香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步不適既問題

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各位,小弟平時都跑開大約5.5-6km既距離....都冇話特別唔舒服...
但係今日只係跑左1.9km左右就開始唔掂...好頭暈...個心跳得特別快.....睇野都唔係太清楚....要行左一段路之後先可以再跑...
但之後係每跑一段路大約1.5km左右就要休息一陣....睇番今日既空氣指數又唔係特別差....
點解會咁呢?如果唔夠訓/特別累有冇關係呢?
唔該大家!
+1 0
上一篇︰活動取消 - 歡迎任何人仕參加 相約 08年03月15日 星期六 荃灣西至屯門下一篇︰墨爾本 (已舉行):Beat the Boat to help beat stroke (9/3/2008)

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-3-8 19:09 發表
就算無病無痛,一個人的身體狀態並不是日日都會咁理想。
我覺得唔夠訓/特別累可能就是主因。
以我所知,當你一早起來量脈搏時,如果發覺跳得比平日為快的話,就代表你當日身體並沒有足夠的休息,因此那天應該不宜作 ...

明白既...唔該師兄既指教....
我前幾日就踩完約30km單車...應該就回復晒...
但前日就通宵工作....之後就開始成身好累...琴晚整到2點先訓..今早9點就彈左起身..都好累....12點再訓3點起身...搞多小小野就5點跑.....
真係一段時間又會咁既..真係麻煩囉

升級   36.32%

該用戶從未簽到

明白晒....多謝晒各位...
睇多呢幾日都要做其他運動先得囉

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-3-9 00:37 發表
am2188 ~

Like others said, make sure you have enough rest/sleep next time before you start your training session.  As weather getting warmer and warmer, make sure you drink enough too.  If the cond ...

THX!!!多謝你及各位既意見....我諗我應該知道點樣做!
再次多謝各位關心...