香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

6/1 巴富街運動場

9 kms in 1:4:38.91 (Pace: 7:11.0/km)

2'27"35 / 2'31"47 / 2'24"09 / 2'17"53 / 2'16"31 11'56"75
2'14"94 / 2'07"35 / 2'11"58 / 2'11"52 / 2'12"20 22'54"34
2'08"16 / 2'09"09 / 2'06"33 / 2'05"90 / 2'01"07 33'24"89
2'04"04 / 2'02"23 / 2'00"61 / 2'05"91 / 2'06"26 43'43"94
2'05"52 / 2'04"86 / 2'03"91 / 2'06"36 / 2'08"75 54'13"34
2'06"96 / 2'09"67 / 2'11"12 / 2'05"64 / 1'52"18 64'38"91

拉筋走人。跑返屋企時,對腳仲有力,而且輕快咗~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

10/1 何文田山

這日早了回家,決定試下培正中學的一段斜路,的確係幾好跑,又無乜車,jog jog 下搵到一條4公里全上落斜的路線。

路線:培正中學→房署總部→仁風街→房署總部→常盛街→半山一號→石鼓街→巴富街球場(約半小時)

跟住走返去巴街跑左一陣。

小計:8公里

點知,返到屋企就喉嚨痛,一病就由周二病到周五,鼻水猛流。希望快d 好返啦。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

18 / 20 / 22 Jan 漫跑(補寫)

18Jan
放工後再到何文田跑,今次包多少少,去到土瓜灣和九龍城邊緣,更發現了新的儲物間,太好了。

小計:7.4公里 in 50 mins

20 Jan
維園來回會展 ,同時跑多少少,終於搵到點跑埋入去中環。可惜狗狗公園下周三便關閉,少了一個練跑的好地方。

趁未關閉前,試一回跑到中環先~~~

小計:15公里

22 Jan 斧山
好耐無來斧山啦,熱身四個圈後,跑了一個4k 和2k,因為太耐無跑,所以時間keep 得唔好...

熱身四個圈 踢腿3式,2 sets
4k:
2'24"73 / 2'30"64 / 2'37"82 / 2'38"95 / 2'45"65 12"57"79 2'42"97 / 2'47"69 / 2'41"30 / 2'31"94 / 2'23"79 26'05"48
小休
2k:
2'25"16 / 2'31"63 /2'33"86 / 2'32"10 / 2'17"28 12'20"03

小計:8公里

最近入了一對Mizuno Nexus,在體x城買,七折三幾百蚊成交~~~第一次同新鞋跑,感覺良好~~~我好鍾意對新鞋仔呀~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

升級   20.75%

該用戶從未簽到

24/1 斧山運動場

熱身五個圈:
2'42"47 / 2'46"74 / 2'47"40 / 2'36"56 / 2'25"15 13'18"32

主菜:tempo 4公里•2組 @2:30•400m

第一組四公里:
2'18"25 / 2'24"47 / 2'27"71 / 2'29"10 / 2'26"31 12'05"84
2'28"36 / 2'20"39 / 2'26"72 / 2'22"06 / 2'22"18  24'05"55

小休

第二組四公里:

2'32"43 / 2'32"16 / 2'25"00 / 2'30"75 / 2'31"67 12'31"01
2'32"06 / 2'25"69 / 2'34"06 / 2'27"56 / 2'22"80 24'54"18

接筋走人。

第一次完成到2組4公里ja..嗚

小計:10公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

<http://maps.google.com.hk/maps?f ... %A0%A1+to:22.318398,114.175372&hl=zh-TW&geocode=FWiNVAEdFi7OBg%3BFRh-VAEdmkXOBg%3BFfBuVAEdLE_OBg%3BFYJ-VAEdgUXOBg%3BFUZ_VAEdOUPOBg%3BFUSEVAEdxEPOBg%3BFe2JVAEd6kTOBg%3BFe6TVAEdNEzOBg%3BFUGUVAEdFlXOBg%3BFaaVVAEdaFTOBg%3BFZ6nVAEdwFvOBg%3BFcyTVAEdulzOBg%3BFeqcVAEduEDOBg%3BFZaUVAEdYTzOBiGLzsz2s65uxymDWYXczwAENDHtstGtnHzchg%3B&mra=dme&mrcr=12&mrsp=14&sz=15&via=9&dirflg=d&sll=22.318121,114.18211&sspn=0.019334,0.038409&brcurrent=3,0x340400db28dc2b2b:0xc36c1f8cdcea3ade,0,0x340400d4376c85e1:0xcab6faa04b58a8a7&ie=UTF8&ll=22.319153,114.189835&spn=0.019334,0.038409&t=h&z=15>

