香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: lingling
打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse... 我都明白你只係想抽空來練全馬... 跑步在你心目中都係一個 lower prioirty...
就算只係完成都要付出 gala... 全馬同埋半馬完全係兩個世界.. 尤其 30k 之後好多野要克服

雖然未必日日..但都有四日 gala~ 仲一定要跟足 program 去做
既然你有心去完成一個全馬..就要犧牲其中一 d 你玩開既野 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:18 發表

其實好似你咁講又好似咁好呀, 一個WEEK一次15km, 不要求速度, 只要求完成, 到未先來個最後的長途訓練, 速度我早己不要求, 第一次跑都係以跑完為目標, 不過, 到時真是跑又好辛苦, 會不會上埋車, 好淤架...... ...

唔係一 week 一次 15k... 而係每一個星期既訓都要加里數...

ctse... 花子兄本身跑山... 佢既訓練方式未必0岩你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 00:22 發表

上車邊度瘀呀....
若然你跑o個陣受傷,與其捱埋去終點,倒不如上車休息,長跑長有呀...

其實與其怕上車..不如跑之前立下決心努力練習... 就算要上車都唔會後悔...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:21 發表
點解d跑綱約跑都冇我想練跑個地方, 等我去join下, 可以請示教下d ctse,ching

星期 5 跑馬地有班你又唔到...  
有約跑又話怕自己拖累其他人...

ctse...好難服侍 wow

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:32 發表

我講明在先, 驚你d 跑的太放, 唔理我, 不過, 都知你d好人啦, 唔會唔理我,

下次約跑記的通知我...........

我份人好易話為架, ...........

ctse.. 今個星期 5 邪神分享會主要做體能... 可以試下~

至於跑街..其實我唔會跑得快... 因為我傷0左..暫時唔會跑得快同埋長.. 所以你應該只會在星期六 tko 約跑見到我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 23:41 發表

一路跑一路吹水, 會唔會冇氣架, ................我就唔的了

haha~ 死火啦....
我俾 tko 逍遙團縱到我次次跑步都要講住野跑 wow~
寧可跑慢都唔可以唔講野~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 apfel 於 2009-3-19 23:22 發表
lingling ctse,妳嘅情况同我都幾似.
前幾年開始跑步,但只限在gym嘅跑步機,同時會玩其它classes,甚少跑街及長課.
跑半馬絕冇問題,可以完到,之後.....
試過胆粗粗報全馬....30k時望住Ú ...

apfel ctse...我試過可以連玩 5 堂 gym...
但當我抱住呢份自信去同朋友行 30k 山果陣.. 就知道自己係完全唔掂.. (果陣 d 肌肉痛0左我成個星期)

跑步同埋做 gym 好唔同.. 做 gym 只係對跑步既一種幫助.. 做兩個鐘 gym 真係易過跑兩小時好多...
lingling ctse.. 加油丫...

p.s. apfel ctse... 明晚見丫... 我個 abs 由上星期 5 痛到今個星期三..聽日玩完又來過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-23 23:02 發表

ee_tpk ctse 咁你一路跑一路講野, 埋當練長氣 , 又問多句, 咁你跑1 km晒唔晒成粒鍾呀, 講笑姐..........

你咁講即係咩意思 ?
我跑半馬都可以跑到開口講野... 但對腳已經累到舉唔起...想快都唔得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-23 23:04 發表

係, 你講的一d都冇錯, 我一定會加油, 不過, 依家都沒有起步, ................

唔緊要啦..我最快都要 5 月才開始跑得長...
我而家兩小時 gym 都做唔到...

今時唔同往日啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-23 23:06 發表

哇,你好利害, 我講下笑姐, 你唔好黝啦,我估應是你個口累過你只腳.....

唔嬲... 其實我俾其他跑友話過我比賽唔盡力跑....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-23 23:18 發表

我知點解啦, 一定是果班好熱心跑步個fans 話你, 好似話我之前咁, 你又係架, 係佢d面前耍積極d先的..........

nonono.. 唔好咁講野....
咁你之前不勞而獲既想法的確有問題......我決定跑渣打果陣一星期做少幾日 gym 才可以在 mizuno 做到兩小時既 pb

事實上佢地講得0岩... 我的確係有所不足... 或者可以做得更好...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-23 23:43 發表

哩個世界邊有不勞而獲既野架, 我post 哩個topic 只是講教各位ctse, 同ching有咩好方法教路, 我知辛苦是一定啦, 只是想辛苦的值的, 到時不想跑不到又傷身, 只是佢d太激動以為我是想不練就去跑, 如是如此,我又晒 ...

不如咁講...因為你之前提既 background 太少.. 講既野又太含糊... 所以令小妹當時有 d 誤會...." />" />

不過事先聲明..... 我可以為跑步要做少 d gym ga...
其實受傷主要原因係因為身體太累...跟手自己夾硬來練...
跑步本身已經係一個溫和既 cardio... 對比起你果 d gym 無咁易傷丫...
只要循序漸進..反而唔會咁易傷....所以小妹今年會集中去執自己體能同埋跑姿

好坦白講...如果你太多心...太多野玩分唔到時間去跑步... 咁就暫時唔好上全馬..
等到一刻你好有決心要上去..咁就自自然然會專心練跑.... 果個時候才算係心理上 ready 去馬
唔係怕你完成唔到... 反而怕你平時練得唔夠一下子跑一個全馬傷0左.. 跟手養傷咩都玩唔到仲慘

升級   0%

該用戶從未簽到

lingling ctse 開始準備 FM 未呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-4-9 23:42 發表

ee_tpk ctse 多謝你呀, 我見你好勤力呀, 次次friday你都有報名練跑.. , 你要努力.............

哈, 我心里上就準備 十足, 不過行動上就未開始, 我一路都有睇d 約跑時間同地點, 不過, 都就唔到時間同地點, 係唔 ...

咩時間咩地點先至0岩 ctse 你呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-4-20 23:23 發表

想星期三係九龍, 不過好似都唔岩時間

你要咩時間呢 ?!
星期三晚上斧山有 ssp ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-4-21 23:58 發表

我知, 我是住近何文田, 好似遠著d, 哈, 我知我都好麻煩啦, ee_tpk ctse

敢問你平時 gym 會去邊度 ?

只要有心去玩..幾遠都去~~~