香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-12 14:22 發表

應該無咩事啦...
唔知自己做咩鬼. 不過講左出黎好好多...

我想你都係週期性情緒低落 ja~

我想跑步做少少運動會令你開心番.. 加油丫..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 12:22 發表
14 May 09
早: 包兩塊 + 梳打餅1包 + 咖啡
午: 茶芯牛肉飯 + 檸茶
小食: 梳打餅1包 + soyjoy一條 + 咖啡
晚: 同朋友一人一半叉燒飯
運動: 跑馬地跑跑跑, 可惜... 食完飯只係半個鐘就跑. 肚就隱隱的痛. 唯有行 ...

我好努力搵番你之前既 blog... 搵唔番你之前幾重....

你尋晚應該 skip 0左個 dinner...
同埋你試下戒下午茶..除非當晚決定0左去做運動
btw... soyjoy 係未好多糖 ga? 呢條野好似係 energy food..要唔做番 d 野消化0左佢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-15 12:46 發表
ee一言驚醒

soyjoy 重27g
熱量136kcal
蛋白質4.5g
食用纖維3.3g
****脂肪7.2g

都係少食為妙呀

但唔食晚飯又好辛苦wor
定係少鼓油或要白切雞走雞皮再好多菜呢?

話就話盡可能八點前食.. 但我都做唔到

我喜歡呢個白切雞走雞皮再好多菜少飯走色. hoho

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-15 13:01 發表

怕且我要修行多時,才有ee咁高道行食得咁清矣
不過,盡量少油少汁啦~~~

我道行一 d 都唔高..
講就口響.. 你睇下我星期六搶包山果陣係幾咁熱心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-15 13:05 發表

係囉, 尤其係個燒腩卷

以後唔叫 lor~

(其中我 skip 0左舊肥肉無食.... )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:08 發表

白切雞走雞皮再好多菜走鼓油我都可以做到...
但soyjoy 買左好多條 hgjD092" />" />hj
唯有留番極餓時安慰自己...
當然最好...都係食生果

其實在下覺得 soyjoy 好難食..... 樂善杯果陣.. 覺得好 dry...

btw.. 做咩買 soyjoy 既 ?! 下次買野食之前睇下有無食物標籤

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:09 發表

ee... 個包包吸左d 好好味既油....
不過我覺得間唔中先一次, 一次又只係一小件應該無咩問題啦.
跑多兩個圈仲好哦

間唔中都要放縱下既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:14 發表

係因為...
1. 我見公司vendor前排成日食呢樣野. 佢瘦左好多
2. 山比通知我減緊價.
3. 因為我當時都物色緊玩完水上活動要食咩好... 因為我d朋友個個瘦一瘦. 玩完可以去食個飯/面.... 於是我就中招了...
4. 廣 ...

emma~ 你大個女啦..要有獨立思考既能力.. 唔好人云亦云
1) 唔知你 vendor 做0左 d 咩... 可能佢日日三餐只係食一條 soyjoy
2) 下次有零食減價我都話俾你知
3) 你同你 d 朋友體型唔同... 人地大魚大肉你點都唔好跟丫
4) ............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-26 10:02 發表

做得好呀e.c. 多菜少肉有益健康!不過齋啡好似真係會削胃o架喎,同埋飲完會睏唔到覺, 飲水/綠茶會唔會好D呀?

飲咖啡果陣食 d 野... 應該削胃呢個問題唔會太嚴重
咖啡因在每個人既身體既反應都唔同.... 有人會訓唔著.. 但我都係訓到成隻豬咁...
emma 應該明白咖啡因對佢身體既反應 gala~

其實茶都削胃, 亦都有咖啡因
適量就可以了~

btw.. emma... 做得幾好wow~ keep 住丫...過0左你而家 160 既平台期就會跌得好快 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:12 發表

" />" />我都唔想... 但兩老好鍾意朝早飲茶而且佢地食得少, 還好...
但同同事食就次次都叫埋d肥到嘔" />" />的食物... " />" /> 傷腦筋... 下次我都係要搶住剔野食至得.
至於個磅, 係OTO 黎, 但無點 ...

愈 complex 既磅... d function 就愈少用...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 00:18 發表
Fat%: 40.4

係真唔係丫 ?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 00:54 發表

呢排游番水... 仲要學自由式, 希望有d幫助!

自由式辛苦好多....
不過你咁多野學..夠唔夠時間 ga?

p.s. 坦白講.. 如果你個磅無錯... 你既 fat rate 過高... 要做多 d 帶氧運動

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 10:34 發表

無啦無啦... 今個月只係得呢樣野... 我無再發癲整幾十樣野學啦
希望我學得識自由式... 辛苦d就對了...
fat rate係真係過高...想當年讀書我記得俾人用夾黎計fat rate, 20點幾已經係肥妹仔... 今時今 ...

no 啦.. 女仔 2x 正常丫... 女性既 petpet 同埋胸部多 d 脂肪
男性 2x 才算是 fat rate 高

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-11 10:56 發表

其實你現在的食量都okay呀....
減肥就慢慢減,跌磅跌得太快都未必好...
我只係想話俾你聽,唔好令自己過份操勞而捱壞身體...
一般的帶氧運動,最少要做30 min以上才有效...
但唔建議你每日都不斷狂操,運動後 ...

其實我都覺得 emma 食野果邊面已經 ok...
所以佢要由運動入手啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-16 10:54 發表
謝謝咁多位朋友. 仲有卓卓的建議. 我會留番考完試去做!
我要潛水讀書, 唔敢上黎吹水住. 努力努力讀書先

emma 而家讀咩 ar?

俾心機讀書丫...
你既思想好易俾其他人負面既說話影響到情緒啦...
我地都有好多正面既 message 俾你丫... 做人正面 d.. 個人開心 d...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-7-10 09:52 發表
7月8日:
運動: 跑20分鐘
早:熱齋啡 + 包兩片
午:同同事飲茶
tea:雪梨
晚:飯 + 魚 + 菜

7月9日:
運動: 跑10幾分鐘
早:腿蛋包一個 + 包一片 + 凍咖啡一杯
午: 菠蘿京都肉排飯 + 熱檸茶走甜一杯
te ...

咦 ?! 個磅數開始減啦~
加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-7-13 09:58 發表

多謝曲奇, 火仔, 叮叮噹, Qoo
我會繼續努力! 不過, 今朝偷懶... 主要要係行, 不過我同自己講, 就算行都係要起身, 我份人太鍾意懶床啦, 唔起身就跑都唔使跑...
加油加油!

你起到身已經好叻啦...