香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Kolo
打印 上一主題 下一主題

號外:減肥大軍又增添了一員猛將!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

ching 又高我好多
    又輕我好多
    羡慕ing............

原帖由 Kolo 於 2010-3-18 23:44 發表
    報到:本將士3x歲,186cm,180lbs,腰圍38.5"!

作戰目標:35",165lbs

日期    時間    腰圍    體重
    ====================
    12/3   0:33   38.5"   180lbs
    13/3   0:44
    14/3   0:41
    15/3   0:30
    ...

升級   37.45%

奮鬥

220 -> 190 其實唔難
    190 -> 160 就好難
    家陣就停左係度冇乜輕過
    腰圍就由 40 -> 36
    又係停左係度.........

75mins 完成 12k
    講出黎都怕畀人笑
    不過自知天生唔係跑長跑既料......

原帖由 Kolo 於 2010-3-20 19:44 發表

我都好羡慕你既恆心同毅力,半年之間,由2xxlbs減到190lbs;由跑幾百米就唔夠氣,練到可以用75min完成12k!

其實眾多大叫「我要減肥」既人之中,開始時個個都雄心壯志,視死如歸,但係當中又有幾多 ...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-25 18:26 發表
    尋日終於測量成績(中期考試),先量腰圍,發覺已經減左3/4吋(好鬼開心 ),跟住上磅(當時係公司,果度有電子磅),即時打個突 ,竟然係85.3kg(187lbs),即係重過未減之前,先發覺原先量個磅數有問題! ...

買個電子磅啦
    只要你日日都磅下
    發覺每日都減少
    就會好大動力繼續減
    發覺有日唔跑或食多左野而重左
    就會冇咁懶架啦!!!  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-26 17:44 發表

我都想搵日去D標準既運動場,測試下自己10k既成績如何,因為而家只係係D非標準既足球場度跑!

屋企附近有冇運動場呀?
    跑第一線 25圈就 10k
    跑第八線 22圈就大約 10k

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-27 19:38 發表
    今日下午見冇乜野做,就上左茜草灣果度跑,上到去先發覺原來都幾多人,不過空氣清新,更衣室設備齊全,不過如果條緩跑徑闊D就更加好啦!

原本諗住睇下跑廿個圈(10k)要幾多時間,點知數到唔夠十個 ...

買隻可以計 lap 既錶啦
    百幾蚊咋........

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-27 22:45 發表

如果有埋測心跳,大約幾$?有冇好介紹?

冇用開
    不過可以去尼度睇睇
    https://www.longrun.hk/forum/forumdisplay.php?fid=12

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-29 19:04 發表
    今日終於測試左自己10k既成績啦...1:00:30!

勁呀
    我跑左八個月
    得一次可以去到尼個速度咋
    其他全部一個鐘外..........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-4-7 18:56 發表

可能我廿幾歲果陣有操開卦,果陣時因為工作需要,要經常練跑,甚至重訓等都有,好金鼎架!!!

見好多 ching/ctse
    冇乜練過
    或練左兩三個月去跑
    就輕鬆咁 sub60
    甚至 sub50
    絕對感受到乜野叫先天不足!!!!  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 hkyen 於 2010-4-8 09:18 發表

人比人比死人呀 師兄
    你減磅減得咁好 好多人都好佩服你啦
    有時不必刻意跳高的 其實跑步 不必看速度 能換到最暢快的呼吸 就可以了
    Come on ~~~You can achieve your goals

Thanks ching!
    始終我跑步既目的係減肥
    速度都係次要
    只係覺得齋減肥跑步好悶
    所以先計下時畀自己一d推動力

要怪就怪自己咁遲先減肥
    好多青少年身輕如燕
    彈下彈下咁就完成 10k
    我就要搏老命拖住百九幾磅既身軀去跑........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-4-8 17:53 發表

係呀,今日個膝頭已經冇乜點痛,不過都係休息多幾日先穩陣!

其實腳踭以前都傷過幾次,估唔到今次係個膝頭哥領野!

拾下 ching/ctse 既牙慧先
    跑步都係為左身體好
    如果為左跑步而整壞身體就搞錯哂啦
    記住休息係為左跑得更長呀~~~