香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大B 的跑步人生

升級   13.33%

該用戶從未簽到

大家好 ! 小弟在此作CD-ROM已一段時間, 在2009將盡的時間決定開Blog, 一來作個記錄, 二來可以和各路高手ching/ctse交流一下..

初來報到 , 先介紹一下自己..

小弟讀書時從無跑步習慣同興趣, 接觸長跑運應該係出來做野後既2003年Nike 10K開始(當時覺得10K都好長下... ), 之前都叫有做下運動, 所以練左幾次長課就上場, 參加過一次後, 覺得都幾好玩, 尤其享受當中氣氛, 之後斷斷續續都有參加Nike 10K.  但因一直都無特別去練, 成績年年都係差唔多五十幾分跑10K.. 最好個年都係啱啱五十分內(49:xx)..

跑到10K, 好自然會挑戰下自己, 所以2005開始都有跑半馬 (Mizuno 同老揸), 成績都係兩個鐘十幾分到.. 每次跑完都幾累下  , 叫做跑得曬咁啦..

因為自己都無乜正規練習(同練唔夠), 每次賽後都有唔同程度腳傷 , 有次跑完半馬後仲傷到要休差唔多成年先叫完全康復 (而家回想當時真係太離譜, 是但練兩練就跑半馬..).  因為跑到半馬, 諗吓都係跑多廿幾K姐, 有成五個幾鐘, 跑全馬應該都無問題掛!  唔識死就咁又報左2009老揸全馬.. 以我一貫練得好少既情況下(之前最長嗰課係美記半馬, 死未?), 就咁踏上全馬起跑點, 開頭20K都無咩問題, 大約兩個鐘到.. 到大約24K出事 , 雙腳開始老抽, 要跑下行下, 好辛苦咁捱到30K, 開始行路都覺得辛苦, 大慨雙腳可以老抽既肌肉都抽過.. 就咁死捱過左西隧, 到左39K位比巴士捉左上車 .. 當時係有D唔甘心但真係跑唔到, 鬼叫自己練得少..

2009全馬挑戰失敗.. 可幸既係在多次受傷中學到唔好勉強, 一旦傷左要休好耐所有野都要重頭來過.. 所以全馬後都算可以全身而退, 之後休左一星期到已經可以練習..

經過今次失敗, 認識到全馬絶對唔可以輕視, 更加激起我2010全馬要完成既決心!  自此, 開始每星期練一到兩課均速約8-10K, 直到大約9月, 向跑步高手朋友W請教點樣備戰全馬, 朋友W比左好多寶貴意見, 同埋比左下面條link我叫我可以試下跟住練:

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=50&extra=page=2
(係喇! 就係上面條link帶我到longrun.hk呢個大家庭! )

我十月開始的起心肝, 照住上面個plan去練, skip左輕鬆課(正常香港打工仔好難日日練..), 一個星期三課, 一課Speed, 一課tempo , 一課長.. 一直練到而家(當中有玩過毅行者所以停左幾課, 不過都盡量跟得就跟)咁練法唔可以話好辛苦(其實都幾辛苦, 尤其速度課..), 不過要跟足program去練都要有相當決心同毅力, 尤其無教練和同伴指導下, 好多時比到借口自己偷懶..

經過呢兩三個月特訓, 開始感覺到有系統訓練果然有料到! 同時亦明白到點解之前咁多年都無進步 .. 11月Nike10k, 因為在毅行者前一個星期, 所以心想都係輕鬆完成以免受傷, 點知, 喺幾輕鬆的情況下, 竟然48分半PB完成!! (我2008 Nike10k 跑成59分幾都仲幾辛苦下..) 到12月頭, 石門10K, 終於可以試下比力跑, 最後跑出PB 44:17!! 到12月尾大埔10K, 心諗今年都係見好收, 半輕鬆情況下竟然都跑出46:09..

可以有明顯進步當然高興, 對跑步既興趣就更加大(跑鞋都買左5對, 老婆都話我傻左..), 開始去唔同跑步相關網站(runnersworld.. etc)偷師, 唔少得既梗係上longrun.hk睇各ching/ctse心得, 從中得到唔少寶貴經驗, 不過最令我喜歡這個網既係大家對長跑的熱情, 好似一個大家庭一樣!

當然, 來年目標都係老渣全馬! 而家target己經由完成改為sub-4 !! (又試唔識死...) 開始集中長課練習增加里數中, 希望各長跑網ching/ctse都可以達成自己目標!! 多多指教!!

