香港長跑網  - 長跑長友

樓主: WAY_LEUNG
打印 上一主題 下一主題

Way~跑之身心靈日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

wadee兄,
我跑得好, 都係 多謝你話"唔准停", 否則我諗我都未必頂得住, 坐咗車走人la~
希望下一次再跑時, 可以跑得好d啦~

話到尾, 多謝wadee哥 & 長毛陪我跑, 辛苦你地減慢速度就住我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 取水王長毛 於 2009-7-12 03:31 發表
wayway
妳個晚真係跑得唔錯

我都無妳跑得咁好" />" />

不過妳係真係要練多D體能及意志

妳唔好靜係多謝我地兩個先得架仲有天然冰凍泉水

掌聲古力,古力,希望妳在2010半馬成功 :victory ...

長毛ching,

唔係你跟wadee哥睇住我, 折返時一定坐咗車啦~

我都知我體能真係好差, 現在每天都有練習下,

天然冰凍泉水 變咗 一陣又一陣的清風呀~ 有d嘢唔好咁明先得ka~

最後, 多謝您們的誠意祝福, 鼓勵, 加油, 有你們的支持, 我信每一個比賽都會更加努力, 做得更加好

我話過我講得出, 就一定要做得到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-7-12 08:06 發表
wayway

kinkin陪跑都係一種練習,你唔駛擔心會影響kinkin進度,亦唔需要唔好意思~
每一個ching對你既鼓勵都係一份支持,如果你唔想辜負ching對你既支持~
你就要繼續努力堅持,相信ching見到你進步,達成早前訂下既目 ...

火仔,
多謝您們~
我真係好感動~
我一定會堅持到底~
係無傷無痛的情況下, 做出一番好成績~
答謝您們對我的支持及鼓勵~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-12 08:54 發表

WAY姐:
我地對你有信心架,你一定得.

睇你之前跑400米既時間,就知你絕對唔係"流"啦.

題外話,你諗住你既半馬第一擊會係邊個賽事?

迪迪哥哥,
點睇, 我都係wayway妹妹la~
你地支持先~
半馬第一擊, 我未定喎~ 等我跟各ching, ctse商量下先,
話晒都係第一次, 想有一個好開始~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-7-11 08:55 發表
現在才發現你的日誌...恭喜你先
你的訓練好精彩呀!又有計劃...偷吓思先...
有興趣的事,就算再辛苦都開心~~~
你好fit呀!你教練實好開心...

多謝Qoo Ching / Ctse,
其實我跑咗唔係好耐, 有好多嘢都要跟各Ching & Ctse好好學習
其實我係一個多心的人, 乜都想玩, 但現在最大興趣係跑步
尤其是跟大家約跑, 真係好開心ka~
我唔係好fit, 體能還未合符要求, 而我教練要求我400m要做到1'20,
教練對住我唔係皺眉頭, 就係搖晒頭, 總之就係逹唔到佢嘅要求

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-12 09:29 發表

放心,一定得 .
不過,香港既半馬,全年只係得六項,
有無諗過去外地跑你既半馬第一擊呀?
[例如台北或者澳門]

或者啦~
未有定案, 但現在先練好d體能, 速度, 距離 先la~
其他嘢~ 再等我有進步再講也未遲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-12 10:23 發表
Way Ctse,
我係第一次入黎女子blog, 因為我係唔知原來有分男和女的blog.多多指教!!
睇過你的進度, 很好,很精彩!
最近既跑圈時間都好快!!睇到我嚇一跳,我練極都做唔到1'3x"一圈...
而你個目標仲要係1'20'.....
...

歡迎tomode ching,
多謝你的支持,
多d上來我個blog俾下建議呀~
其實我都係跑咗唔係好耐, 還有好多跑步上的知識, 要跟其他ching/ ctse好好學習

半馬~ 我暫時未決定跑邊一個呀! 現在先鍛鍊好自己才慢慢決定也未遲啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-7-12 11:28 發表

way way咁下次晒草有邊爐局再叫埋你過來啦! 晒草的大長金不錯, 但其實將軍澳的澳景路都好有挑戰性架,
今個星期三晚我地應該跑tko約跑, 你來嗎?

Mill Mill,
星期三晚呀~
謝謝您的邀請,
可能未必, 或者下次吧~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-7-14 02:41 發表
Way,

I kept my promise in introducing you to Ma Wong lah :

(Thanks Cookie for taking the pic)

http://picasaweb.goo ...

