香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

預告 ( 27/4 - 3/5 )

暫定

星期一:乒乓球
星期二:跑山、足球
星期三:
星期四:跑長課
星期五:羽毛球、踩單車
星期六:逍遙跑
星期日:

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

今天小弟踢足球。

到輪到我做守門員的時候,
在一次正想接住對方前鋒的遠射,
平時正確姿勢應是首先用雙手像抱住的接住來球"舍"一"舍"力,再將來球整個攬住,以免甩手。
但當時粒波飄下飄下,當接住時正正打中心口,而且還把雙手抱住粒波!
如果讀過 physics 就知,由於在沒有其他外力的情況下,動量和能量守恆,如果粒波打中心口後吸實左,會做成非彈性碰撞 ( inelastic collision ),動能 ( kinetic energy ) 會流失,但由於能量守恆,K.E. 會轉化成其他能量,並被身體吸收。
雖然胸腔內有不少 fluid 是用作緩衝"舍"力,但也不能吸收所有外來撞擊所帶來的能量,
因此在 collision 之後,心口痛,並且一說話或大力呼吸時會咳 ( 不是病,因已經好番 ),懷疑打中左個氣門。

而家暫時只好不說話,希望快d沒事。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-4-28 20:57 發表
我就係因為好少理呢d 野所以phy essay 第一條唔多識做....
但又侷住選........因為第二條都唔明要做乜" />" />

我對 EM 係一無所知,所以一見到第 3 題即飛 ~~
而第 1,2,4 題,因為我都有溫過,所以都寫到出黎。
不過第 1 題 a part 個 proof 用左好耐先至諗到,搞到之後 mc 唔夠時間做,撞到差唔多成十題咁多。
我琴晚對過 mc ans,岩 21 題到,較預期中好少少,個 D 都仲有希望!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-4-28 20:58 發表
對了
車呀文兄游唔游水架?

嘻,我不懂游水的,不過諗住遲點學。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-4-28 21:48 發表

你真係讀PHYSICS讀到上晒腦

我發覺 a-level 讀過咁多科,只有 physics 較能應用於日常生活中。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-4-28 22:52 發表

對我來講,CHEMISTRY既內容其實都幾生活化架.

起碼,我知道食野唔夠咸,要放d NaCl落去.
洗廁所, 可以用 KOH 或者 NaOH.
仲有好多好多......" />" />hjkhbnmj

嘩,可能我唔夠化學,去唔到呢個層次。
說真的,例如 KOH 同埋 NaOH,邊樣既 solubility 高d,日常生活真係唔需要理 ~~ 嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟驚太耐冇跑,430 會跑唔郁添 ~~ 不過到時再算

升級   0%

該用戶從未簽到

預告 ( 29/4 - 5/5 )

暫定

星期三:行山、乒乓球、羽毛球
星期四:打籃球、跑長課
星期五:羽毛球、踩單車
星期六:逍遙跑
星期日:
星期一:
星期二:行山

升級   0%

該用戶從未簽到

今日下午去打籃球,導致右腳趾甲爆左,心想:「弊!一陣仲要跑 20K,實痛住來跑。」

去到碼頭,見到很多長跑網友,而且很多都還沒見過 ~ 幸會幸會
之後開跑,幸得抄神減慢速度帶住我,要不然實包尾到鄧記。
由於公開試關係,太耐沒練跑,所以好快就頂唔順。
去到 14K 位置左右,腳趾痛,停下來到油站買野飲,順便歇歇慢慢行。
之後跟 sue 姐慢慢跑到屯門,之後跟住7兄的帶領回到鄧記。
嘩,時間用左差唔多成兩個半鐘,真係破晒紀錄。

慘,明天還要打羽毛球同埋踩單車,有點驚虛耗過度。

今晚,小弟的長跑長友之火還沒減退。但明天呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

其實昨晚我跑到尾段都有點灰,因為只是沒練幾個月長課,我已經適應不來,跑得十分辛苦。

升級   0%

該用戶從未簽到

嗯 ~ 多謝大家 ~ 而家會休息幾日,之後再去試跑 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-6 21:03 發表
車阿文今日UE oral 考成點呀?

太緊張,口窒窒,講得唔多,衰左。
事前諗住 c ,考完 ? 有 e 都要還神。

升級   0%

該用戶從未簽到

今日打羽毛球,
感覺不錯,
較上幾次都要好,
可能因為已經上番力。
希望能快一點打回以前的狀態。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-8 19:55 發表
車阿文兄以前係羽毛球校隊嗎?

中二中三的時候是。

升級   0%

該用戶從未簽到

晚上慢跑將軍澳運動場外圍5圈,里數為 1.9K x 5 = 9.5K , 時間為 52'+ 。

升級   0%

該用戶從未簽到

今天懶,只打了兩小時羽毛球。

升級   0%

該用戶從未簽到

今天慢跑長課,坑口至地堂咀天后古廟來回,里數為 9K x 2 = 18K。
去程:約 1 小時 05 分鐘
碼頭休息睇風景:約 15 分鐘
回程:約 1 小時 05 分鐘 ( include 10 分鐘落清水灣二灘睇風景 )
共用了 2 小時 25 分鐘 。

升級   0%

該用戶從未簽到

除非搭車,如果唔係去到天后古廟之後要逼住跑番回頭路。
去程辛苦的路,回程輕鬆;反之亦然。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-5-13 17:01 發表

車仔搵日跑黃昏帶我地跑依到AR ~~~

沒問題的 ~ 你地定日子 ~~