香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

好煩呀, my knee

升級   92.11%

該用戶從未簽到

近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾跑好...
好煩好frustrate, 講真自己又吾係跑得快, 同埋一週都只係跑約25k, 真的不算多
那痛的起源是兩週前有次衝圈後開始的...............
大家可否share下有冇試過咁, 究竟呢d係咪過程? 衣家咁搞到個人好吾開心吾知係咪要停一排, 定繼續, 因為跑時又不會很痛, 及通常去到7-8k後先會有感覺
+1 0
上一篇︰2010.3.28 中国郑开国际马拉松赛下一篇︰恭喜港足奇跡超水準奪冠!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2009-12-13 21:35 發表
我早兩年都試過類似情況
話說天冷追巴士,當晚冇事
第日右膝由伸直摺合約四十度就覺得有條筋同關節碰撞,yuen 痛,上樓梯更明顯
冇跑幾個月,之後到依家又冇事

LEWISCHAN CHIng
LP膝帶是否護膝, 可否介紹下同邊度有得賣?等我試下
那大家中左招還會否慢JOGGING? 唉可能真係吾知要坐响度發呆幾耐先跑得

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 09:58 發表
momo Tse,

你點解咁清楚我個膝頭哥d野!!
我又係同你一樣啊,不過是左膝!!

有睇過其他人既blog,有d話用膝帶OK,有d就話跑跑下會冇事(可能適應了)

係呢你一星期既練習點安排?有冇兩天連續既 ...

wong ching
我的plan係一周練三次, 我每周二都會跟阿sir練速度約(7k), 跟住兩日諗住三至五其中一日練下普通距離8-9k, 而周六或日本打算練長課, 但衣家咁樣, 個plan行吾到, 長課更加吾駛諗, 因為呢幾次跑到7k腳便開始吾舒服......

我有試個連續兩日跑, 第二日跑時會頗痛, 就是那連續兩日的跑使我開始了痛

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 13:00 發表

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d痛,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做 ...

師兄, 真係同病相憐......
我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
今日行係完全吾痛, 提腿又吾太痛,但右膝外側位仍有d吾舒服的感覺

黎緊會做多 d cool down
可能真係cool down jogging吾夠
大家有冇試過腳底按摩, 究竟有冇用呢???

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 16:33 發表

CHING.. 如果可以咁簡單食消炎止痛藥就無事
好多人(包括我)應該唔會有呢個煩惱....

係呀, 食消炎藥, 個人會食到虛晒
我會試下玩yoga拉鬆d筋、或gym強化下四頭肌, 希望會好轉
(但我同yoga導師講開呢壇野佢又叫我吾好跑, 令我好冇心機 )

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-16 09:07 發表
LP係旺角始創中心1/F有得賣,不過唔知平唔平

謝謝ching資料提供
明天經開mk會上去望下
昨天超慢jog了45分鐘, 隻腳都冇勁痛, 只是感到小腿及大腿後仍很疲累, 不敢跑太長, 怕d痛又黎

升級   92.11%

該用戶從未簽到

各位, 我幾天前去看了醫生, 同佢講我跑得耐膝外側痛的問題, 佢話我係因為臀部至後大脾的肌肉 weak, d力support吾到身體所以令到外膝側痛
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應不是叫護膝, 係cool大脾那種spoort), 我試左兩次, 兩日前跑了3.5k, 今日跑左8k (當然係慢跑)跑時及跑完外膝都沒痛, 大家可以試下, 因為醫生話有好多人cool錯位, 以為膝痛便cool 膝, 係錯的。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-26 22:10 發表

momo姐:
呢個消息好有用,試下先!!

希望可以幫到你,但最好等個外膝冇咩野先開始試跑同埋吾好跑咁快住

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2009-12-26 18:02 發表

登錄/註冊後可看大圖
是不是這種?

類似這種,但我那種响普通運動店都有, $20起已買到, 沒有黏貼的

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:50 發表

既然知道肌肉邊個部份弱加強訓練果 part
用護具只是治標不治本...
有可能因為過份倚賴護具而令傷勢加重而不自知

小小愚見, 不喜請插..

呢個護具都係頂住先, 等我可以繼續慢跑
我呢個星期開始都做了gym, 希望慢慢肌肉有力可以應付日後的練習

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 11:56 發表

其實最大問題大家都忍唔到腳...

如果個個都好似你咁忍到腳三個月唔跑再加埋咁有恆心做 stretch 就好了..

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