香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

11/11 來回銅記會展兩次

由維園去到會展,全平路,來回夾埋7k,而且有條行人天橋。

跑兩圈:5'39"85
維園→寵物公園門口:13'17"98
寵物公園門口→會展電箱:14'28"21
會展電箱→寵物公園門口:13'28"96
寵物公園門口→維園:12'42"33

維園→寵物公園門口:12'37"92
寵物公園門口→會展電箱:14'06"11
會展電箱→寵物公園門口:14'23"96
寵物公園門口→維園:12'30"00
需時:1小時53分

今次用比平時熱身更慢的pacing,但全程對腳都好重,無乜點用大腿力,所以小腿好快感到緊緊的。
由會展回程時,腳腕都有d 痛,但原來跑多陣就唔覺得痛;係有少少腸痛,但跑跑下都係無乜事。
也許,之前我太怕痛怕辛苦,但原來只要多一點點堅持,就可以捱返去終點 ^^

里數:15.3k

下次會先跑五個圈,再加兩次來回,咁就夠16k 了解^^

升級   20.75%

該用戶從未簽到

15/11 10公里挑戰賽

5'45"19 / 5'47"47 / 5'47"39 / 6'15"48 / 6'00"45 29'35"98
5'56"71 / 5'48"50 / 5'50"59 / 5'53"28/ 5'19"04  58'24"10
(Pace: 5:50.4/km)

成績比3月的城門河10k 的1小時3分,快了少少
早兩天又打war game 又攀石,都擔心自己應付不來。

等開跑時,很高興認識到平嫂,傾傾下無咁緊張就開跑了
首兩公里好像快了一點,所以之後有點不繼 ><
沿途見好好多ching ctse,雖然係不停咁俾人界,但在同一條跑道上遇到大家,實在好開心呢~~~
到了第七公里時,遇到一位ctse,我看不清她的跑衣,大家傾傾下又不知不覺跑快左~~
去到終點前xxx米,見仲有少少力,就一於爆埋佢...估唔到自己仲有力呢~~之後因為要趕返教會,所以只好先行告退。

還有,我終於見到在賽道上的葉伯,見到他默默的走,不得不由衷佩服他。雖然在回程的輕鐵上也見到他,但不敢走去合照...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝kc 同catcat,最衰個日趕住走,否則可以吹下水:>

升級   20.75%

該用戶從未簽到

16/11 斧山運動場

好凍呀,得條短褲,所以跑左一陣,俾風吹兩吹,對手凍晒...

(Pace: 7:14.3/km)
2'51"62 / 2'51"73 / 2'59"49 / 3'04"11 / 3'03"20 14'50"15
3'03"67 / 2'44"61 / 2'49"65 / 2'51"95 / 2'37"30 28'57"33

踢腿

跑多兩圈走人

小計:4.8公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

18/11 UNICEF 最後一次長課之維港走兩回

銅記400m一圈:
2'54"87 / 3'04"27 / 2'58"94 / 3'02"36 / 3'03"83 / 3'21"98    18'26"25

銅記等燈位==:2'27"35
維園→會展:26'03"58
會展→維園:25'06"03
維園→會展:24'42"73
會展→維園緩跑徑:22'08"22
600米緩跑圈x4 5'06"64 / 5'18"54 / 5'12"33 / 4'43"05
jog 返出去維園口:2'07

約19k (Pace: 7:25.3/km)

怕凍,全副武裝出晒,去到緩跑徑腳腕痛,所以慢jog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

20/11 斧山運動場

熱身十個圈 約28分鐘

今日無乜力跑,所以
踢腿4式 2sets
跨步行    2sets
鴨仔行    2sets

cool down 2個圈
拉筋走人

4.8k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

25/11 TKO大圈

54'48"89完成8.5公里

雖說是hea 跑,但大家一開始就縱火,我雖係用比賽的pacing,但仍然係押尾回航。跑完一行廿多人去食烋仔飯,好壯觀呀。

從哈利手上收到會員證,麻煩晒!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-11-26 17:13 發表
山比 ~~~~sunday 加油ar ~~~~
精神上 支持你

多謝活活

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-27 00:01 發表
山比,星期日的半馬加油,順利完成~~

多謝曲奇,周日會見到你嗎?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

29/11 UNICEF 迪士尼半馬

謝謝kc 和256~~~

第一次半馬,2:25'04 完成

分段時間:
6'25"77 / 6'29"84 / 6'46"96 / 6'23"81 / 6'47"30  32'53"68
6'59"93 / 7'05"14 / 7'11"89 / 7'16"94 / 6'45"04  1:08"12
6'45"56 / 7'00"83 / 7'03"58 / 7'01"56 / 7'07"30  1:43"11
6'48"90 / 6'58"51 / 7'03"61 / 6'52"83 / 7'15"36  2:18"10
6'54"10                                                                2:25"04

(Pace: 6:52.5/km) 唔係呀ma....

原先打算用七分鐘一k的速度,但頭幾k 跑得快左,攪到去到欣澳就橫隔膜痛,捱到8.8k 先無事...

