香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

做warm up 時, 要做埋背脊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2009-3-8 16:43 發表
物理治療師成日提我, 跑步時,背脊要承受唔少pressure 所以提我得閒就做Back Extension.

話口未完, 上星期跑完interval ... 背脊的肌肉"自衛性痙攣", 背脊硬到死, 又痛. 起碼要休息一個月.

各位, 做warm up 時 ...

收到! 多謝提醒。

升級   0%

該用戶從未簽到

咁wtfgary ching/ctse而家係咪只得休息,無其它辦法治療?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wtfgary 於 2009-3-8 17:04 發表
做背脊的方法係 -> 肚向地, 雙手雙腳申直, 舉雙手雙腳高, 放下為一下. 10下 一組, 做三組

治療方法係搵脊醫按背脊肌肉. 基本上背脊"自衛性痙攣"個原理就好似抽筋(我的理解only), 不過係個背脊抽, 所以好難好似小腿 ...

肚向地係咪話成個人扒向地咁解?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-3-8 17:11 發表

係呀亮哥。你今晚試完再上嚟分享吓。

我無養到乖乖啊,試唔到添,不過剛剛係床上試這個動作,OK喎,背肌拉緊,應該有用的,以後多d做呢個動作做warm up。