香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 00:34 發表
終於,等到412比腳大會,試跑4.26越野道路混合賽。綜合活活、batbat、文兄等意見,小妹早決定,要行就行啦,留力跑石屎路仲好。

果然,一上斜就已即被大隊拋甩,行上個幾百級石梯真係唔講得笑。行到上氣唔接下氣, ...

山比... 咁你呢兩日好好休息下..拉拉筋啦....
比賽果時上斜大步行啦.... 可能快過你跑上去..
上斜, 上石級不夠強大約因為四頭肌本身唔夠強...
但我知你都會跟 batbat 練番邪神教過既野.. 應該下個賽季會見到成果

我聽過活活講你唔太用大腿跑... (我同你相反.. 唔用小腿跑....)
見到你昨日都唔太提腿... 要改跑姿要刻意自己個腦提自己對腳要點跑....
等身體習慣0左個 pattern, 肌肉有記憶就會自己做番個 pattern 出來.....
而家我都改緊... 但不是幾日既事.... 可能要一年半載才見效.. 唔好心急...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-13 00:50 發表

山比... 咁你呢兩日好好休息下..拉拉筋啦....
比賽果時上斜大步行啦.... 可能快過你跑上去..
上斜, 上石級不夠強大約因為四頭肌本身唔夠強...
但我知你都會跟 batbat 練番邪神教過既野.. 應該下個賽季會見到成 ...

ee
其實我跑完之後,小腿已覺得緊,預左呢兩日會腿酸酸。呢兩日我會勤力拉筋ka la。
至於跑姿問題,我明白唔係一朝一夕可以改到....總之就唔好整親就好了....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 01:25 發表

ee
其實我跑完之後,小腿已覺得緊,預左呢兩日會腿酸酸。呢兩日我會勤力拉筋ka la。
至於跑姿問題,我明白唔係一朝一夕可以改到....總之就唔好整親就好了....

最緊要呢樣

長跑長有丫~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 220# 的帖子

今日成功挑戰自己,跑了15km,確是一個好大的進步....
你在最後2k抽筋明顯應是你未習慣跑山...
跑山比起跑平路辛苦得多...
這幾日休息多d,長跑長有~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-13 01:27 發表

最緊要呢樣

長跑長有丫~" />" />

你都要快d好快,換左醫師,快d對症下藥,一齊跑呀~~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 01:25 發表

山比,

今日熱身時係係妳後面見到妳的跑姿.....真係要留意,刻意改吓啦!
    唔提大腿, 淨係小腿後摺, 內八字腳, 兩隻腳好似龜仔向外爬沙咁, 小腿唔攰死就偷笑啦!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-13 01:33 發表
    今日成功挑戰自己,跑了15km,確是一個好大的進步....
    你在最後2k抽筋明顯應是你未習慣跑山...
    跑山比起跑平路辛苦得多...
    這幾日休息多d,長跑長有~~

cookie ctse,
    其實今日對我來講真係一大挑戰,尤其是我對跑山全無認知,但跑過一次之後,都覺得幾好玩呢
    雖然我唔多有機會去邪神大會,但希望好快又可以同你跑啦~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-13 01:35 發表

山比,

今日熱身時係係妳後面見到妳的跑姿.....真係要留意,刻意改吓啦!
    唔提大腿, 淨係小腿後摺, 內八字腳, 兩隻腳好似龜仔向外爬沙咁, 小腿唔攰死就偷笑啦!

慘就慘在,隻龜游水時又係唔識用大腿力,游蛙式時得小腿用力,yan 唔到,踢起晒d水花
    只好慢慢練啦...

升級   0%

難過

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 01:51 發表

慘就慘在,隻龜游水時又係唔識用大腿力,游蛙式時得小腿用力,yan 唔到,踢起晒d水花
    只好慢慢練啦...

練跑上樓梯同踩單車, 練吓原地提腿, 唔提大腿都唔得啦!
    咁妳今日跑幾百級樓梯咪好辛苦囉!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 13-4-2009 00:34 發表
    終於,等到412比腳大會,試跑4.26越野道路混合賽。綜合活活、batbat、文兄等意見,小妹早決定,要行就行啦,留力跑石屎路仲好。

果然,一上斜就已即被大隊拋甩,行上個幾百級石梯真係唔講得笑。行到上氣唔接下氣, ...
    山比,你在一日之內能完成 14k 既路程,重有山路同石級 tim,已經是很不錯的了,你經過好好休息和調整之後,再慢慢改善跑姿。
    或者可以從步行開始,多留意腿部的動作,慢慢急步行,然後慢跑,到習貫了之後,再用番自己既速度跑,相信會有幫助的。加油阿!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-13 02:20 發表

練跑上樓梯踩單車, 練吓原地提腿, 唔提大腿都唔得啦!
    咁妳今日跑幾百級樓梯咪好辛苦囉!

