香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   78.75%

該用戶從未簽到

無錯,大家要繼續努力呀,唔好偷懶啊!
6月小弟去旅行跑少左
7月應該會跑返多d,同做多d gym,練好個身

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月6日
東區長跑迎奧運 - 10K計時賽

好耐都無玩過計時賽,對上一次已經係01年nike,之後基本上都停左無跑步
什麼渣打、可樂、乜跑乜跑其實都無玩,我比賽經驗少之又少

自今年3月開始跑返之後,唔計上次灣仔奧運歡跑,今次係我今年第一個計時賽
其實無諗住玩,機緣巧合下玩左 (多謝你俾左呢次機會我,希望無做壞你名聲)

路線可以睇下面個圖,四份三既地方都係斜路,名斜暗斜轉彎樣樣齊
上山前有部份路好窄,路手們都要行住等上
名斜既路基本上成45度角咁上,有一段墳場上斜我都行左少部份
其實今次只係當拎經驗,無諗過要做時間
返到黎同leefs師兄一齊過終點,時間大約62左右

跑步重點:有氧素質、無氧素質、速度、力量、柔韌性
以上全無

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月13日
荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽 - 城門水塘引水道

雖然是第2次的計時賽,但今次跑的卻是第一個平路10k賽。
下午2:30相約ram、leefs、waiwaibrothers、大圍新跑手、gills到梨木樹吃下午茶後,
約4時左右步行上城門水塘。

是日天氣天陰,潮濕,可以算是無雨。
是日穿上長跑網衣的師兄門也有不少,有十多位,好不熱鬧。

到比賽部份,路線是628衝城的那一條(有興趣請自行回看帖#70)
是日參賽者有近800人,好不熱鬧
起步時與mj576兄一起站在較前位置(但離起點應有十數行),起步後很多跑手都如箭般從後而來。
初8k時,自己可以做到每1k 4:5x,首5k時間24:50,算滿意。
心想如能保持,應可50分內完成。
但去到尾2k後勁不繼,結果總成績50:10(即尾5k需要25:20)
比上次衝城還慢7秒 ,很失望 ,全場跑第219位。

安慰自己:正式跑步4個月,50分10k還不錯了
批判自己:為何尾程無力?為何不能50分內完成?練習無盡力,練習不足罷了,無藉口的了。

還看今年如何45分10k?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

To Alex504992004兄:多謝你既支持,下次我會追到你,咁至快過你! (不過唔知幾時)

To 711MF:我會努力練習,最起碼要見你車尾燈。又,點解你唔玩呢個比賽呀?

To peteruno:多謝白頭兄既提醒,可幸跑返咁耐,白頭兄你俾左唔少鼓勵同支持我啊!

To 瘋狂跑步機:(這是題外聯想,記起你比賽當日聽到我跑50:10之失望神色)sorry令你失望,做唔到50分樓下,我會努力,817中興杯同一條路線再戰一次

To 大圍新跑手:有火藥味喎! 好呀!驚你呀!

To MJ576:師兄其實你都好堅,你其實呢兩個星期跑左三個比賽,71同76都有斜路,713都仲有貨,失敬。上次東區同今次無得比,我自問唔敢再跑東區條路,但肯定會再跑城門水塘引水道,只係今次天氣比較焗d、熱d

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月19日
荃灣深井 12K LSD

今日走左一個荃灣深井12k既LSD(long slow distance,路線可留意post#62),
去程35:51,回程33:55,總時間1:09:47
快過上次做1:13:36

做好個跑form係真係有用既

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月21日
鰂魚涌至筲箕灣8k輕鬆跑

是日6點放左之後,去左鰂魚涌公園跑個8k做個輕鬆跑
條路有成個月無跑過

今日跑跑下,俾我碰到randyip師兄
我地兩個就一齊跑左一陣
傾談間,發現應該有唔少長跑網師兄/姐都有跑呢條路
唔知有冇機會見到?

