香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Samuel
打印 上一主題 下一主題

我的練跑日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

9月29日

唔知係咪自己差,定係天氣悶熱,今晚在跑得好辛苦下,完成了十六公里。
本月:178k

升級   0%

該用戶從未簽到

10月1日

今日參加咗十一國慶十公里,地點在大美篤,大美篤位於大埔船灣淡水湖旁邊,是一個合適一家大小,在假日可以玩上一整天的旅遊點。 主要活動: 燒烤、釣魚、划艇、放風箏、踏單車等;但可惜衛生環境麻麻,那裡的洗手間污穢,一踏進去那想馬上離開,真的不明白是否香港人的衛生文化差,還是政府做得差,唉!

今天雖然太陽伯伯沒有放假,但幸好風婆婆都沒有偷賴,所以天氣都適合長跑,賽程是主要來回堤霸4次加上約2公里山跑,好多人話條路好悶,但我覺得風景優美,這次是我的第一個十公里賽,成績為55'43,我自覺好滿意。

升級   0%

該用戶從未簽到

10月2日

因為今週已經跑咗2日街,所以今早冇去屯門跟跑,只係上樓上跑機,輕輕慢跑十公里。
本月:20k

升級   0%

該用戶從未簽到

10月4日

雖然有少少意外,開始第一組起跑誤為慢jog熱身,但師兄姐們跑得好快,唔記得咗邊個講各人慢jog速度不一,但我點睇都覺得唔啱,念念可能攪錯咗,約一百五十米才按錶,但今次總算有功課交;
2.4K*5
1. 1'24”07�2'04”05�2'03”38�2'02”61�2'02”40�2'01”23 = 11'37"74 (3'00”44)
2. 2'03”37�2'05”14�2'04”76�2'05”86�2'02”60�1'59”53 = 12'21"26 (3'17”59)
3. 1'54”47�2'00”85�2'02”25�2'02”14�2'02”11�1'56”10 = 11'57"92 (5'19”73)
4. 2'05”77�2'07”62�2'07”01�2'06”23�2'08”06�2'04”48 = 12'39"17 (3'10”83)
5. 2'04”83�2'06”47�2'04”48�2'07”72�2'07”42�1'53”42 = 12'24"34
多謝Iris領跑,如果冇佢,我必然跑唔到五組;另外多謝Sue姐鼓勵,第三、四組尾段,佢鼓勵我跑完。

本月:32k

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

10月5日

今日只可以偷午飯時間去會所跑下,約跑三公里。
本月:35k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-5 19:42 發表 什麼你亦作晚鬼?!既然預算返教會, 為何又報10號的呢?

朋友問,當時無想到係星期日,咁咪報咗。

升級   0%

該用戶從未簽到

10月6日

今晚有差不多20位師兄姐一齊跑青公,真的是熱鬧,最難得是今晚與一位闊別二十多年的中學同學一齊跑,回想當年,我兩真的是年紀不少了,在天氣涼快下跑感覺挺舒服,拍著老同學邊說近況邊慢跑,感覺特別好,中途沒有什麼休息,慢慢跑至黃金便收步,行至三聖便離開,今晚約跑十五公里。
本月:50k

升級   0%

該用戶從未簽到

10月7日

今晚再跑青公,天氣涼快,帶少許雨點,本是非常適合跑步,無奈身體軟弱,昨晚跑完到今天好像還未回服,所以只能至酒店回頭,約跑八公里。
本月:58k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-10-7 20:34 發表 好好休息吧!充滿電再跑!我就一直咳,有痰!也不敢放肆地跑呢!

