香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

腳痛

關閉 [複製鏈接]

升級   84.4%

該用戶從未簽到

自從增加長度和强度練習後, 腳掌與小腿連接處, 內側有骨突起的地方附近,每跑了大約大k到就開始痛, 一痛就休息成個星期先唔痛, 換左對厚底d的跑鞋都係咁

好驚, 唔知係咪傷左邊到, 請指教
+1 0
上一篇︰跑步都幾好吖下一篇︰您有沒有這東西?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-2-29 17:06 發表
自從增加長度和强度練習後, 腳掌與小腿連接處, 內側有骨突起的地方附近,每跑了大約大k到就開始痛, 一痛就休息成個星期先唔痛, 換左對厚底d的跑鞋都係咁

好驚, 唔知係咪傷左邊到, 請指教

係3k

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-2-29 18:23 發表
Does it hurt when you get up after sitting for a long time?
Does it hurt when you first get out of bed walking in the morning and the pain disappear after a short while?

我今日玩鐵人賽, 比左1.5k 到又開始痛, 踩完單車, 剛開始再跑唔痛, 跑唔夠1k又開始痛, 而家行路都痛, 但無腫

只要休息大約4,5 日到, 無論幾時都唔痛

我洗睇骨科先?我之前己經做過半月板手術, 唔知今次會唔會又整親d乜

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kaevin 於 2008-3-7 17:44 發表

I am 100% certain 半月板 is at the knee! I had ACL reconstruction before, so I am very sure..

I think he means the area that we usually call '腳眼'? ankle?
Have you sprained your ankle before? ...

係呀, 係'腳眼'

我提到半月板係因為我只係想講,我己經傷過一次,希望今次唔會又傷到第二度

thx!