Thank you Blurmax,
你守承諾介紹馬王, 我都有守承諾做你地的啦啦隊呀~

Thank you Cookie 幫我地影相

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年07月13日 (一)       泰拳

今日, 先來混合出拳, 後教咗橫掃腳 + 大回環, 終於等到出腳啦! 無target, 真係唔知踢咗d乜? 後來, 個個都望住前面當target, 結果: 又真係踢得幾好喎~

泰拳: 將直拳, 鉤拳, upper, 來回混合加速出拳 40mins, 橫掃腳 + 大回環5mins
        sit up: 20下 x 3組

sit up 左右連續出直拳 40下
        掌上握: 20下 x2組

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年07月14日 (二)         Gym

今晚, 真係好好玩, 健身教練調較咗樓梯機叫我上去, 起初都感覺到無乜嘢! d ching仲係我身邊傾計, 分散咗我的注意力, 但一玩划艇機 明顯知道剛才樓梯機俾人做咗手腳, 完全唔似上個星期, 呢排練得三頭肌多, 划艇時真係無咁辛苦, 對腳撐時仲有力咗, 做完cool down, 見到ching 做引體上升, 真係想試下, 但可惜教練話我沒有臂力支持自己整個人呢! 所以諗下好了~

樓梯機: Fat burn plus setting: 體重 +12kg, level 10, 30mins     
划艇機: 平均34spm    30mins  (min:31, max:37)
上樓梯8層
三頭肌:  20下 x 1組
sit up:  20下 x 2組

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-7-15 10:34 發表
早晨呀! way way, 你又玩泰拳又做gym又跑步, 好勤力喎~

mill mill好,
其實呢d活動係娛樂來的,
我好爛玩ka,
差唔多咩都啱~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-7-15 15:52 發表

我就越跑越少, 因為香港的夏天真係熱死人, 之前天氣冬啲一晚都跑倒10k,
6月份開始最多都只係跑7K咁熱..連比賽都唔敢參加呀!

mill mill,
唔跑的日子,
都可以係屋企 或 健身室練體能呀~
參與比賽都是一種樂趣之一, 咪玩下囉~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年07月15日 (三)       行山探路 + 跑track            温度: 29度        裝備:心跳錶

今晚收咗工, 見天還未黑, 由可風中學行上城門水塘門牌需時12mins, 再行番去和宜合道運動場練跑, 本來開開心心試下用新買心跳錶, 起初頭10mins都好enjoy下, 跑順咗諗住加快速度, 隻錶即刻"beep"過唔停, 嘈到唔收慢腳都唔得, 感覺尤如給人控制一樣, 極之無癮, 諗住跑咗20mins 行去做踢腳, 點知步行中, 心跳低過某水平, 又"beep", 做緊踢腳時心跳率比跑步更快, 又"beep", 令我每一步驟都好似慢動作咁做, 做夠七式, 決定再跑20mins, 今次明顯"beep"少咗, 最後做咗超慢動作七式, 順利保持唔"beep"狀態

跑track: 慢跑20mins + 踢腳7式 x 2  (平均147bpm)
上樓梯:  8層
三頭肌:  20下 x 2組
sit up:  20下 x 3組

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-7-15 23:32 發表

Watching handsome runners around?

沒有喎~ 咩叫靚仔先~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-7-16 09:29 發表

Very subjective wor - ur +1 must be 靚仔 lah! Other such as Stephen, Fa Chi Ah Dee ........................lah!

唔係呀~
我見到靚仔, 一定唔係+1, 係-1... ...., 因為停咗係度就圍睇邊樹有~
但見到跑步高手, 就+1... +3...+5..., 心跳率跟步速跟隨着高手囉~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年07月17日 (五)   約跑      一號風球

今晚真係好開心, 大家先在馬場跑熱身圈, 再由馬場跑到寶雲道, 上斜時無上次停咁耐就jog上去, 頭程坐Alex 順風車, 多謝Alex Ching就住我的速度, 尾程本來想坐法法, 長毛車返馬場, 但真係唔夠力氣再去, 兼且我過馬路特別慢, 落斜又唔想咁快, 差唔多到馬場門口附近, 真係唔係好識路返去, 好在有Stanley Ching帶住, 跑完後大家仲係馬場玩節奏跑, 忽然諗番起邪分享會的日子, 跑到差不多最後50m, 跟Ching玩鬥快, 雖然輸了~但總是開心

約跑~馬場跑到寶雲道, 總共來回10K,  時間: 1:02'09"15
       馬場1400m節奏跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-7-18 14:20 發表
見到個馬場都話唔識路返去

唔識咪唔識囉~
好出奇咩~
你真係第一日先識我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-7-18 20:54 發表

可能地球D路係無系統D, 或者藍星D路好好多, 士丹尼要盡下地主之誼先得架

kcchu,
士丹尼跟我都係住同一區ka~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年07月18日     (六)   三號風球

做完gym, 又近海旁, 立即想跑番下, 點知跑跑下, 橫風橫雨, 被迫折返
gym 1hr  + 慢跑15mins荃灣公園海旁

2009年07月19日     (日)    三號風球     雨中跑

本來是日有"行"山活動, 一個颱風被迫取消, 極度無奈下不忍留在家中, 趁雨細一點, 立即由屋企經象山邨西路~舊城門道~過咗泳館折返~開始大雨來, 但又沒有暫避之所, 奔跑番屋企, 但跑到去象山邨西路又沒有雨, 於是不如再跑和宜合道~去到北葵涌泳池折返, 點知變幻莫測, d雨是大是細, 既然已成身濕晒, 又唔係好累就走咗去操場上慢跑

路線: 經象山邨西路~舊城門道~過咗泳館折返~再由象山邨西路~經和宜合道~去到北葵涌泳池折返 38'25"

再係操場跑咗數圈 20mins