2009/2010賽季總結:
今年是比較認真去跑的一年, 在BLOG中也提到, 最珍貴的是找尋到跑步的樂趣, 練習有了計劃/紀律, 自然成綪比以往都好, 有成績自然更有動力去做.. 今年每個距離都PB了, 唯一是全馬因傷未能達到先前定下SUB4的目標, 留了點空間給下年..  其實也看清自己長距離的成績相對上有所不足, 以後會打好長課根基.  還有的是, 來年要注意控制練習的強度, 尤其避免大賽前受傷!
來年目標: 10k (sub 42), HM (sub 1:40), FM (sub 3:45)

2010/11 跑季總結
============

一向都當渣馬係一個跑季中既終極賽事, 所以而家係好時侯作個年度總結.

自2009渣馬後的練跑習慣, 不經不覺已經兩個年頭, 記得舊年2010渣馬在剛好傷癒下又行又跑咁第一次完成全馬後, 好景不常, 一個月後又患上ITBS, 之後足足傷左兩個幾月跑唔到...  今個年度總算好好體會到休息的重要, 對訓練強度上的控制, 比較之前亂咁來, 已經可以控制得好一點..  而受傷既好處係比我上網學到處理傷患的方法, 更重要係比自己反思, 好好認清點解自己愛上跑步運動..

ITBS傷癒後大約5/6月, 上年的速度已經無曬, 唯有從頭先由跑easy run儲里數開始做起, 終於在7月突破自己單月里數紀錄, 達成300公里以上!  無疑, 這打底工程係苦悶, 但我覺得真係幾有效咁打到一個好根基比之後速度課發揮..

唔可以唔提, 係8月份小兒終於來到世上, 真係十分開心 .  差不多所以時間都放在照顧他, 可以跑的時間少了, 休息時間更加少, 但都堅持繼續練跑, 唔夠時間唯有跑少D, 集中練下速度, 想盡辨法, 在lunch time跑機等, 多得家人體諒, 比到少少私人時間我可以星期日早上出外練下長課, 所以都可以在這非常時期得到少少進步的空間!

之後, 在各個10K, 半馬賽中, 都取得PB, 也達成年頭定下的10K: SUB-42, 半馬: SUB 1:40的目標, 在渣打全馬中, 也認清自己里數和準備都不足以應付全馬, 在唔勉強的大前提下, 將目標由3:45降至4:00, 結果都算順利剛剛達標!!  其實渣馬SUB4都未算開心, 更滿足既係終於可以全程不用行, 真正地跑畢42KM!!

今年, 值得一提既係識到多點跑網的跑友, 即使好多都只係在這裏交流下, 也沒有見過面, 但也像相熟的朋友一樣互相鼓勵吹下水, 可能這就是臭味相投罷.  多謝佢地, 有時練得辛苦都會想起這裏的跑友, 鼓勵自己大家都係咁樣捱過架啦!!

2011/12跑季, 定下目標如下, 加油!!

10k - SUB 40
HM - SUB 1:35
FM - SUB 3:30

=============================================================================
賽績:
2007前:
不提也罷..

2008/9:
Nike 10K : ~59'xx"
Shek Moon 10k : ~58'xx"
Mizuno HM : ~2:3x'
AVOHK HM : ~2:3x'
Standchart FM : ~5:15' 39K位被捕 (failed)

2009/10:
Nike 10K : 48'30"
Shek Moon 10K : 44'17"
Tai Po 10K : 46'09"
AVOHK HM : 1:43'03"

Standchart FM : 4:29'05"

2010/11:
Asics 10K : 42'57"

Inter-Hong 10k : 43'24"
Shek Moon 10K : 41'43"(PB)

Shatin Win Win HM : 1:40'53"
Mizuno HM : 1:39'45" (PB)
Standchart FM : 3:59'15" (PB)

2011/12:
Tolo 10k  :  41'25" (PB)

出沒地帶:
大埔運動場 (Speed, Tempo)
大埔<>沙田 (沿吐露港 長課)

+1 0
上一篇︰請問各位帥哥美女大埔太和中環那裡有mizuno排球鞋賣?下一篇︰2009年回顧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-27 13:03 發表
趁新鮮, 寫番個賽後報告先!

27/3  Tolo 10K
===========

今日天氣, 濕度都唔錯, 實在係做好時間既好機會, 可措我把握唔到...

本來想早點上線, 唔使開始人迫迫, 但係要等跑友, 最後都係排到好鬼後..  今日原 ...

恭喜又pb啦!
下次企前啲先唔駛一開始就要追到步速亂晒,同埋被人阻住,另外搵車搭好有用,中段正常人都會跌,我仲跌得離譜過你添。
來日方長,報仇幾時都得!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 157# 的帖子

恭喜大B兄10K PB

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-27 13:03 發表

===========

今日天氣, 濕度都唔錯, 實在係做好時間既好機會, 可措我把握唔到...

本來想早點上線, 唔使開始人迫迫, 但係要等跑友, 最後都係排到好鬼後..  今日原 ...

