開心, 因為預左唔得, 唯有下次練好d先比賽! 下次畢拉山一齊出戰!
7兄: 上年程應該同在附近, 不過回程就比你過左, 因為大多綠衣戰事, 所以我都未認到你, 下次一定要同你相認!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

馬王兄: 訓練繼續, 但唔會專為10k比賽而定的訓練, 可能大部份都以輕鬆的力度跑, 保持一定狀態同可以養下傷!
7兄: 遲些試下玩返課10k 計時跑! 通常嘜野時候你會得閒d?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

7兄: 運動場跑12.5個1線, 嘗試1'35/lap, 睇下可以頂到幾多! 跑街跑得快會比較傷腳!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

梁兄: 攪錯左, 應該係25個圈才對, 謝謝更正!