車仔,我唔識整幅圖上來,你望住呢個先啦~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

CC:收到啦!謝謝!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

補交功課

27/1 維園上環來回 15k
15 kms in 2:13 (Pace: 8:52.0/km)
周一做左兩組跨步行,跟住兩日起身坐底都痛,但jog jog 下又好好多~~~

------------
1/2 斧山運動場
熱身五個圈
3’10”38 / 2’56”23 / 2’56”25 / 2’57”63 / 2’48”24 14’48”73

菜單:
兩組4k,每圈2’30”
第一組
2’27”23 / 2’26”49 / 2’31”93 / 2’30”29 / 2’28”92 12’24”86
2’31”78 / 2’28”48 / 2’28”21 / 2’31”63 / 2’23”54 24’48”50
小休
第二組
2’35”82 / 2’36”92 / 2’45”92 / 2’51”97 / 2’46”72 13’37”35
2’54”07 / 2’53”77 / 2’57”22 / 2’47”85 / 2’23”21 27’33”47

第二組後勁不繼,想快都唔得。
小計:10k

--------------
3/2  將軍澳運動場
運動場外大圈 x3,小休,每圈比上一圈快五秒,或唔好跌
10’11”23 / 3’59’39 / 11’37’31 / 3’07”43 / 11’43”81

第一組跟住快腳跑,已經跑爆左,橫隔膜隱隱痛,跟住兩組都跌晒lu

小計:6.3公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

6/2將軍澳13k

唔識得路,跑了一小時十五分,走人去開工

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我係油尖旺街坊來,何文田山唔錯ka,可以跑去伊院,去九龍城又得~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

今天不上班 之 開年跑•新發現

年初二,趁舅父未到、未到時候到朋友家團拜、又吃了太多好東西後,決定抽兩小時跑一跑。

要試新路線,只以「上斜」為選路目標:

1. 公主道至伊利沙伯醫院
好跑程度:*/*****
雖然是上斜路,太多車,而且斜路不夠長,直有到喉不到肺的感覺。
京士柏山太細,斜路完全不夠喉。
噢,我被澳景路寵壞了。

2. 衛理道(中大東華三院社區書院)上何文田山道
好跑程度:****/*****
一段大斜一段小斜,車少人少,但落斜經過九華一段,要小心車。

3. 嘉多利山:男拔入口
好跑程度:*****/*****
大斜夠長夠斜,車少人少,沿路都是白色平房,一定少車,環境清幽!超讚!!

所需時間:1小時40分
Hea 跑!

整理的好路如下:
Plan A:80%上斜,10%落斜
培正→仁風街→公主道→衛理道→何文田山道→曾榕大廈→嘉多利山

Plan B:90%上斜
培正→仁風街→培正→九華入衛理道→何文田山道→曾榕大廈→嘉多利山

跟住可以跑下大坑東,但這兒馬路太多,不好跑。

KEEP 住跑,準備畢拉山也不錯。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

22/2 斧山

熱身三個圈
踢腿

主菜:1K@5:50,6組 小休1分鐘
5'38 / 5'44 / 5'47 / 5'53 / 6'15 / 6'03

睇返UNICEF 的分段時間,和當時的情況,真的不敢恭維,只望渣打無病無痛,2:20跑晒啦...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

28/2 渣打馬拉松

半馬一組

開段好塞人,上到第一個水站都係好多人。我自已開段唔敢衝太快,快咁熱咁焗會跑到橫隔膜痛。西隧無我想像中咁恐怖(真係要多謝tko的澳景路、壁屋和旺角個幾個山),出到隧道先知係真正的挑戰:條路夠斜又唔平,好多人都唔跑變行,我只好繼續跑上去...