無計時,全程大約35-40分鐘

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月23日

今日返到屋企成晚上十點多少少
就去屋企附近既綠陽做個輕鬆跑

大約7k,時間大約40分鐘

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-24 09:16 發表

點解唔去城門谷跑, 莫非十點後關門大吉?

十點半就收
我諗住跑30至40分鐘,所以去唔到啦

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月26日
去馬活動2尋花問柳梅子林

是日活動小弟遲到,下午5點集合,5點4先到
黎到完全無拉筋無熱身就跑
一開波就上梅子林的斜路,右小腿跟住就係咁痛(無熱身既結果)
全程都無晒個心跑,跟住同瘋狂兄做支援組
佢跑幾多我跑幾多,大約有8k

是次跑步里數記錄小弟只計4k

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 11:45 發表
睇返你d log, 原來你咁勤力. 你幾高到嫁 ? 城門谷感覺吾錯, 你住近吾近果到 ? 如果係, 門口又有傾路, 跑下都幾好

b兄,勤力就未算啦,未開始有規律既練習,都係東跑跑西跑跑,練唔到d咩
我跑左4月左右,而家10k都係50分
我target年尾d半馬,應該會開始轉練習planning做半馬mode
10k當中間既racing test

我高1.7m,唔算高啦

我本身住城門谷附近,旁邊條斜路我跑過一兩次,條路仲可以跑到上城門水塘口,85%斜路
遲d會plan下加d斜路課

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 13:09 發表
你有冇戒下口 ? 應該可減喎. 你係吾係 150 lbs ?  

條路我知, 舊日我時時經果到上城門.  我係想講10 :30 後 , 你米走條斜路 三幾轉到 就jog 返屋企會吾會好d 呢 ? 時間又會見使d

無錯現時150lbs,我自己食野唔算多,只係正常咁食兩餐或者三餐,
無食小食,所以無特別戒口
我目標體重係140lbs

條城門斜路夜晚好黑,街燈不多,我自己都未試夜跑條路
其實10:30後跑,我當係輕鬆跑
不過b兄既提議,可以一諗

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月30日
城門道斜道練習6k

呢期睇多左d跑步書,提到可以跑山/斜路練下耐力
經clerkb兄提起,我家附近城門道正合此意

晚上10點,做好熱身就開始跑
可能近山,是晚有微風,不算熱
條路單程1k,跑上斜之後原路jog落斜,是為2k
第一次慢跑試3次來回先

1. 7:03   6:20
2. 7:00   6:27
3. 6:28   7:39

共40:59,6k

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-30 23:57 發表
小弟目前的體重和目標同ching一樣
不過小弟有時忍不到口會吃小食
以致中午只吃水果,體重也只是維持~

食只係其中一個要素
消耗、生新代謝率、年齡都有影響既
師兄唔好食得太少野喎

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-31 11:44 發表
夠吾夠光線呢 ?  其實我覺得果到附近幾好跑, 空氣又好. 跑上到再係象山村落返去又得. 又有斜路. 又就你腳 . 你就正

昨晚跑左一次條路,都ok架,上斜唔會太長又唔會斜得好緊要,1k左右
不過條路光線真係唔係好夠,好似郊區咁上下既光度,我睇錶好多時要用錶燈

如果你可以 每星期練一次, 你真係可以幾完善. 加油

但我覺得吾可以練到耐力. 練耐力都係LSD 好d.  我覺得跑斜路可改善提腳. 令四頭肌夠力. 日後跑起上來可大步些, 另步寬增大. 無論如何 一定有好處

無錯b兄講得岩
跑斜路對四頭肌同提腿真係有用,我昨晚跑既時間都特別留意跑姿

另外, 你隻戰鞋係吾係aero . 如果係, 你可以試下spacer(不過依家貴晒). 拎來跑10K比賽同平日在運動場便可. 運動場吸振好. 冇咁易傷. 比賽時, 就係為取好d成績. 其實spacer 都吾係太薄. 自己同aero 比比. 但好咬地. 個鞋底做得夠軟, 所以反應幾好. 不過最中睇下岩吾岩你腳型.

