香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

見到大家都有寫跑步日誌,咁我都寫埋一份啦~~請多多指教~

我跑步的習慣係非常隨意的,例如沒有訓練跑步的時間表。只要我當天興之所致,就會放下手上所有的功課去跑步。因為我總覺得,跑步(尤其是長跑)可以使自己放鬆心情,能夠把所有的壓力都拋諸腦後。
我將會把自己(以往+未來) 難忘的跑步經歷寫在這裏,希望大家都能夠鼓勵我不斷進步,使我有原動力向著目標前進~~~~

我將會不定期post新的跑步日誌,冀望大家多多支持 ~~~

+1 0
上一篇︰唉,啲大陸佬開始向本網搞野!下一篇︰維多利亞公園 至 天星小輪新中環碼頭

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 =chairman= 於 2011-2-23 01:08 發表
    2011渣打全馬成績

大會時間:3:23'28"
    個人時間:3:23'09"
    總名次:387

要準備一個好的馬拉松,確實要花上很多功夫,大至練長課、訂下比賽策略,小至飲食、休息方面,都需要涉獵。今次成功達標,也是很 ...

恭喜恭喜。  你都講得冇錯,應付全馬,真係樣樣都唔可以忽略。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 =chairman= 於 2011-2-23 01:08 發表
    2011渣打全馬成績

要準備一個好的馬拉松,確實要花上很多功夫,大至練長課、訂下比賽策略,小至飲食、休息方面,都需要涉獵。今次成功達標,也是很 ...

車仔好波!!

升級   0%

該用戶從未簽到

2011渣打全馬成績

要準備一個好的馬拉松,確實要花上很多功夫,大至練長課、訂下比賽策略,小至飲食、休息方面,都需要涉獵。今次成功達標,也是很開心的~

升級   0%

該用戶從未簽到

D bug好麻煩  

升級   0%

該用戶從未簽到

此post清除bug

升級   0%

該用戶從未簽到

十分敬佩亮哥,讓我知道跑步也可以幫助別人,燃亮他人的生命~

燃亮別人生命,也同時能燃亮自己的生命~

能幫助他人,自己也會覺得幸福快樂~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 7-10-2010 02:00 發表
    計落我都有成大半年冇跑過interval,所以今晚跟左去衝圈組度試試。
    是晚主菜當然是interval啦 ~ 先熱身1K x2,然後400x6sets 3分鐘連休,最後jog 2K收工。

熱身
    1st 1K - 4 ' 23 "
    2nd 1K - 4 ' 19 "

主菜4 ...

車仔你d 時間都好令呀, 同埋你之前自己跑場外大圈, 唔睇錶都好平均, 勁呀

加油 !!

升級   0%

該用戶從未簽到

6/10練跑

計落我都有成大半年冇跑過interval,所以今晚跟左去衝圈組度試試。
    是晚主菜當然是interval啦 ~ 先熱身1K x2,然後400x6sets 3分鐘連休,最後jog 2K收工。

熱身
    1st 1K - 4 ' 23 "
    2nd 1K - 4 ' 19 "

主菜400x6sets
    第1set - 1 ' 30 "
    第2set - 1 ' 31 "
    第3set - 1 ' 29 "
    第4set - 1 ' 28 "
    第5set - 1 ' 29 "
    第6set - 1 ' 29 "

jog2K - 10 ' 47 "

今晚練跑幾滿意!練到野!

升級   0%

該用戶從未簽到

練跑+操山

30/9-1/10 麥徑4-8段 - 約12小時25分鐘

4/10 屋企→運動場外圍→運動場外圍(1.9K)X5→屋企 約10.5K

屋企至運動場外圍 - 3 ' 00 "
    第一圈 - 9 ' 48 " [5'09"/K]
    第二圈 - 9 ' 30 " [5'00"/K]
    第三圈 - 9 ' 29 " [5'00"/K]
    第四圈 - 9 ' 30 " [5'00"/K]
    第五圈 - 9 ' 28 " [4'59"/K]
    運動場外圍至屋企 - 2 ' 47 "

今次跑既5個圈,除左終點位按一按錶外,其餘時間沒有望錶,想全憑自己去感受保持住一個均速的感覺,效果唔錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-9-30 01:14 發表
    車兄應該已經把我遠遠的拋離了...." />" />

抄神你fit番就okay的了

升級   0%

擦汗

車兄應該已經把我遠遠的拋離了....

升級   0%

該用戶從未簽到

練習

25/9 運動場→PCCW→康盛→寶達→澳景頂→運動場13K - 1 : 13 ' 34 "

27/9 慢jog將軍澳大圈8.5K - 49 ' 36 "

升級   0%

該用戶從未簽到

練習:

8/9 運動場至澳景頂來回7.5K - 不計時

15/9 將軍澳大圈8.5K - 47 ' 47 "

17/9 運動場→康城迴旋處→工業村電視城→運動場10.5K - 1 : 06 ' 46 "

19/9 坑口至大坳門來回15K
    去程- 45 ' 43 "
    休息- 27 ' 17 "
    回程- 45 ' 42 "
    總共時間- 1 : 58 ' 43 "

23/9 坑口至布袋澳村口來回20K
    去程- 53 ' 33 "
    回程- 57 ' 57 "
    總共時間- 1 : 51 ' 31 "

升級   0%

該用戶從未簽到

練習:

18/8 運動場→澳景路未過馬路折返→康城迴旋處折返 10.5K - 58 ' 02 "

21/8 操山衛徑3-6段 - 時間唔記得

24/8 運動場→澳景路未過馬路折返→康城迴旋處折返 10.5K - 55 ' 39 " ( PB )

28/8 操山麥徑4-8段(因天氣惡劣6-8段取消,只行4-5段) - 時間唔記得

4/9 坑口至大坳門來回 15K - 1 : 19 ' 54 " [ 前段 - 41 ' 24 ";後段 - 38 ' 30 " ] ( PB )

這次的後半段竟然可去到5'08"/K,果然操下山有幫助!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-8-18 22:54 發表
    加油喔車仔
    但我一開操就疾病來襲@@

最唔想就係遇到呢D情況...

升級   0%

擦汗

加油喔車仔
    但我一開操就疾病來襲@@

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-8-18 00:07 發表
    嘩,車仔全面復操wo, 好堅呀, d 狀態好快返晒黎, 加油 !!!x3

仲要唔聲唔聲嚇你一驚

我一直都有同大家操wor ~~

升級   59.05%

該用戶從未簽到

嘩,車仔全面復操wo, 好堅呀, d 狀態好快返晒黎, 加油 !!!x2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 17-8-2010 19:18 發表
    以下為復操後的練習:

7/7 將軍澳大圈8.5K - 53 ' 47 "

13/7 將軍澳大圈8.5K - 47 ' 50 "

18/7 將軍澳大圈8.5K - 44 ' 52 "

21/7 運動場外圍一圈+運動場至澳景頂來回10K - 1 : 15 ' 17 "

25/7 將軍澳 ...

嘩,車仔全面復操wo, 好堅呀, d 狀態好快返晒黎, 加油 !!!