香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-4  Tue  雷公田  10km
雨時落時停,時大時小,但無礙我跑步的心情!
記得第一次跑呢條路,果段上斜幾乎令我想放棄,但今郤跑得好輕鬆
原本諗住慢慢跑6km就算數,但見跑得咁順,最後都係忍唔住跑著10km

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 90# 的帖子

豆豆媽
“指教”我真係唔敢,都係一d個人愚見,如果唔介意,有機會都可以交流吓…

登錄/註冊後可看大圖

星期日如果有時間,我多數都會係日頭跑長課,所以夜晚落球場ge機會唔大

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-5  元朗球場
諗住跑8個800,但做唔到,只跑著7個,跑完只腳又開始有D痛!
開始2個自己跑,時間係3'57,4'01
有跑友來到一起跑,第3同第4個都係3'33
第5個開始慢,3'37,第六個跑到200時只腳開始痛,放棄
第7個3'52,第8個3'47

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝各位ge鼓勵,正在努力中!
希望816荃灣盃有所進步!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-7 元朗大球場
今日練均速跑,20圈分2組跑,每組10圈
第1組跑著19'54,時快時慢,圈速唔平均,控制唔到自己ge步頻,有d辛苦!
休息著大概有10分鐘,跑第2組,時間18'44(應該係跑少著1圈
今日有試吓數步,大約100米要48步,32秒,用呢個步頻速度跑得都幾舒服,
但跑跑吓,跑順著,就控制唔到自己,越跑越快,搞到d圈速好唔平均!
都係要多d練習先得!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-9 長課
元朗球場起步—深涌村路—崇正路—大樹下西路—西山
繞山一圈原路返球場,全程約11公里,跑著約1'30''
上西山有段斜坡,約2公里長,唔係好慣呢咁長ge上斜,慢慢跑,中間都停著一次,最終都捱到上去!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 100# 的帖子

多謝你呀!
我都希望見到自己有所進步,繼續努力中!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-11 元朗球場  緩跑6km

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-12 元朗球場
800米 x 10  (3'43'',3'39'',3'45'',3'43'',keep 住跑著6個3'40'')
今日天時,地利,人和,跑得好順暢,原本諗住跑8個800米,結果跑著10個(都係第一次跑咁多咋!)
仲要跑完都唔覺得倦,完全係意料之外!
如果816比賽果日有咁好狀態就好囉……

升級   34.67%

該用戶從未簽到

好多謝咁多位ge鼓勵啊!

登錄/註冊後可看大圖

其實自己都覺得好意外,諗諗吓,可能係因為中間休息時間夠長(跑幾多唞幾多),先可以跑到咁ge時間
不過都對自己有番d信心 816會努力去跑!

登錄/註冊後可看大圖

大家一起加油!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 105# 的帖子

如果你有報816ge話,就賽道上見啦!

登錄/註冊後可看大圖

我ge參賽編號係  719
長跑長友,一齊加油!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009荃灣中興盃,完成時間53'11,去程27'03,回程25'37
有d失望…

登錄/註冊後可看大圖

不過冇相干la,當係吸收比賽經驗,有跑未為輸,906再來過!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-19 慢跑約6km
816跑完中興盃又去咗行山,玩到成11點幾先返屋企,搞到自己有點體力透支,休息咗2日,今日都係好倦,只不過慢跑幾公里,希望體力快d恢復,可以投入練習!

多謝大家ge鼓勵,我會繼續努力!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-21 元朗球場
己經係第5日,身體都係恢復咗8成到,唔可以再休息落去,一定要跑番課先得…
等到太陽落山先落球場,冇咁熱,希望可以跑好d!
點知又俾人放飛機,唯有自己跑la……
3圈熱身,拉筋
第一組10圈,20'15''
休息咗10分鍾(會唔會太耐呢?
第二組10圈    20'58''
3圈cool down,拉筋

8︰30沖涼返ok!

原來一個人都可以跑到woo,開心!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

報咗906泰基盃10km,927荃灣國慶盃8km,101國慶長跑10km,10月11樂華歐化竇1/4馬拉松,
11月29聯合國兒童基金21km……  (自己都唔知點解一下子報咗咁多比賽,就係想跑……

登錄/註冊後可看大圖

繼續努力中!

登錄/註冊後可看大圖

2009-8-22 石岗機場路  慢跑+拉筋 1小時

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 119# 的帖子

“一個賽季都玩咗17個比賽”好勁啊,師兄!我實唔得,身體肯定負荷唔到

登錄/註冊後可看大圖

之前跟佳哥跑咗一段時間,知道咗一d關於跑步ge基本知識同埋練習方法,同時都明白到每個人ge生活習慣,身體狀態都唔同,應該自己去摸索,尋找最適合自己ge練習模式。所以我依家係業餘自由跑手一名,唔想俾太多壓力自己,會有一定ge計劃,但唔逼自己一定要完成,盡心盡力過就ok!感覺好舒暢!

登錄/註冊後可看大圖

一起努力做好每一次練習,跑好每一次比賽!加油!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-23 元朗球場
1km warm up 加拉筋
400米 x 10  (控制唔到步速,時快時慢,最快1'40,最慢1'48,其餘都係1'45''左右)
2km cool down 加拉筋
加埋都有7km,8點半沖涼返ok!
明天休息

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 123# 的帖子

係呀,正是胡其佳教練,馬王兄。
好開心有人認同自己對跑步ge感受和看法,多謝!
都有人會覺得我係一個冇麼上進心ge人,似乎有d頹廢…但每個人對生活ge追求,選擇ge生活方式都唔同,跑步都係一樣。
對於我,跑步己漸漸成為生活中不可欠缺的一部分,工作上有壓力,生活有時遇到困擾,開心或唔開心……我都會跑,希望可以一直跑落去,挣脫所有束縛,做一只自由奔跑,瀟洒快樂的馬仔!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 124# 的帖子

“快馬”……其實係假象(我每圈之間至少休息2分鐘

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 125# 的帖子

龜兔賽?唔公平…