香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

deleted.....

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-6-3 23:01 發表

ginny ctse
你真係好去水啊..

X 2,我都係咁話!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

今晚好hea咁游左唔知幾多!
聽晚應該會去九公游,會認真d!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

星期三(六月十日),我會去黃大仙摩士公園泳池游番轉
時間: 晚上七點,有興趣可以黎玩下!

註︰雷暴警告仍會到場,會視乎情況決定是否下水!

警告及聲明
1. 此聚會適合初步掌握游泳技術, 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加。水上活動有一定的危險性,參加者請自行評估個人能力並量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,水溫高亦可能引發中暑或熱衰竭等症狀,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-6-8 21:19 發表

今次地點比較近, 好有興趣嚟跟 ching 學嘢,
但時間好趕, 可能嚟半個鐘就要走!

唔知點認到 ching呢? 係咪認泳帽?

白底黑字TYR泳帽

升級   41.95%

該用戶從未簽到

唔駛客氣,我都無講過咩野!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

今晚去左"摸c"泳池,連續游左2k自由式,仍用TI法,不過由一下手踢一次腳,改為一下手輕輕踢兩次腳再跣水,去得快左!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

今日全日都有汗出" />" />" />" />
朝早同Ginny, Jason 及 Benny 踩左兩轉東涌~迪迪尼來回
天氣雖熱,但有點風,都不算太辛苦

多謝Ginny同Jason教曉我勾車技巧
唔跟佢地,我諗我無可能單騎踩到37km/h
亦要多謝Jason兄的接載! 以及冰凍飲料(下次我請番 )

下午就........,七月一日,當然係用幾粒鐘的時間,由維園行去中環喇!" />" />" />" />

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我用ULTEGRA LOCK踏!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

今日雖然無入東涌踩,但都拎左架20"小摺(KHS F20-RAC)落街踩左40KM,順便試埋對TYRELL AM3軨同SCHWALBE DURANO芒果呔。
未試過都唔知,一試就知對軨同對呔係堅料,對HUBS仲順過我架700c果對,唔駛點俾力都可以輕鬆上30+ ,而且只係用到第六飛,如果再上高波 條呔又好咬地,片彎都夠胆訓低d。
不過始終係小輪徑,我攞佢黎練平衡同轉數啫,比賽都會用番700c,或者遲d會換對軨!

下午去左黃昏跑,天氣好熱,發揮一般,只能以52+mins完成

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-13 18:49 發表

13兄
佢重有一把Easton做嘅西爪刀(專劏金牛 ),試完後身家立即小了幾隻金牛

毒品拆家!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-16 22:14 發表
13兄 & 各位鐵人 ching ctse,有D關於鐵人賽既野想係度代朋友問一問:

1~通常這些比賽會否有時間限的, 約多少呢 ? or 有無分每 part 幾耐 ?
因我近日計過, swim海750m 要約18分左右, 我知是慢的, 所以怕最後計計 ...

REPLIED!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

繼禽日O KING OF THE ROAD上斜自虐後,今日繼續
下午去泳池玩三樣泳式,自由式、蛙式及蛙手蝶腳(SOMETIMES做埋蝶手 )交替咁游,中間有停頓以檢視自己姿勢,以中等速度前進,游左2.5K
夜晚踩我架K仔小摺由屋企經青公出荃灣公園,來回58K,去程逆風踩得較辛苦,回程順風就正到痺,追餅都可以踩空 ,平均可以KEEP到35左右!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:01 發表
明晚有冇人落摩士游水, 我想潛吓水, 冇我就返入屯門游.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

經過尋晚飲飽食醉(其實係同屋企人做中秋),十二點先返到屋企,跟住五點幾又要起身去玩比賽,地點為南灣,主辦機構Revolution Asia玩水陸兩項。
因為賽道主要為斜路,要經過一番掙扎,才願意出門口
由於南灣沒有公共交通工具直達,要坐車到淺水灣行入去,唯有當行路的廿分鐘為賽前熱身。

大概七點半去到登記處,拆騰一番後,試著新購入的tri-suit比賽,衣很合身,比賽途中並無遇上刮肉等事件;游泳時,水阻亦比前時減少了。
今年大會的singlet質地頗佳,外型討好,真係著出黎跑步都無問題
幹了一番事前工作,遇到loudspeaker兄,寒暄一番後,終於等到開賽。

我參加的是長距離,以跑>游>跑方式進行,先跑4k,游275m x 2,再跑4k,其實跑步賽程,應該不足8k,只有7.5k左右,一開始,我以一貫唔阻人的步速 殿後,一直維持到轉項,然後下水。今天的水溫不冷不熱,很適宜游泳,或者因為這個緣故,加上賽衣合身,速度明顯扯快左 而且游到有氣喘,以前比賽未試過呢!

游完水,回歸跑步,或許開始掌握了轉項的節奏了,除了有少許氣喘外,身體沒有諸如肌肉疼痛等不對勁的地方,致令我跑步時可以正常發揮,最後一公里更可以界人添

整體上,頗滿意今次比賽的表現,期望ITU可以更進一步

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-10-4 19:59 發表 好耐無見過你 post 遊山玩水轆轆閒跑樂, 件trisuit啱身就好啦ITU一定可以更進一步
之前懶,唔想寫野,所以個blog鋪晒塵
多謝你的意見,等我無買大一個碼

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我自己預計,游水會保守少少,大概41~43分左右完成
單車應該至少1hr30min,跑步預55min左右,已包含轉項
完成時間應該要3hr10min左右

聽日去攞野之前,會去摩hill游番轉100x10 interval

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-5 22:21 發表
我都吾知預幾多....見步行步.
上次科學園平均35km/h, 係鉤住車既, 吾知itu條路平d定創新路平d呢?
今日游水都幾冷. 但都okay. 跑步我就okay ge, 操開山, 肌肉轉換應冇問題.
只希望單車正常操作, 新手都吾識check車 ...

翔東路同欣澳道都係暗斜,全段有上有落,但坡度較緩,只是翔東路返迪士尼方向較斜
賽例好似禁止鉤車,要鉤的話,醒目少少喇!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

有更正,賽會不鼓勵鉤車,但亦不會投放資源阻止鉤車行為
箇中意思,請自行意會!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-8 12:02 發表

神兄, Yeah...完全認同!!!

X 4,遲D會換野!

升級   41.95%

該用戶從未簽到