香港長跑網  - 長跑長友

樓主: DR_Dre
打印 上一主題 下一主題

今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..

升級   0%

該用戶從未簽到

DR_Dre師兄,閣下根本就係節緊食黎減肥,這個係小弟最反對的,這個方法係唔得架,好容易反彈不但止,搞得唔好仲會厭食,會死人的。
小弟大約兩年前(2007年7月15日)開始減肥(當時160磅),開始時只是急步行30mins以上(速度係會令你氣羅氣喘週身汗個種),食量不變,只係自己煮,唔食任何脂肪(包括動物、植物、飽和、不飽和、反式脂肪),唔食甜。用左兩個半月,減左30磅。
減左磅之後先至敢跑步,因為咁樣對腳無痛過,到而家我跑過五個馬拉松七、八個半馬,好多個10K,而家都係每日約跑一個鐘頭,完全無反彈,現時體重係125磅,BMI 21.6。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:05 發表

急步減30磅你很厲害..

好感謝咁多位的鼓勵!
看來真的要先減一減磅再跑..

另外想問一下,如果急步的話,日日跑也沒有問題吧?

小弟既意見係:唔好跑住,減番30磅先啦,你BMI over 32,咁重磅好易跑傷對腳,以後無得玩。
其實如果能夠每日急步行30-60分鐘,減肥效果好過快跑,只有超過30分鐘以上既帶氧運動先可以消脂,慢跑同埋急步行既效果一樣,快跑係消唔到脂的。記住頭果30分鐘係未到消脂階段的,所以想好似我咁減肥成功,最好能夠每日花一個鐘,行行下你覺得身輕左就會自動變慢跑,跟住變長跑架啦,唔好心急,對腳暫時負荷唔到你咁重既身體跑步的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:28 發表

OK,好感謝你咁有耐心指導

唔好客氣,因為我覺得減肥一d都唔難,好想閣下都能成功,擁有健康,長跑長有!
仲未歡迎你加入長跑網大家庭添。
歡迎你! 祝你長跑長友!
記住多d入黎跑步減肥討論區,講下你既進展同難題,等我地互相勉勵。個減肥龍虎榜將會係你架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-12 03:54 發表
我最初跑步時都有成180幾磅. 同事叫我跑步減, 我好驚自己好重, 隻腳會頂唔順. 但都係去左試, 最初跑時真係好辛苦, 仲慢過龜, 阿婆都跑得快過我. 但我同自己講, 你比我減多60磅時我就快過你啦  !於是我晚晚十點落街跑, 有時返晏仲會12點幾去跑. 一次跑40分鐘左右, 跑慢D, 就唔會喘氣架啦, 速度約係比快行快少少, UN下UN下.過左幾個月就瘦左30磅啦, 而速度都快左, 40分鐘的路程30分鐘就完成左啦, 約4公里, 最初跑得辛苦時, 我會唸主禱文, 求神比D力量我.宜家我一星期keep住跑3,4晚, 每次8-10公里左右. 瘦得慢左, 但個人健康左好多, 開始挑戰下長D的路, 你都加油, 唔好太急,食野正常3餐, 千祈唔好食零食. 記得唔好食太少, 因為要食左野先有力跑, 即係以脂滅脂! 好似講到好勁咁tim!

非常同意,其實你開頭既慢跑,等如我們的急步行,最重要係一定要超過30分鐘之後才消脂的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 00:02 發表
岩岩頭先落左去試下急步...
唔知我咪我既"急步"太慢...
運動完返黎,磅一磅,完全無輕過
但出左好多汗,但喘氣就無咁勁...
係咪我急步唔夠快呢...

如果運動完之後磅重,即刻輕幾磅,失去果d唔係脂肪,係水份黎架,所以唔好咁心急,注意飲食,無咁喘就好囉,咁可以行耐d,因為30分鐘以後先開始消脂。
小弟通常跑前磅重,如果跑後磅,我試過輕3-5磅,但係一飲番足夠既水份後,打回原形。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 12:09 發表

不是.我怕我急步唔正確,咁咪浪費左整整成個鐘
一諗到咁又灰左D

DR_Dre師兄,急步無話正唔正確的,要幾快---無答案,等如有d人既慢跑係一小時10K,有d人既慢跑係一小時5K,無準則的,最重要係師兄你急行得黎唔好喘到透唔到氣,更重要既係保護對腳。
我以前有個女同事,佢生過BB,個仔幾歲了,佢依然未收肚,也是用行路減肥,佢唔係行得好急,無跑(佢話驚跑步小腿變粗),每日行兩個鐘,兩個幾月後,fit到判若兩人。
師兄比d恆心,一定得既!
每日量體重,並用簿仔記低,三個月後比較,咁你就好開心架啦!
祝你減肥成功!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-18 23:18 發表

比ching你知道左我個惡習,黎緊都係要戒夜訓啦。

ee_tpk 也是ctse黎架,唔係ching。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-8-15 16:57 發表
對上一次留言都成個月,Update下先

依家終於去到176~178磅

雖然跑既距離愈黎愈長,持續時間就跑到40分鐘...但係就依然跑得好慢
真係超慢果隻,跑果時條腰感覺特別重同有d痛,搞到個人跑到成隻"死狗"咁..
...

首先要贊下閣下既成績,繼續努力! 加油! 成功在望了!
跑果時條腰感覺特別重同有d痛,咁就要小心,唔好弄傷,可能條腰扭得犀利得滯。