7'42"33 / 7'28"57 / 7'41"93 / 7'13"01 / 7'08"99 /
47"54 / 7'06"88 / 7'50"16 / 6'58"77 / 7'07"09 / 7'19"49 /
7'06"81 / 7'20"63 / 6'46"85  / 7'07"03 / 7'43"01 /
7'51"27 / 7'54"05 / 8'51"43 / 6'55"04 / 8'21"64
6'55"75

時間實在幾爛,點都好,下次要跑好d

跑完後在cwb 打氣,見到每個朋友跑返終點,真的好感動,哎到有d 喉嚨痛tim...><

升級   20.75%

該用戶從未簽到

迷霧中,找到自己---口水一大篇

無穿無爛完成半場渣打半馬,感覺尚算良好。到底只是人生第二場半馬,作賽經驗少,今次以「跑完首十公里都要似無跑過咁」為目標。不經不覺跑到西隧口,感覺好似走入「Lord of the Ring」的末日火山,的確幾緊張,我入西隧前都忍唔住同身邊跑手打氣:「隧道口見啦!」

一入西隧,所有跑手都不停拍手吶喊,為大家打氣,感覺一流。西隧上斜沒有想像般恐怖,但真正的挑戰原來在西隧口,好多人在上斜時已在慢行,但見自己明明仍有力氣,豈容放軟手腳?況且著住跑衫,要行上去太沒面子了,於是在大部份上斜位,都企鵝咁跑上去。

過去一年,尤其在夏天,都受橫隔膜痛困擾。今次半馬碰上又熱又濕的天氣,我寧願慢也不想跑爆,但到底出來的成績的確叫人失望。看來,未來一年要在跑姿下功夫,大腿有力,人跑起來便不會太大起伏,減少腸胃的碰撞,便不容易橫隔膜痛,那就可以跑得快點,路程長一點,直到可以應付終極目標—全馬為止。

完成半馬後,決定留在銅鑼灣為全馬跑手打氣,相識的不相識的,一於落力喊「加油」,過足「粉絲癮」。我總覺得,有人為你打氣的感覺得正,落力為朋友打氣的感覺也行正~~

所以,見到朋友經過,我便喊破喉嚨地打氣,不認識的跑手,就憑他們身上的號碼布、跑衫上的跑會名稱替他們打氣;外國跑手便叫「Good Run!」見到女跑手更加落力:「全馬師姐好型呀,界個師兄啦!」

眾多跑友中,最掛心的好爸爸JC,他傷完小腿便傷風,更咳到椎間移位。他有想過放棄全馬,但為了和兒子的約定,堅決負傷上陣。在駱克道見到他回來,實在十分感動,比自己衝線還要高興。

另一感動位,是見到 CAT CAT完成全馬。她說自己以前少運動,預左上車來跑全馬。實質她毅力驚人,可以五小時內完成全馬,令人佩服。

馬拉松就是這麼一回事,人人平等,人人都要用雙腳完成路線,跟平日「識人拉關係」、「走後門」、「偷雞」的「醒目仔」成功方程式不同,叫人重新領略謙卑,「一分耕耘,一分收穫」的甘甜。

受傷嘛,就讓傷痕變成我的勳章吧。

聽過人批評香港馬拉松安排不濟,只參加一次便夠,要跑就參加海外賽事。但既然想香港馬拉松進步,不如繼續支持,叫朋友參加,不肯跑的,也可以請他們做義工或啦啦隊。面皮再厚一點,索性叫親友到終點等你,讓他們感受你完成挑戰,一身汗氣的喜悅。

我的馬拉松經驗尚淺,今次參賽,如同在迷霧中找尋自己。
迷霧中,我找到自己的軟弱,但我不怕面對,因為我還會進步的。
迷霧中,我找到大家給我的鼓勵,對我跑馬拉松的認同,真的十分感謝。
迷霧中,我找到自己的堅持可以有多大,讓我用這一點堅持,走日後的路。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

返來lor~~~

完成老渣後,緊接係英式桌球裁判班,練跑時間直線插水...咁跌,攪到個零星期先可以郁下個人...

anyway

上周六早上跑了一轉梅子林,每一次跑上去,感覺良好~~
好想報9/5的 夏日8k...所以要夾下d 時間,睇下跑唔跑到先^^