其實我開頭想買spacer,不過買鞋o個個建議我先買aero先,因為佢知我上緊d跑步班多提腿、碎步既動作,如果開頭未做好d動作,就唔好用spacer先,因為驚容易傷腳跟,aero保護性會全面少少
不過遲d我都會考慮spacer同老虎鞋

睇返你之前d log  interval 以 1'36" / 400 m 作目標, 吾好慢過 1'40" . 到半個圈時睇睇錶 48" / 200m
初初試下由 1'40" 做起,(以你 24 june 作 reference 可能未必做到) 

試下得吾得 .  跑連抖就 3 min * 12  先 . 第一個慢少少來作reference . 2-6 個睇下keep  吾keep 1'40" , 之後如何應付, 每個圈加一秒吧

噢!我之前既interval目標應該係1:50,做過3分連休,又做過2分半連休
我遲d如果開始做interval應該都會做返1:50先
因為我而家10k都未做到sub50,如果一開波1:40,我諗我做唔到好多個圈
起碼10k 48分先諗1:40既interval

anyway,多謝b兄意見

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月31日
跑馬地farlek

之前上左10堂跑步基礎班,而家黎緊再上多8堂program班

係跑馬地1400圈跑
今日做一個farlek(自由變速跑)

先慢jog約100m,之後快跑100m,咁樣跑完一個1400大圈
之後jog約200m,之後快跑200m,又跑完一個1400大圈
如此類推
話就話100、200,距離其實無定死,非常隨意,可以是兩條電燈柱既距離,可以是一條直路既距離
總之你jog幾多,你就快跑返幾多,同時慢慢增加jog同跑既距離
教練建議最少2個大圈,最多4個大圈

我自己跑左4圈,無計時,因為重點唔係個時間
咁樣練都幾好,可以練下速度

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月小結

跑步距離:126.3k

體重無變過,都係150lbs
中間上上落落,最高153lbs,最低148lbs
之前check過下,身體脂肪比例16%,係標準

之前一星期1磅既進度無啦,開始進入慢減期
呢個期間係最要耐心,要繼續運動同均衡飲食

升級   78.75%

該用戶從未簽到

8月2日

今日中午去左公司遊船河,係個海半個鐘水
幾舒服,又可以曬太陽

星期六長課必做,都係荃灣汀九段
半夜十一點幾十二點jog落去珀麗灣碼頭當熱身,拉筋後出發
珀麗灣碼頭出發,今次加長少少,唔係嘉頓回頭,改由去到深井尾入青龍頭回旋處回頭,多1k左右
總長大約13k

今次玩一個唔知有冇用既策略
帶左polar條心跳帶玩下,開頭至回頭大約keep 70%心跳
回頭後keep住 80%心跳
最後2k就衝pace上90心跳
幾好玩唔辛苦

時間去程42:56,回程38:23,總時1:21:19

升級   78.75%

該用戶從未簽到

8月4日

今日做跑左8k
1圈大約660m,共跑12圈

3:42/3:40/3:39/3:33/3:29/3:16
3:18/3:36/3:55/4:02/3:59/3:59

時間:44:13

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-6 00:18 發表
CHING , 我有無睇錯,,,你半夜落去跑步?

無錯...你無睇錯...係半夜

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-6 11:26 發表
咁夜跑, 第二日返工唔會好攰咩 ?
跑完步沖埋涼咪好精神 ?仲點瞓 ?

不過,我夜晚臨瞓(大約12點~1點)望落街
都仲有幾個人跑步
不過好處係,夜晚靜d,街無咁多人
唔駛成日左閃右避,車又無咁 ...

紅紅無睇個日期啦....我跑o個日係星期六去星期日既半夜
我星期日唔駛返工
日頭無時間做長課,咁咪夜晚跑囉