香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

可惜假期所餘無幾...水塘又見底....

升級   20.75%

該用戶從未簽到

10/8 斧山

無跑咁耐

5圈熱身:2'34 / 2'48 / 2'47 / 2'54 / 3'15
踢腿2式,3sets
原想一圈慢一圈快,跑五set,結果:3'27 / 2'53 / 3'43 / 3'51 / 3'34 /
抖一陣,想跑埋佢,結果:3'24 / 3'42 /

腸痛到不行,今次除了棋隔膜,仲連肚臍對下都痛,打算睇醫生啦....

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝cat 活活 和wing 的鼓勵
我會努力的~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我仲未睇醫生呀,想問埋公司保險點claim 先~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

19/8 銅鑼灣運動場

4 kms in 30MINS (Pace: 7:30.0/km)
久休復跑,無腸痛!
熱身五個圈:2'55 / 2'57 / 2'58 / 3'00 / 3'02 / 2'57 / 2'23
踢腿三式
三個圈:2'56 / 2'59 / 2'34

升級   20.75%

該用戶從未簽到

26/8 將軍澳運動場

2.4 kms in :18:18
(Pace: 7:37.5/km)
熱身六個圈:3'02 / 3'10 / 3'07 / 3'02 / 2'55 / 2'59
神腿六式,1-2set 跨步行x2 鴨仔行x1
無力跑啦!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

各位,我睇左醫生啦...

我先睇左醫療集團的醫生,一心諗住佢會轉介我去醫院。點知佢一聽就覺得我係跑得太快(2分40幾都太快??)同埋唔識抖氣....建議我去搵個教練學下先...如果要入院檢查,就可以自己去私家醫睇門診,等佢直接收我入廠....

到而家,我只希望感冒快d好,可以跑返...腸痛唔痛...跑慢d再睇下啦....

升級   20.75%

該用戶從未簽到

31/8斧山運動場

熱身五個圈
2'47 / 2'56 / 2'58 / 2'55 / 2'48 /

踢腿四式 x 3set
跨步行 / 鴨仔行各3set

慢跑四圈

今日大腿好酸呀!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

2/9 將軍澳

熱身五個圈
3'06 / 3'19 / 3'09 / 3'11 / 3'10
踢腿四式x3 sets

跑五圈,每一圈比上一圈快十秒:

第一回合
3'34 / 3'26 /3'26 / 3'21 / 3'02

第二回合
3'08 / 2'59 / 2'51 / 2'50 / 2'39

升級   20.75%

該用戶從未簽到

4/9 斧山運動場

謝謉wing~~ 我還要多多努力呀~~

熱身五圈
3'29 / 3'19 / 3'28 / 3'24 / 3'16

踢腿三式 2sets
呖步行     2sets
踢多一式 2sets

今日功課 400慢 400快 x 3 (我聽錯左...原來我要跑6set 快...) 快圈2'45..

3'18  / 2'21
3'24 / 2'18
4'02 / 2'29
3'41

今日慢跑五個圈,熱晒身先再做其他...雖然都係有腸痛,但都完成到打左五折的功課....
天氣好似清涼左,而且好好風,所以跑落好舒服。雖然今次都係腸痛,但慢jog 抖返順就可以再衝過...希望條腸快d 聽話啦

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-9-4 12:20 發表
山比,慢慢黎啦,唔好心急阿,天氣再涼d 會跑得好 d 架,好祈望聽同你一齊跑阿,真係好耐無見 law。

哈哈,希望聽日知醒,又可以跑到9.5k啦~~~
我買左黑超...可以出場了~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

7/9 斧山

今日較忙,下午回到公司,又要處理一大堆東西...想早走也不行

熱身五大圈,超慢跑
3'19 / 3'21 / 3'12 / 3'11 / 3'18

踢腿四式 2sets
跨步行 1set

菜單:慢400m 快800m•3sets
400m 800m
3'05   2'14 / 2'18
3'02   2'24 / 2'20
3'23   2'23 / 2'15
3'22

無特定目標...只想跑快一點...無腸痛

以後次次跑前,都要慢跑五大圈lor~~

下次要試下跑長d~~唔跑interval 住啦...

小計:6公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

9/9 斧山•向宮崎伯伯學習

熱身五個圈:3'23 / 3'15 / 2'53 / 2'51 / 2'45

踢腿2式 3sets

菜單:4k•小休•4k                                                                              小計
首4k:2'32 / 2'46 / 2'45 / 2'42 / 2'47 / 2'59 / 3'24 / 3'28 / 3'09 / 2'53 29'28
尾4k:3'32 / 3'19 / 3'17 / 3'19 / 3'16 / 3'00 / 3'06 / 3'15 / 3'17 / 3'07 32'34

尾段開始腸痛,尾三圈幾乎是捱著跑,大腿也不敢提高。

整個夏天,都被腸痛弄得無啥心機,當好似找到出路時,原來夏天已過,賽季又開鑼。看見大家都有所進步,當然羨慕啦。連小華都忍不住話:你今日跑左好耐lor wor...