原訂自己要2個半小時才跑完,但竟然快多少少,所以都幾開心。但係睇返每公里的時間都好唔平均,睇來要練多d 均速了。

但去到尾段有一段小插曲:

話說我去到尾幾k 時,有位白頭著住unicef t 恤、熒光粉紅邊白色波鞋,襯熒光粉紅襪的仁兄,用相機對住我,就連我跑快d 佢就跑返d 咁追...去左k零,我終於忍唔住:「夠啦,師兄,唔好再影啦,唔該。」

跟住呢住仁兄話:「我都係會友來的」。我當時呆左一呆,但就無駁佢,只想快d 甩左佢,佢亦都無再用個鏡頭對住我。最後,我在離終點200m 拋甩佢。

老實講,就算係著住網衣,仁兄咁樣離我兩呎來影,仲要影足k幾兩k,我覺得十分唔自在。我欣賞網友2公團隊為跑友拍照留念,但我未見過他們絕不會吊住任何一位ching ctse 咁影法。請自重。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝大家的鼓勵,希望好快又可以一齊開開心心參加比賽,享受長跑的樂趣~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

30/11 斧山hea 跑

賽後報告:昨日返到屋企,剪開塊殺龍巴斯貼在小腿,再敷下冰,今日小腿無乜酸痛,但左邊膝就冤冤地,唔知做乜。

趁今日放早,到斧山hea 跑。

10圈熱身 in 27'33",約2'45一圈...尾段係有少少橫隔膜痛的

踢腿三式 3sets

jog 5個圈in 17'45"...跑時pat pat 同大腿 好累,但跑跑下就無事~~

拉筋走人...

是日里數:6公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-12-1 08:23 發表
山比好勤力呀,recovery run 可以幫助快 d 復原 ga,加油。

昨日跑時,左邊膝頭仲係冤冤地,但今日無乜事lu~~估唔到跑完半馬,自己無變到機械人咁...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-12-1 09:52 發表

山比好勤力呀,o黎緊仲有無報比賽呢? 記得12月16日o黎做冬呀!加油加油

wing~~我來緊無報比賽啦,係得返一個渣打jar
16/12 我當然會來啦,係tko 點起我跑步的意志ma~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-12-1 13:10 發表

山比, 妳跑得好好ar, 加油~~~~~~渣打半馬見, e+入咗屯門跟操, 尋晚跟操果然快咗, 所以我覺得一齊跑, 大家互相勉勵係最work既, wow................

多謝tartar,同埋有大家望實,你無乜理由成日去偷懶@@..我實在太懶散了@@

升級   20.75%

該用戶從未簽到

7/12 斧山運動場

熱身五個圈:13'41"67

著左新鞋,想試下腳ma~~

2'16"22 / 2'21"79 / 2'28"02 / 2'34"55 / 2'34"82  12'15"40
2'43"71 / 2'48"07

一直和輝仔邊跑吹水,由一線玩到三四線,但右邊小腿和腳板越跑越痛,願想完成十個圈,但都係頂唔順走要埋一拉筋。

再來:
6'16"66 (首兩圈) / 3'08"98 / 3'00"79 / 2'59"24  15'25"24
2'49"61 / 2'51"47 / 2'49"42 / 2'47"43 / 2'50"22 29'33"82

今次同lulu 姐邊跑邊吹水,呢個應該係對的步速,所以邊跑邊吹水,不知不覺就十個圈啦。

小計:8.8公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

8/12

在灣仔jog 了約45分鐘

升級   20.75%

該用戶從未簽到

28/12 斧山運動場

整整三個星期沒有點跑,只是間中在跑步機走走。

今日:5.2k 約30分鐘,新鞋反應良好。安慰。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

30/12 晒草灣遊樂場

熱身四大圈
(Pace: 6:24.8/km) 3'14"65 / 3'14"10 / 3'11"97 / 3'08"91 12.49"63

踢腿

主菜 5k/3'05 x2
(Pace: 6:03.6/km)
3'03"41 / 3'04"26 / 3'05"47 / 3'04"36 /
3'04"59 / 3'03"63 / 3'04"77 / 2'57"23 /
3'01"47 / 2'48"66/ 30'17"85

跑完都幾開心,但小休一陣,跑幾個圈都上唔返力...下次都係唔好停

小計:7k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

4/1 彩虹•壁屋•鄭植之

3/1 返完教會,急急腳返屋企換衫,去巴富街跑一陣:
6 kms in :38 (Pace: 6:20.0/km)

4/1 主菜:
熱身慢跑四個圈

斧山→壁屋 46'08'04
壁屋→鄭植之11'52"69
鄭植之→壁屋13'19"30 (遲左按錶,過晒壁屋先按錶)
壁屋→千億 38'38"36
小計:14k

去到尾段,個肚又有少少反應,但一於抖大啖氣跑埋佢。跑跑下個人就順返d~~~希望渣打個日,個肚唔到作反啦。