香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

好煩呀, my knee

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-13 13:06 發表
近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾 ...

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做護士既朋友,佢話應該係因為我o既大腿同小腿肌肉強度不足應付半馬,就算帶護膝亦冇用,建議我每星期最少要操三日,其中一日距離要長d,當然要慢慢加長距離,增強肌肉強度
今年都有玩渣打半馬,賽前兩個月平均每星期操三或四日,最後在沒有用護膝及膝帶都順利完成,需然時間不是很好.
上星期日玩左澳門半馬,賽前一個月因工作太忙,星期一至六冇時間操,到星期日回香港(我在國內工作)只操了兩課10K左右就去參賽,當日跑到15K右膝外側開始痛,即刻減慢跑,最後都完成,好彩第二日己經唔痛,比起三年前好好多,但係右肘對上小腿對落條筋在上星期二又開始痛,到星期六先唔痛,諗住星期日返到香港操番課10K,點知跑左6K左右又痛番,即刻停左冇跑,今朝起身條好似腫左,睇怕都要停操最少兩星期,下個月報左中國沿岸半馬,都唔知趕唔趕得切好番,我都好煩..

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 13:06 發表
咁多位,啱啱搵到篇野,大家可以參考下.
內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
http://www.mobile01.com ...

小虎兄,thank you for your sharing. 但小虎兄都係小心為上,唔係要練九陽天殘腿就麻煩

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-14 14:40 發表

師兄, 真係同病相憐......
我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
今日行係完全 ...

Momo ctse
我呢個星期就一定停操,如果到星期尾仲有痛的話就會睇醫生同埋問保險可以claim幾多,趕唔切好番就會放棄中國沿岸半馬 ,希望渣打半馬可以跑

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:38 發表

ching.. 就算趕得切好番... 最好考慮放棄中國沿岸半馬..
呢個比賽上落斜多... 對你既患處做成壓力.. 有機會再次觸動傷患

多謝ching提點….明白的長跑長有

升級   12.4%

該用戶從未簽到

貼左幾日之前o係日本買既外用鎮痛消炎藥,禽日己開始唔痛,忍多一個禮拜,到聖誕節試下慢跑

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-28 17:48 發表

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀

X2 係呀….真係好難忍我都兩個星期冇跑過只係禽日好似晨運咁行左一個鐘就算