大B哥,恭喜你又pb喎 !仲快過我10k pb 0.3秒 !比個good你

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-27 20:41 發表

其實, 我又無想過40風光如何明媚, 反而可能到左的時候會覺得不怎了了..

我比較著重到達目標當中的過程, 相信你也是吧?

見風光明媚之前必定練到G 肺....

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-27 20:09 發表
Pb 就好,加油啊!

等我又去大俠到温下書,來季見下40 風光如何明媚。

其實, 我又無想過40風光如何明媚, 反而可能到左的時候會覺得不怎了了..

我比較著重到達目標當中的過程, 相信你也是吧?

升級   13.33%

該用戶從未簽到

bug 左!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

好! MT, 你快D比我搭下車!

升級   0%

該用戶從未簽到

Pb 就好,加油啊!

等我又去大俠到温下書,來季見下40 風光如何明媚。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

===========

本來想早點上線, 唔使開始人迫迫, 但係要等跑友, 最後都係排到好鬼後..  今日原本想試下頭5K KEEP 4'/k, 但人迫之下, 個頭已經開得唔好, 頭2K 8'11".

之後回程, 3-4K, 8'14",  心知SUB 40無機, 即刻目標頓失, 跌曬WATT, 一路遊走到8K個人先醒番D, 都未試過跑10K去到8K爆都唔爆下.. 諗起MT喎句 "跑10K, 唔跑到死死下不如唔好跑", 覺得好慚愧.. 即時加番D力, 最後2K先跑到4'/K... 唉...

今次段速好差, 我諗係自己信心不足加唔夠決心所致.. 中段HEA得太緊要.. 記得上次石門10K均速KEEP得好好, 又有盡力去跑, 如果嗰次比自己有8分, 我諗我今次只可以最多比自己6分剛剛合格..  

點都好, 今次都算係自己10K新PB, 不過仲未見到40分(其實盡力都應該見到40但穿唔到)..  我之前有詳細睇過大俠練跑BLOG, 主要係參考大俠破40之前既練習強度, 見大俠穿40之前可以跑IN 1K*8 每SET 3'45" 7分連休.. 小弟自問而家未做到, 不過呢個將會係一個好好既指標!!

SUB40之路仍然有段距離, 我會繼續享受每一課跑步練習, 今年秋冬將會係我報仇之時!!

分段如下:
======
0-2k     8'11"
3-4k     8'14"
5-6k     8'31"
7k        4'16"
8k        4'10"
9-10k   8'02"
Total    41'25" (PB)

PS: 雖然賽果唔係好滿意, 不過, 好開心今日終於和MT, 奶奶, 大俠相認.  MT同奶奶果然好吹得, 短短數分鐘已經比到好多有用意見小弟!  大俠果然係好COOL, 見佢跑10K輕鬆到好似JOG緊咁.. 果真高人一名!

升級   0%

該用戶從未簽到

冇戒心呀!他化放假行街必著。

跑10k 吾跑到死死下不如吾好跑。(高手除外)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-25 18:19 發表
似乎你對他化有好大戒心喎!

我對快課�戰鞋都係他化,覺得唔錯喎!

其實我都唔憤氣,近排靜雞雞著住佢慢跑多兩次,跑完都係小腿痛,無理由著spacer 跑interval同tempo 都無事,反而著他化慢跑都有事
咁鬼貴既戰鞋攞黎行街,好肉赤呀!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

似乎你對他化有好大戒心喎!

我對快課�戰鞋都係他化,覺得唔錯喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-25 17:59 發表
Mt哥, ds trainer用唻跑長課算喇...

星期日我應該會著番頭像個橙樣已便相認,希望你唔會見到我死死下啦...

鞋方便,我都著番對打柴spacer,無新鞋呀!星期日見!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Mt哥, ds trainer用唻跑長課算喇...

星期日我應該會著番頭像個橙樣已便相認,希望你唔會見到我死死下啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

對Trainer 真是舒服左小小,昨晚想保護多D,著住跑5k x 3,想快多D都上吾到。

大B星期日著什麽,我經過大埔試下找找你。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

今日著左對DS Trainer16 jog 左一陣, 我覺得比起上代, 太多CUSHION包得太舒服喇(尤其鞋舌部份), 無咩跑感... 我會覺得上代TRAIN 15好似觸地感實在點...

可能仲新, 要著多一排, 跑下長課睇下有無改善先!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-3-9 01:50 發表
Mt 真識貨! 其實之前出左橙白色不過覺得唔靚所以無買,而家全黃色好好多啦!

著落真係好舒服,中間有support我諗都啱輕微扁平足掛?

我個朋友都係介紹佢俾我呀!因為我都有少少flat foot

升級   0%

該用戶從未簽到

都是相熟店主介绍,很久没有穿Lsd 鞋,感觉舒服就好正常,遲D跑兩次長課先再寫寫。