香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

deleted.....

升級   41.95%

該用戶從未簽到

五月八日,晚上,跑步

熱身20min,200m(80s連跑及休) x 8sets + 200慢&100快 x 4 sets

五月九日,上午,游泳

慢游600m自由式 + 200m背泳

升級   41.95%

該用戶從未簽到

五月十日,上午,中銀香港第五十二屆體育節 – 2009分齡組三項鐵人賽

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相識的朋友們閒聊一番,等待全奧組別所有運動員上水進入轉項區(全分奧賽程分兩組出發,06:10及07:10),以及跟bmc相認後,好不容易才到我參加的半奧組別的起步時間08:20。

响號起步後,一如以往,我寧可起步較遲,至少不會阻人前進吧,哈哈!游泳賽段,我摒棄了以往「死抓爛踢」的自由泳式,改以伸展滑水的方式前進。這個改變,已看出了效果,至少,我已非最後上水的幾名賽員,進佔了中後位置;不單是這樣,節省下來的體力,讓隨後的單車及跑步賽段得到更好的發揮。

進入轉項區取車後,馬上推車往上車區上車,向著烏胶騰方向進發,然後返回八仙嶺遊客中心再返回烏胶騰後折返回轉項區。第一道難關,就是平日禁止踏單車的四百米上坡路。賽前,我並沒有信心可以全段踩踏,但上坡後調校至最「輕腳」的齒輪比,居然可以成功爬上。
由於賽前我並沒有認真的訓練踏車上坡,一旦調至重腳,小腿即有反應,至十七公里左右更有輕微抽筋現象,唯有調整策略,改為「輕腳」及加密踏頻(我倒有練習踏頻,此時可派上用場),此一調整,又讓我多省一點體力,好讓我跑步可以稍為輕鬆。或許因為單車性能不錯,上坡有力,所以途中過了不少賽員。

再次進入轉項區,此次是換上跑鞋,向著大壩方向進發,至壩尾折返直衝終點。此時,腹肌開始收緊,我猜是剛才踏單車踏頻過急所致,但沒有影響腿部肌肉,實際上對跑步只有輕微影響,不能「爆盡」而已。跑步算是我最強的項目,途中亦過了好幾位賽員。

過終點後看錶,1hr43mins+,比去年迪士尼半奧的時間快了9分鐘,但大尾督賽段難度更高,令我喜出望外。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-5-10 22:13 發表
!!!!!  所以途中過了不少賽員 !!!!!
$$$$$ 乘的士前往比賽地點 $$$$$

恭喜戰術成功

條路好像same as OSIM last year?
是不是pb呀?

Kin in Running

無得選擇,唯有用錢解決,因為趕住要陪母親,連回程都係用錢解決

同前年一樣,舊年已經改左去迪士尼

yes

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rickymsz 於 2009-5-11 12:57 發表

好野, 你真的好勁, 最衰我無得去啦

係囉,Y你唔去玩呢
不過都多謝你同叮叮噹CTSE慫恿我去玩,俾雞會我勞役自己!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rickymsz 於 2009-5-13 11:55 發表

你是否用摺車嗎?

NO LA,有CHING/CTSE見過我架700C戰車!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-13 12:33 發表

係咪你個頭像lee架..?
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-13 13:29 發表

我印象 , 第一次約跑 , 尖鼻咀 , 见有位 ching 踩 P8 ....
唔通係 cf hing.......?

唔係,遲D POST相上黎!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-13 16:40 發表

嘩...咁試玩一次咪要$4xx銀,諗諗!
loud兄係咪報左呢個比賽,唔知仲有冇其他人報左呢?

我有個頭盔,而家好少用,洗下d海綿就用得番,諗唔諗住借黎用?" />" />
我唔報咯,另有節目!" />" />

升級   41.95%

該用戶從未簽到

今個星期三晚,時間約20:30,我會去屯門泳池主池近看台位置游水,有興趣可在此留言,歡迎到時現身

警告及聲明
1. 此聚會適合初步掌握游泳技術, 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加。水上活動有一定的危險性,參加者請自行評估個人能力並量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,水溫高亦可能引發中暑或熱衰竭等症狀,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 12:22 發表

唔知果個時間多唔多人?
如果少人ge 話我應該會早一個鐘來游番一課長課(1500米)先
不過跟住點認? 我就戴藍色TYR 泳帽

早一個鐘,即係七點半,啱啱開場,泳線俾泳班租左幾條,公海細左,加上呢幾日熱,會好多人架
八點半後,泳班開始少,部份線放番出黎,而且有人游夠就走,會多d空間
我頂係白色,同你隻牌子相同

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-5-18 12:51 發表

13兄你幾時離摩士玩自由游呢~~到時我實會幫襯你~~" />" />

要等你地話我知幾時
我應該唔會特登走過黎九東,返屋企唔順路呀!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-18 12:18 發表

13你好勤力喎~~~

" />" />

cat,得閒你都可以過黎架!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 15:40 發表

唔知ching 當日會練什麼?
如果7 點半多人ge 話
可能會練下interval 先....

我當日唔會點練野,都係恢復慢游,因為星期二已經練左
其實想睇下大家游成點,需唔需要改善!
如果抄神兄你先做interval,無問題

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 16:53 發表

其實模式同練跑所做ge 一樣...
暫時只知咁多.....

游水有四式,多好多花樣玩架
上星期四我就玩8組100m長池四式(蝶、背、蛙、自各25m,游到池中間轉身)

升級   41.95%

該用戶從未簽到

7兄、抄神兄,下次再去玩過!
我都有收穫 終於可以用蝶式游到一個直池
雖然有少少吃力,但初步掌握到蝶式省力的秘訣!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-21 12:21 發表

咩蝶式甘難游架咩...?
13你都游得甘辛苦..

因為唔可以用死力,否則捱唔得耐
亦唔可以唔用力,因為上身起唔到水
雙手起水後,亦唔可以好似其他泳式咁慢慢放手入水,時機要準

原帖由 key 於 2009-5-21 13:01 發表

蝶式點樣省力, 有什麼秘訣,係咪要睇youtube架?

要把握時機,利用前進餘力,睇utube都學唔到,一定要親自領會!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-5-25 16:13 發表
自由式,蛙式,蝶式,基本上係全部唔識.

單車,靜係細個玩個 BMX

跑步,又係唔得.

無樣得,其實過黎座座咋.

BB你好,咁錯蕩走入黎我呢庶呀!
樣樣唔識唔緊要,我都係十六歲先識踩單車,三張多d先識游水,幾年前至開始跑步
而家去學玩都唔遲架!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

下星期三(六月三日),我會去屯門泳池游番轉
時間: 晚上八點左右,有興趣可以黎玩下!
大池游住等。
註︰雷暴警告仍會到場,會視乎情況決定是否下水!

警告及聲明
1. 此聚會適合初步掌握游泳技術, 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加。水上活動有一定的危險性,參加者請自行評估個人能力並量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,水溫高亦可能引發中暑或熱衰竭等症狀,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-5-28 20:20 發表

屯門咁遠唔去住~~
我以為起摸屎游添~~
13星期二過離晒草跑+食喇~~

摸屎要六月中先得,而家去唔順路!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-30 00:40 發表

太遠了,收工來到你都游完

半個主場黎嘛 元朗主場唔係咁鍾意去游,太多人!
我都會去市區泳池游既,遲D會响度出POST,睇下啱唔啱!

升級   41.95%

該用戶從未簽到