香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

9/2

是日hea跑。

路線:將軍澳大圈
里數:約8.5K
時間:50 ' 28 "  [5'56"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

10/2

是晚為星期三將軍澳gathering跑的衝1.9K圈訓練。可惜小弟因有事做,故遲了到達,而其他ching ctse當時已完成了第一set,故小弟只得去跑其餘兩sets。其後呀昌叫小弟陪佢慢jog多一set。連熱身,是跑共跑6K。

1.9K的interval跑,共跑3圈,每圈之間休息約3.5-4min。

路線:將軍澳運動場外圍
距離:約1.9K

時間
第一圈:missed
第二圈:7 ' 34 "  [3'59"/K]
第三圈:7 ' 26 "  [3'55"/K]
-------------------------------
慢跑圈:9 ' 18 "  [4'54"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 527# 的帖子

今次快左只係因為衝少左一set,故未能作準的

升級   0%

該用戶從未簽到

11/2

是晚慢jog。

路線:將軍澳大圈
里數:約8.5K
時間:46 ' 50 "  [5'30"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

13/2

是日TKO約跑。第一圈大家邊吹水邊慢jog;第二圈大家各自各精彩。

路線:加碼的將軍澳大圈 x 2
里數:(GPS) 10.7K x 2 = 21.4K (= 21.5K) [小弟慣左0或5字尾]

第一圈時間:56 ' 05 "  [5'14"/K]
第二圈時間:48 ' 53 "  [4'34"/K]
總時間:1 : 44 ' 58 "  [4'54"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

17/2

是晚將軍澳gathering跑,跑運動場副場最外線(第四線)六圈,每圈約315米(或多dd),六圈合共約1.9K,共跑五sets,每set之間休息約2.5-3mins。連熱身,是晚共跑約10K。

時間
第一set: 7 ' 58 "  [4'11"/K]
第二set: 8 ' 02 "  [4'14"/K]
第三set: 8 ' 01 "  [4'13"/K]
第四set: 7 ' 59 "  [4'12"/K]
第五set: 7 ' 51 "  [4'08"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有10日就到渣馬喇 ~~~ 好緊張丫 ~~~ 希望能順利完成全程!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝大家 , 小弟會努力.

升級   0%

該用戶從未簽到

20/2

是日為渣馬前最後一次星期六約跑 , 先熱身運動場第3線一圈 , 之後跑將軍澳大圈 , 回到運動場後多跑兩圈第3線就收工喇 , 是日共跑約12K.

路線 : 將軍澳大圈
里數 : (GPS) 約10.7K
時間 : 55 ' 08 "  [5'09"/K]

跑運動場時間 (第3線,約415米,non-stop跑)

第一圈 : 1 ' 29 "  [3'34"/K]
第二圈 : 1 ' 36 "  [3'51"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

25/2

最後一課。

路線:改短了的將軍澳大圈
里數:約8K
時間:46 ' 52 "  [5'51"/K]

升級   0%

該用戶從未簽到

【渣打馬拉松2010】

目標:能夠參加全馬

終極目標:完成全馬

P.S. 小弟從未參加過渣打系列的賽事,故星期日的42.195K,全是謎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-26 00:33 發表

車仔, 橫掂都係謎....不如拍住我地3:20一齊走, 多個人氣氛好D~" />" />

嘩!跟住大圍你小弟一定會上白車喇 ......
小弟目標是完成賽事,能夠完成已是很了不起了 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-26 12:03 發表

車仔講笑咩,以你而家實力3:20應該得架,都係諗住搵你一齊跑頭30K,之後你唔使等我地自己走先啦~

小弟自知能力有限
但小弟而家想貪心D,希望能sub4啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-2-26 22:47 發表

咁你應該可比我早到終點了~

全馬充滿uncertainty,不論什麼時間,能完成就已經很滿意了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-26 22:50 發表

預祝車兄首馬圓滿成功~

多謝,平兄你都係丫 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

28/2 渣打全馬

首先講個時間先,全馬時間 3 : 48 ' 30 " ~~~ 第一次跑,十分滿意。

小弟因未有經驗,故採用留前鬥後的策略。
頭12K跟TKO友一齊跑,好有隊型,
頭5K pacing 5'4x"/K,5-10K pacing 5'3x"/K。

12K後自己試下上少少去到約5'2x"/K pacing,
都okay的,
而半馬時間約 1 : 55 ' xx "。

半馬後提少少速,
因這分段大部分是落斜,
故都keep得到,
而去到約25K、30K補給站各食左一條朱古力,
因今日沒帶gel (小弟覺得不需要帶),
(但帶了9粒得力素糖,去到36K食晒)
故每一次到達水站及補給站都會去補補,
避免後段無力。

去到西隧口,都仲keep到的,
故開始提速到約 5'00"/K pacing,
而上斜路段就稍稍減速,
不過相比起將軍澳各大斜路,
應付此仍是游刃有餘的。

去到西環,望見個時間,咦?可能可以 sub350 wor ~~ 故想試試。
但去到39K位開始有少少跌,
不過最終都捱過了馬師道進入最後直路。
呢1.5K沿途有好多途人,
故小弟都扮晒從容自若咁跑哈XD,
亦提速至約 4'4x"/K pacing。
嘩!有好多長跑網人丫!
多謝大家打氣,小弟才能完成全程。

個人時間為 3 : 48 ' 30 ",
即後半馬時間約 1 : 53 ' xx ",
竟然能 negative split,很開心!

之後去為其他跑友打氣,再之後同大家一齊去飲茶,結束今天的奇妙之旅!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2010-3-1 00:51 發表
車兄,
Congratulations! It's really a great achievement!

BTW, thanks for reminding me to keep up on Connaugh Road! (I really wanted to give up there)

大家都係互相俾鼓勵大家je ~~ 再一次恭喜你順利完成

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2010-3-1 23:28 發表
好耐無見呀!! 恭喜你!!Chairman兄,我晌青馬見到你呢,不過你太投入,專心!!你聽唔到我叫你呀!!

Tom好耐冇見喇!幾時得閒同大家一齊逍遙吹水?
原來Tom你在青馬見到小弟? 小弟miss左添!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 西環伏特加 於 2010-3-3 00:18 發表
車仔兄,.....果真勁勁勁呀,....3世發呀,....好意頭呀,....哈哈

咦係wor,唔講都唔知幾好意頭哈哈 ~~~

亦要恭喜你順利完成全程

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2010-3-3 10:45 發表
Chairman,

Good job ! 做得好好 !
係長跑網內我認識的Chings 中, 進步最大的是你, 你返到駱克道時, 嚇了我一跳,
因長跑網前列返來的Chings 不是好多人, 見到你,
我對著個喇吧仔破喉大叫 ----- Chairman !!!
...

多謝wong sir的稱讚 ~~ 小弟為了這次全馬付出了很多時間去練習,幸運地有好回報。
另外發現了,全馬真是挺好玩的!令小弟著迷