攪咩病成甘?好好休息吓啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-10-7 20:41 發表 勁呀~晶哥..連跑2日青公...聽晚想約你跑轉,你會唔會睬我呢~~嘿嘿

我邊有能力同你跑喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

10月9日

今朝wong sir跑麥十,早上出門有點雨水,天氣亦都涼快,真係適合跑步,跑嘅路線最大挑戰還是那段大長今斜路,自上次能慢慢跑上去,今次亦有信心按照着自己的慢速跑上去,雖然各師兄姐好快的走上斜坡,但心知自己沒有其他人的能力,而且跑步是跑自己,就告訴自己能跑到頂便是自己的勝利,速度時間不重要,就這樣慢慢的上到頂,然後再跑到黃泥墩折回,約跑十六公里。本月:74k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TCRunner 於 2010-10-9 21:52 發表 晶哥莫非你識水上飄同曉飛? 黃泥涌喺對面海,港島大潭附近噃.   

吖喲,錯了,哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

10月10日

10-10-10本來最好跑十公里,但實在有點疲倦,最終跑咗八公里收工。
本月:82k

升級   0%

該用戶從未簽到

近來大吃大飲了一點,體重立刻回升,真的煩惱!

升級   0%

該用戶從未簽到

B哥哥最好同你分d,今晚去飲又食大餐...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-10 19:43 發表 如果有就好, 最好分d智慧比我天你依家坐值中?

啱啱食咗三個餸。

升級   0%

該用戶從未簽到

10月11日

今日由鄧記跑往湖山公園,然後今晚功課是在Golf場旁衝斜,要求8次但目標為10次,最後再跑回鄧記,跑約六公里。

衝斜8組(目標10組)
1'04”43�59”32�59”95�1'01”18�1'02”08�1'01”12�1'01”28�1'01”07�59”47
最後只完成9組。

本月:88k

升級   0%

該用戶從未簽到

10月16日

今週二至五連續四天都沒有練跑,主要是工作上比較忙了一點,雖然沒跑但相對休息卻沒有多了,反而感覺身體相當疲倦,久沒有的背腰痛楚又發生了,不曉得是否因坐姿問題及坐得太久,總之就是感覺奇差。今天的計劃是早上和太太參加教會的行山活動,早上六時多便起床,往荃灣乘坐80M到川龍飲早茶,那裡的茶樓唯一的賣點就是舊式,但食品就真是麻麻,懷緬一吓都幾好;食飽後便出發由甲龍行往石崗位,全程主要是下坡路,行到一半便感到膝蓋有點痛,幸好這條路不是太長,用慢慢行也只是約一個多小時便到達石崗,因為行程實在太短,部份人決定再走多一段路,我見太太都不是太有興趣再走,便提議往元朗田中食午餐,就這樣結束今天的行山。食完午餐順道往新元中睇 yoho midtown示範單位,感覺也不是特別好,不明白為何能賣每呎5.5k以上,跟搶錢有什麼分別?不知是否睡眠不足,感到頭痛,找B哥看看是否黃昏跑天水圍,主要是怕阻礙佢同小師妹,點知B咁好人比我跟佢地跑,我為由快快休息;睡一會後,頭痛果然沒了。遲咗5分鐘,B哥及小師妹卻早已到達,會合往運動場存放好行李,便沿着河邊跑,目的地為尖鼻咀,我以前在天水圍住過差不多八年,今次是第一次去運動場,也是第一次在週邊跑步,那條路算是好跑,只是部份路段車輛比較多,另外加上濃郁的天然有機肥料味,那感覺真是特別。今天的狀態不好,跑得非常辛苦,可以話舉步為艱,另外腰部也感到不舒服,跑跑吓連頭痛也回來了,只能夠默默無言地跟在B哥及小師妹後面慢跑,最後捱到尖鼻咀,這裡的景色幾好,海的另一面是深圳蛇口,可惜有霞霧影響拍照,由於已近日落,在這稍稍休息了一會,便原路回去,望能在天黑前進到市區內,大概6點多回到運動場,跑加行約14公里。本月:102k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-17 21:46 發表 吾該晒, 晶哥借場一用, 依家好攰, thx very much

唔樹客氣,其實有伴一齊做gym都幾好。