對,的確跑了好耐。也許,眼見unicef 將近,說沒有壓力是騙你。但想深一層,我到底是為甚麼跑步?跑步的目的是甚麼?如果跑得不開心,簡直是本末倒置吧。

晚間新聞看到日本99歲的宮崎英吉伯伯,六年前已是93歲,才開始玩田徑,短跑。好利害呀,別說是93歲,我連我33歲是甚麼樣子也想不到,但看到宮崎伯伯,真是由衷的尊敬他呀。

既然報了名,就跑吧!

小計:10公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

16/9 巴富街運動場

這個運動場,一圈只有三百米,所以今天是七五折大酬賓。

熱身7個圈
2'03 / 2'09 / 2'07 / 2'04 / 1'58 / 1'59 / 1'55
total:14'19"

踢腿三式 3sets

功課:400慢 400快 x4•小休四分鐘•400慢 400快 x4

2'06 / 1'18 / 2'46 / 1'20 / 2'49 / 1'19 / 3'15 / 1'16
total16'25"

2'51 / 1'37 / 3'19 / 1'47 / 3'08 / 1'42 / 3'02 / 1'20
total 18'49"

收工走人,小計6.9k

今次一圈獲得七五拆優惠,加上不時有涼風送爽,跑起來舒服左,無腸痛呀。
熱身時尾段好似跑得順左,但最尾一set 開始時左邊又作痛,但我理到佢,慢圈時跑慢d,跟住又捱完兩set 啦。

心想離家只有二十分鐘路程,所以帶了長褲和風褸,回家才洗白白。可是跑完後全身是汗,於是沒有換長褲便回家。下次不要長褲和風褸,帶多件快乾衫便算了。

多謝曲奇、cat、活活、wing 和菲菲的鼓勵,我無事啦。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我周六短周,唔入tko 啦,但會在屋企附近跑

升級   20.75%

該用戶從未簽到

20/9 九龍仔運動場

熱身8線,五大圈:
3'02 / 3'07 / 2'58 / 3'03 / 2'46 / → 14'48
踢腿3式,3sets

菜單:6k

2'57 / 3'06 / 2'58 / 2'53 / 2'56 / 2'55 / 2'54 /           → 20'42
2'50 / 2'57 / 3'06 / 3'17 / 3'14  / 3'23 / 3'24 / 3'41  → 46'38 6k

下午實在太焗,只到中段已跌得很快...

小計:8km

升級   20.75%

該用戶從未簽到

21/9 斧山運動場

熱身五個圈:
2'54 / 3'08 / 3'06 / 2'55 / 2'36  14'41

踢腿3式x2sets

菜單:慢400m 快800m x2  中間小休三分鐘,目標4'40 完成兩個快圈

2'54 / 2'24 / 2'17   4'41
3'13 / 2'25 / 2'18   4'43
3'35 / 2'21 / 2'20   4'41
3'58 / 3'07 / 2'39   5'46  第一圈腸痛,頂住頂住

第2set 改為跑2set,3'30完成
3'16 / 2'28 / 2'24   4'52
3'42 / 2'37 / 2'31   5'07
是日里數:9.2公里

跑前,三點九食左豬扒炒公仔麵,一個橙,一個蘋果,仲有大家樂早餐

升級   20.75%

該用戶從未簽到

銅鑼灣運動場•秋分後

對銅記情有獨鍾,因為今年初,我在這兒發現我克服了跑一圈就腳板痛的問題。今晚秋風送爽,跑起來好舒服呢。

熱身五個圈:
2'52 / 2'56 / 2'57 / 2'43 / 2'37   14'07

踢腿3式 2 sets

菜單:8k
                                                   分段累計
3'02 / 2'58 / 2'58 / 2'55 / 2'53    14'48
2'50 / 2'45 / 2'46 / 2'38 / 2'39    28'28 (13'xx)
2'36 / 2'30 / 2'33 / 2'37 / 2'38    41'24 (13'xx)
2'50 / 2'39 / 2'38 / 2'40 / 2'28    54'42 (13'xx)

今次場內無熟人,於是出埋場咁呼氣,鬼殺咁嘈。個人覺得專心係呼吸度,反而跑起都仲有力。而且無腸痛,可能是秋風作怪,可能是調節到呼吸,可能是前日衝圈見效,anyway,多謝天父!

順便寫埋我今日食左乜先:
早餐 - 肯得基雞肉包+奶茶
午餐 - 海鮮味杯麵
小食 - ikea 熱狗
跑完 - 咁高興,飲左罐忌廉
晚餐 - 鴨胸沙律

今日比較忙,所以一有時間就食少少。平時我唔會食咁多呢d 無營養的東東ka!

是日里數:10k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

5/10 斧山運動場

熱身五個圈
2'48 / 2'40 / 2'35 / 2'37 / 2'31  13'14

踢腿三式 2sets

主菜:6 公里
3'07 / 2'51 / 2'54 / 2'54 / 2'42  14'26
2'48 / 3'06 / 3'15 / 3'00 / 2'58  29'36
2'53 / 2'56 / 2'58 / 2'46 / 2'29  43'41

是日小計:8公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我昨日跑都有腸痛呀,於是跑慢d...跑跑下又無事lu~~
我睇下遲d 長周就入來拖慢下大家先~~呵