香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 finewong 於 2009-9-3 23:18 發表

我以前都試過兩次小腿脛骨痛, 第一次係著對避震唔夠(跑過一千k)既鞋, 第二次係著對厚底 避震太好既鞋
    發覺換過對鞋 就唔痛啦

平時星期三我地會跑2個5k, 次次都跑得慢過 實力差唔多既朋友仔, 有時仲比佢l ...

finewong兄,
    你講得好有道理,我會記住你既方法,專心走好每一步!!
    Stanley 佢都好勤力練習, 你撞唔到佢可能係時間唔夾吧,不過佢有時都會呢道跑下,果道又跑下...未必咁容易見到佢...

升級   29%

開心

2009年9月6日 / 07:30 /  小西灣運動場 / 32K
    自前一課(3/9)後小休3日,準備應付長課32K,但當日跑了10K後,腳跟又開始發痛,由於我又用D呀Q精神去克服,所以直至跑畢後,
    就更加痛...於是回家後就即敷熱水及按摩(自己),到第二日就好些少...

2009年9月7日 / 19:00 /  九龍灣運動場 / Easy Run 14K
    今日中午因為仍然痛,所以真的要去看看西醫,仍都同我估計一樣,就係跟膜炎,佢比左11日藥我,話幫我消炎,希望有好轉啦,如果唔得,
    佢話再幫我打針試下....      ,   而晚上我無跟Target 14K走, 只輕鬆走了5K,避免影響到再惡化... (服藥後,心理上好似有舒緩作用)

2009年9月8日 / 19:40 /  九龍灣運動場 / Fartlek 15K
    到了今日繼續服藥,感覺又好似好些...但都有隱隱作痛,於是就跟會走了個15K,時間都勉強應付到,很高興,但高興過後,亦使到,
    痛楚既腳很反覆....心裡很內疚....

2009年9月9日 / 20:00 /  將軍澳運動場-副場 / Easy Run 14K
    今日主場維修,唯有去了副場,今晚又係我最怕的Easy Run, 因為唔明點解每次Easy Run 後都勁腳痛,比快跑後更痛.....
    真的唔想堅持,結果走到13K後便在不願意的情況下停下來. 點到即止,見痛即停!!

2009年9月10日 / 19:45 /  小西灣運動場 / 5K Mar. Pace + 5K Fast Mar Pace. (10K) / T3
    註: 5K Mar. Pace = 5:10 /K (2:04 /400M) ;
    其實在服藥後這幾天,因為都無得比佢休息,因此都唔係康復得好理想,好反覆.... 但因為唔想影響進度, 唯有堅持, 其實各網友師兄師姐,
    雖然現在都盡量簡化寫blog內容,但在長跑方面都無偷懶的,寫小D係因為已經唔夠時間分配寫長篇,因為我用超慢速打字...每次都打很久,
    打到很夜....總然之我會同大家一起繼續努力!! 今晚的集訓,在三號風下進行,很吃力但很有趣,因為風力大到可以吹走個人....
    結果我與其他師兄都順利完成,不過唔知係唔係太用力的關係....回家後又痛多了....

升級   29%

開心

原帖由 smchan2 於 2009-9-11 10:18 發表
    師兄都有係小西灣出沒...
    小弟都成日係小西灣度練習
    多多指教

smchan 兄,多多指教! 我在小西灣運動場多數係跟會跑,
    好少一個人到這裡,因為交通比較轉接...
    希望有機會同你可在場內相認吧!!

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-12 01:56 發表

Tom兄,養傷要緊,痛就休息一下,做其它的有氧運動暫時保持Fitness,好了以後再練,可能效果更好。

George兄, 多謝提點!!
    今日對腳仍未好...仍是反反覆覆...

升級   29%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-16 15:49 發表

腳底筋膜炎好長手尾, 亦都好容易番發
    發炎太久會令發炎位置惡化, 鈣化成骨刺就藥石無靈..要做手術 (即係同劉翔同一個 case)

有 d ching 在運動創傷區討論
    足底筋膜炎主要以下原因誘發
    1)扁平足
    2)跑步時以小 ...

