香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

安安日記~~我會乖,唔會再係馬房賴尿啦P.7~~

升級   0%

該用戶從未簽到

唉...唔好意思,前排又忙,近排又病,無乜心情update安安既生活情況

不如由安安晌我張床all尿講起.....

話說佢黎左馬房五、六日後的一個早上,聞到一陣陣的怪味,但又搵唔到源頭,直至準備拎d床單去洗的時候,發現床尾濕晒....
我肯定係安安的傑作,因為佢之前有一晚跳過圍板去我間房,二二係無咁好彈跳力跳得過的
之前佢已經晌廚房及我阿妹書桌上all過,我都無打佢,不過今次晌我度霸地盤就一定要教訓下佢
我捉佢到尿尿位置等佢聞一聞然後就打佢屎忽,打左佢兩下大力既,然後就好驚咁逃離現場
佢縮左我間房d暗角位,咁我就拉佢出黎,點知越拉就越反抗,仲慘叫....佢睇黎好驚,我養過兩隻貓就算比我打都唔會好似佢會驚成咁樣,我估佢應該比上手主人虐待過
突然間.....臭到暈......原來佢賴左屎!我估佢係驚到賴屎.....我的天呀....仲要係晌我間房度! 晨咁早就整bat杰野比我!
想清潔都清理唔到,根本就拉唔到佢出暗角,一掂佢就發晒癲,惟有等佢自已走出黎
朝早自己都要開工,無可能坐足一日等佢出黎,收工後至有時間去處理,即係堆屎晌我房臭足成日!

果日整日都唔開心,因為唔知點樣可以教好佢,屎尿教唔好既話會好難養,都有諗過即日買個貓龐困住佢黎養,不過睇過元朗及上水好多間寵物店都揀唔岩,打算到第二日假期出旺角搵.......好彩到第二日打左個電話比catcat! 佢叫我試下換另一種貓沙試下,因為可能佢未適應我用開過種。 咁我就將新舊兩種唔同既貓沙溝埋用......用左兩、三日,廚房的確再無貓尿,其它地方都無,果然有效! 就係咁樣,呢個"辣手"問題就解決了。

同安安生活左兩個幾星期,有唔開心亦都有開心,講住咁多先...

升級   0%

該用戶從未簽到

兩位大爺的近照...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

速行兄,湊左呢兩隻"小朋友"後,真係令我諗左好多問題,原本"父母"唔易做呀......安安仲要係頗童&問題少年...

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝各位對安安的關注,我會再花多d心思去教好佢架勒

琴晚安安又鼠左入我房,繼上次all尿果次之後第一次
不過今次佢無整估我,仲晌隔離d被褥上訓著左(前兩晚鼠左我阿媽張床),我諗佢會乖架勒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2009-5-12 13:20 發表
馬王兄,
安安近況如何?乖D嗎?和二二相處好嗎?二二都很覩喎。

angkso師兄,二二和安安相處日見熟落,有時候佢地會互相聞對方的尾巴
不過有時候安安過度活躍跳來跳去的時候,會突然去侵犯二二,我見到既話會用拖鞋擲佢

安安正一口水佬,懶到成身濕晒,見佢成隻濕水狗咁樣,而家個身仲好臭,等weekend會同佢洗白白,到時會postd相上黎
由於佢成日懶到d毛一舊舊,所以每晚我都會幫佢疏毛,睇佢個樣十分enjoy

唔知貓公係咪特別大食,安安每次都好快食晒.....二二又唔會同佢爭食的,因為佢地識得食番各自各的貓糧
而家仲係比緊果緊獸醫貓糧安安食,不過見佢腸胃無事,所以個量減少左好多,加番普通的貓糧兩溝咁樣比佢食,其它味道既佢都接受得到,sue師姐之前請佢食果包都食晒
係呀,二二其實都好靚女架,眼大大又聽話,係發情時成日叫就吵耳d囉