香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   78.75%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 47# 的帖子

原來如此,
我昨日跑到中間既時間有一對跑友(兩個男人,都著背心)都好似我咁繼續跑
都跑得幾快下

睇下第日有無機會一齊跑下

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月4日
城門谷運動場 (25 x 400) 均速跑

是日對跑者來說絕對正啦........
天氣清涼,無雨,唔濕
你今日跑左未?

是日做10k均速跑target仍然是大約每圈2分鐘
做到的話10k就係50分,之前一次太熱失敗左
今日做到啦

記錄如下
11:5561:57111:57161:58211:59
21:5871:57121:57171:58222:00
31:5881:58131:55181:59232:01
41:5891:56141:57192:00242:02
51:58101:57151:59201:58251:48

總時間:49:12

呢個係一次既記錄,唔係經常性既記錄
所以路還有很長,精英之路還很遠啊
7月中荃灣黃昏賽10k目標定48分,都唔係太過份o者

開始要練得集中少少啦

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ar125 於 2008-6-5 02:14 發表
唔知ching你係唔係住在附近?有時又係"城門谷運動場" 跑馬地" 跑?

我本身住荃灣既,所以會跑城門谷
工作地點係太古城,所以會跑鰂魚涌
跑馬地就專程去既

好跑手都會四周圍跑,無咁悶嘛
我跑過既地方,相比呢道好多師兄,其實好少

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-6-6 10:06 發表
Stanley兄, 小弟在鰂魚涌工作, 午飯時常行經公園住太古城, 有機會相約收工後跑一轉.

好呀.....反正小弟長跑網衣正是onon兄負責
可以遲d約跑

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月9日
荃灣夜遊11K

連續落雨好多日,成3日無跑過步
個心好唔開心,原本想8號晚去跑,點知又落大雨
今日好好天啦,點知成日都要見屋企人,成十點幾先返到屋企
咩運動場GYM房都無開啦

但一於好少理,做返一樣係讀大學既時候成日做既野 - 半夜跑步
反正荃灣都有一條海邊路 - 青山公路汀九段
我跑步年資少,好多路都無跑過,之前其他師兄比賽、私跑都跑過
我就決定跑呢段

我夜晚12半左右開始係屋企出發,一路沿德士古道跑,之後由楊屋道轉,
一直去到荃灣公園及珀麗灣碼頭,呢段大約3K左右,不過呢段真係唔好跑 ,不過當熱身啦

之後o個d就正啦,大家有跑過荃灣8k比賽既都知點跑啦
我就用慢跑去完成,都幾正幾舒服,無咩車又有d海風

全程用左1小鐘11完成
下次可以的話會跑到入去深井

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-9 16:00 發表
半夜跑步一定好好玩. 我係屋企望出去馬鞍山海濱都成日見到人半夜跑步.

其實夜晚跑都唔錯,車又少d,人又少d
不過太夜跑,無咁早訓到,除非你第二日唔駛一早開工就好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月10日
城門谷interval

之前練沖圈沖12次,今日加多兩個圈共14圈,時間要求都係每圈1:50,之後休息1分鐘
天氣一般,練之前一陣陣雨,有少少熱
不過對新nb練track都幾正,之後都會用佢黎跑track

今次記錄如下:

11:4761:49111:48
21:5071:45121:50
31:4881:48131:47
41:4991:48141:38
51:50101:48

達標,不過對比好多強既跑手,我跑既真係小兒科啦
會繼續呢個時間,下次練會再加圈到16圈,直到20個就唔會加上去住

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月20日
城門谷easy jogging

去左高雄玩左5日,連頭搭尾足足一個星期無跑過步
見今日個太陽咁靚去復操

今日做個簡單既,等個身體適應反
熱身2個圈,之後easy jogging15個圈,pacing大約6:15-25/km
之後3個八圈cooldown圈,再做三組掌上壓situp收工
總共跑左約8k

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月21日
荃灣深井12K

是日自己夜晚9點左右開做左11k幾近12k既長課,
珀麗灣碼頭跑到深井嘉頓回頭(見下圖)
雖然旁邊有車,但另一邊都有海景,條路其實算都ok
條路唔多平坦,起起伏伏,有暗斜有明斜
一路都有其他人係度跑,都ok熱鬧

時間方面去程38:53,回程34:43,共用1:13:36
不過不失啦
------------------------------------------------------------------------------------------
6月22日
奧運歡樂跑4.7K

一個只需$30人人都可以報既比賽,當然好多人玩啦
今日仲要係長跑網網衣上市既大日子,當然好多師兄都有著啦
今次呢個真係歡樂跑,無計時,無排位,一家大細咩都有

對我黎講,我當然當佢係一個recover jog咁玩啦
時間都無計囉,跑下停下,大約25-30分鐘返到黎
由灣仔場開始跑,跑下跑去到金紫荊廣場,又由海邊跑下跑咁上下返轉去返灣仔場
係金紫荊廣場,仲有一班師姐主動幫我地影相,影影下一齊影tim呀

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月24日
城門谷interval

是日雖然打風,但步照跑
場內風勢的確係大左,有時一路跑一路食風

是日做interval,但今次玩法轉少少
之前每圈1:50,加1分鐘休息,做過最多16圈
今次變2分半連休,不過我就做每圈1:50內,之後不論之前跑幾多都休息40秒,
由於未做過,做12圈試下