謝謝ctse 教路,我會努力的
    係喎,你對腳今日好d未呀?

昨日個幾百級樓梯....我咪好似行山咁行上去....但都真係有d頂唔順....成日都想抖
    但大圍同qoo係度,我又唔好意思要佢地等,我咪死狗咁行上去lor....

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-4-13 11:14 發表
    山比,你在一日之內能完成 14k 既路程,重有山路同石級 tim,已經是很不錯的了,你經過好好休息和調整之後,再慢慢改善跑姿。
    或者可以從步行開始,多留意腿部的動作,慢慢急步行,然後慢跑,到習貫了之後,再用番自 ...

其實經過今次長課,我發現去到尾段,又已經累累地,對腳就自自然然變返做龜仔爬沙,兩邊膝頭成日掂到...我知我跑齡尚淺,大把壞姿勢要執,惟有慢慢執la

升級   0%

難過

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 12:25 發表

謝謝ctse 教路,我會努力的
    係喎,你對腳今日好d未呀?

昨日個幾百級樓梯....我咪好似行山咁行上去....但都真係有d頂唔順....成日都想抖
    但大圍同qoo係度,我又唔好意思要佢地等,我咪死狗咁行上去lor....

山比,
    堅持行上去, 跑曬全程14k, 好叻! 加油!
    唔跑就冇問題, 今晚上Wong Sir堂唔會衝圈, 去慢跑吓, 睇吓小腿的反應.
    希望唔係傷啦! 我會多休息同留意身體反應.
    謝謝關心.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 01:51 發表

只好慢慢練啦...

呢個問題,小弟可以搭下咀 游水其實不單只用腳力,上身都要有柔軟度
    上身僵硬,亦會影響去水。
    至於師姐點解撐腳會起水花(正常游蛙式應該唔會),就真係要睇過先知!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-13 13:07 發表

山比,
    堅持行上去, 跑曬全程14k, 好叻! 加油!
    唔跑就冇問題, 今晚上Wong Sir堂唔會衝圈, 去慢跑吓, 睇吓小腿的反應.
    希望唔係傷啦! 我會多休息同留意身體反應.
    謝謝關心.

叮叮噹ctse,咁你要好好保重啦~~~
    btw 周三來特訓嗎?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-13 21:03 發表

呢個問題,小弟可以搭下咀 游水其實不單只用腳力,上身都要有柔軟度
    上身僵硬,亦會影響去水。
    至於師姐點解撐腳會起水花(正常游蛙式應該唔會),就真係要睇過先知!

師兄:
    我係去年正式學識游水,一落水就放鬆唔到,個身好緊tim ka....

升級   0%

難過

原帖由 囧山比 於 2009-4-14 00:33 發表

叮叮噹ctse,咁你要好好保重啦~~~
    btw 周三來特訓嗎?

今晚慢跑熱身同做體能都冇問題, 腳冇傷係攰姐, 安樂曬.
    星期三唔嚟特訓囉! 要多休息, 如果狀態可以去慢跑街算囉!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

15/4 斧山特訓

呆在公司不想工作,趁機打埋個特訓報告先:

熱身兩個圈
    手腳協調 2set
    一路行一路手肘碰膝頭 2set
    鴨仔行 2 set

tempo...原定12個圈,但跑了第五圈時又橫隔膜痛...skip 左一圈再跑多3個圈...

被batbat 捉左去檢討跑姿,他叫我跑時盡量衝前少少...
    今次是刻意提起大腿跑,好似跑得快,但又好快累...

跑了三圈...最後一個第8圈:2'11"

(周二開始返工行上五層樓梯...希望keep 住啦...hehe)

4.8公里

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-16 12:36 發表
    呆在公司不想工作,趁機打埋個特訓報告先:

熱身兩個圈
    手腳協調 2set
    一路行一路手肘碰膝頭 2set
    鴨仔行 2 set

tempo...原定12個圈,但跑了第五圈時又橫隔膜痛...skip 左一圈再跑多3個圈...

被batbat 捉 ...

山比你打特訓時太過開心了,打錯左月份呀...
    (已幫你更改...)

糾正跑姿的諣程係辛苦d,但辛苦過後會有回報..
    行樓梯有助增強大脾肌肉,一個唔錯的訓練..
    加油~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-16 13:16 發表

山比你打特訓時太過開心了,打錯左月份呀...
    (已幫你更改...)

糾正跑姿的諣程係辛苦d,但辛苦過後會有回報..
    行樓梯有助增強大脾肌肉,一個唔錯的訓練..
    加油~~

哎呀,麻煩ctse 幫我遮醜....

同埋我大腿唔夠力,所以食晏時走左去踢腿...