今日我去左睇物理治療, 佢就話唔算係扁平足,其實我估係跑姿問題引起...<--自己靠估真係可能用左小腿去衝....
    今日睇完後,好似鬆左D,今晚連Easy Run 都唔敢跑住,雖然物理治療師就話可以繼續跑,
    但我就想暫時停一停先,直到星期日長課再睇下點先...
    而今晚我就改左去游水..希望可以keep住體能..
    (其實我好擔心會跑唔到我既第一個馬拉松比賽,現在只有幾星期時間,真的希望可以順利完成,現在唯有盡量休養啦)
    多謝長跑網既師兄弟,師姐妹支持!!我會加油的!!希望可以長跑長友!!
    ai....受傷真令人沮喪!!

升級   29%

開心

各位師兄,我終於完成左第一個全馬返黎啦!!! 好開心呀!!

升級   29%

開心

原帖由 快活人 於 2009-10-21 14:56 發表
    tom 跑成點ar ~~~

快活人師兄, 當日天氣好好,好清爽!!! 詳細賽後檢討都未有時間寫...
    成績僅僅達標... 3:38:47
    自己target time 係3:38:00 (3:40:00 下限)

原帖由 佐治男孩 於 2009-10-21 22:07 發表
    恭喜!
    感覺如何?
    傷痛沒問題吧。

佐治兄, 多謝你過去既提點及鼓勵!!
    完成第一個全馬既感覺,真係好爽快,好難形容!! 好感動!!
    傷痛由始至終都係到, 只係落到比賽時唔諗,盡量扮感覺唔到,專心跑!! 用呀Q精神!!

在此亦都要認真要向我地既跑會教練添Sir及各會友致謝!!

升級   29%

開心

Mike 兄...
    好多謝你既關心... 我的腳傷仍然未好...可能真的要休息三幾個月唔跑先會慢慢好... 現在沒有寫Blog呀,因為公司工作很多,回家後又要照顧太太(因為明年會做人老逗),根本分身不下....
    上次跑完北京馬拉松...就只跑過剛剛既Unicef Charity Run 既半馬... 而下一個就只有渣打全馬.... 唔敢多跑了...要留多D時間比太太呀...

升級   29%

開心

升級   29%

開心

各位老友,很耐無留言,現在走完渣打,係時候匯報一下。其實時間是不值一提,反而有件事很想講就真!!
    其實長跑既世界裡,真的無分你我彼此的,大家同一路上,各有各追求自己的目標,亦都可以說可以無敵對。
    對我黎講,友誼比其他重要。。。
    今似渣馬我是走全馬比賽的,而自己今次是穿上跑會的衫作賽的,由於天氣濕加上熱,基本上一開始已經發覺比想像
    辛苦,由起步到了十多公里,由最初的5個組員一起開步變成最後單獨走,原因很簡單,因為各人對天氣及上落斜的
    的反應不同,因此走到未到半程,大家便分道揚鑣,而我亦只好孤身上路。。
    印象中大約走到2X多公里後,(估計應該在長青隧道),速度明顯已回落了不少,但仍堅守5mins/K內的速度,就在這時,
    看見兩位步速相近的師兄,一位係身穿健青跑衣#21738,另一位是長跑網的師兄#20276,雖然大家身穿來自不同單位的衫,
    但大家都有也個共同既信念,就係要克服天氣,心理,路段起伏的問題,及堅持到終點的目標。而我亦常試打破隔寞,
    開始與兩位師兄打招呼兼打氣,之後就變成我地一行三人便大家互相鼓勵,如是者,一起走過一K又一K,對我來講,
    你地就是我的新隊友吧!!很奇怪的合拍,及互相自然地輪留領放,就憑大家既互相支持及心靈上對長跑的交流下,
    直奔終點! 坦白講,大家沒有敵對的比拼,只流露著友善及友誼! 如果當時無遇到這兩位朋友,相信結果一定會比現在差,
    及比賽過程一定更沉悶乏味!! 雖然大家素未謀面,但真的很希望再在此多謝你地!!!  謝謝!!