記錄如下
11:5271:44
21:4381:42
31:3991:45
41:40101:45
51:45111:48
61:42121:44

基本上達到要求(可話2分半連休既時間短少少 ),
不過去到最後兩三圈,腹部有少少痛,跑完隻腳都有少少酸酸地
即係話練習強度差唔多,之後先慢慢加上去啦

其他師兄跑到20圈,仲要每圈快過我,可想而知我仲有好大段路要走

升級   78.75%

該用戶從未簽到

To Kennethwat兄:我自己一向都係口呼吸既,我自己都鍾意口呼吸,因為吸入多d氧氣,比較有效;至於腳酸問題,我都相信係咁,練多d就咁無快有野

To clerkb兄:多謝你提供既專業意見。我呼吸其實都唔算太急或者太不平均,呢方面暫時都唔係問題,最起碼我唔係跑得好快(只係1:50內),二來我每圈跑完之後都未見氣喘,我相信都係適應既問題

To lvrunner兄:亦都多謝你既專業意見。我覺得自己耐力唔算太差,一般上完成十餘多公里既長課我係無問題,可能第二日都可以做d light既跑步training,但問題係平均速度唔可以太高,跑interval正正就係要改善速度同lactic acid build up既問題。我自己都想偏向越跑越長。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月28日
城門水塘 - 衝城

是日約左各位師兄上城門水塘跑返10k
集合時間下午5點,如本個天無雨,但無端端4:15左右又落好大雨
但我地一跑痴師兄當然無理,照去衝城打水戰

今次有唔少師兄,連我在內共11人
Kennethwat、瘋狂跑步機、ram、gills、charson、alex、alfred、peteruno、711MF、vita375、大隻添跑手

我地等到差唔多成5:45先起行
gills兄同ram因為要等charson,所以之後再自行起步

我地8個人就由和宜合道運動場開始跑,跑上去城門水塘
頭2k係全斜路,都幾甘,仲要落住好大雨
呢段大家都當做熱身,我自己就無計時
跑到上去起點小休一會後就正式開始

一開始711MF同vita375師兄就一個箭步咁跑係頭
過左1k左右已經唔見左佢地啦
之後我同peteruno師兄part跑,跑第二組
瘋狂兄就係開頭1至2k左右當戰地記者,係咁影相,當其醉翁(唔知有冇影到我呢? )
沿途風光明媚,又有山澗瀑布,有師兄仲話見到青馬橋
當我同peteruno兄跑到8k既時候就見到gills、charson同ram開始跑
仲同佢地say hello tim
跑完之後就返去和宜合道運動場沖涼同食飯,真開心

時間方面,頭5k:25:33,尾5k:24:30,共50:03
唔算太快,好在有peteruno兄part住跑,如果唔係我可能慢左落黎
要繼續努力啊

黎緊黃昏賽再戰同一條10k路,希望可以做到sub49

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-6-28 22:07 發表
stanley兄可以拍得住白頭兄跑
真不簡單,加油!

我feel到白頭兄未盡全力....
佢只係跑慢d就我o者
佢仲同我講:「放鬆d跑啦,你有力跑到既!」
死都死返去

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 vita375 於 2008-6-30 19:06 發表
師兄幾時去城門谷通知聲,我間中有去跑架。

好呀,不過我要睇時間
唔係成日去到,去親通常都係夜晚8-9點

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-30 23:00 發表

嘩﹗咁快返到屋企﹗你哋葵青之友都要攪吓約跑了﹗

一去到西鐵站就有巴士,當然快啦

葵青唔係咁好既路,要約都唔係容易
同葵青區既師兄/師姐無咁多,無咁易約人呀
你睇我都要入屯門、馬鞍山同大家跑啦

不過港島有人約跑,去到我都會去

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月30日
屯元 - 12k

是日屈教練吹雞,兩日前衝完城照去屯元12k
無有怕,照去

今日好熱鬧,有以下朋友:
師兄:我、kennethwat、kennethwat blog友(下稱blog友)、711MF、oscar、waiwaibrother、leefs、cfchan、superimac、peteruno、charson(遲來後上)
師姐:叮叮噹、redred、obaanc
共14人

今日下午休息,所以6點就去到鄧記
去到見kenneth兄,就同佢一齊跑5個400熱身,11'53"
之後慢慢人齊,只欠charson,但佢係快馬,所以決定由佢自己追我地
大約7點鐘就由屈教練帶頭開跑

全條路有好多馬路口,不時要加速或者慢jog就車,美中不足之處
一開始leefs同blog友就一支箭咁唔知去左邊
之後711MF、oscar同waiwaibrother就第二組唔知去左邊
我就一個人係第三組自己跑

去到元朗頭回程,跑左無幾耐
開始見到其他師兄師姐,互相鼓勵一下又繼續
但最勁既係見到回程開始大約1.5k左右就見到charson 一支箭咁黎到
速度之驚人,年青人真係年青人
我就一直咁跑返去,好不幸咁入錯路口,要跑入兆康輕鐵站
最後返到鄧記,時間1:23:31,都幾慢

前記:第一次去鄧記,見到鄧記「白頭」,果然唔野少
後記:跑完去左新墟食粥

升級   78.75%

該用戶從未簽到

6月小總結

總k數:105.7

現時152lbs,目標14x到13x

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-1 01:13 發表
CHING,去新墟食粥咁開心
但食完唔餓咩 ?

食粥只係一個統稱o者......
我食炒面同炸兩

不過一般跑完長課,我唔會想食好多野
反而想飲野

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 rockstarman 於 2008-7-1 09:21 發表
小弟總是覺得跑場館及田徑場較為苦悶和枯燥,但是比較容易掌握步速和時間呢

其實係呀,我個人鍾意跑街多
而家跑track多數係練速度