香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alvin

點先可以食返細個胃?

升級   18.33%

該用戶從未簽到

試下一肚餓就飲水.

升級   77.37%

該用戶從未簽到

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿賢 於 2010-5-17 21:40 發表
    試下一肚餓就飲水.

飲得多
    我會有作嘔既感覺
    所以慣左飲 zero 或紙包飲品.............  

升級   90%

該用戶從未簽到

哈佬,小弟都係減緊肥
    我覺得正餐應該食多d菜
    而平時肚餓就食生果
    零食就等減完先食...

升級   100%

該用戶從未簽到

我諗,不關乎胃大胃細,是心理問題,食量大改回食量小,便覺得很快有饑餓感,要比時間自已適應及個胃適應.習慣了,食的份量相應會減少.

升級   0%

該用戶從未簽到

忍口真係好難,都係靠意志力,只要捱過左,慢慢會習慣。

升級   74%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 18-5-2010 11:34 發表

飲得多
    我會有作嘔既感覺
    所以慣左飲 zero 或紙包飲品.............  g" />" />" />" />" />jhk

不知道各位師兄師姐知不知道一個震驚的秘密。
    就是為甚麼無糖可樂(Coke zero)不是沒有甜味即沒有糖份但是喝時只是較普通可樂少甜。

其實在製造過程中添加一種代糖:阿斯巴甜。
    阿斯巴甜 (Aspartame) ,有不少科學證據指為致癌、致盲、痙攣、破壞神經系統,做成永久傷害,而典型、最常見反應是頭痛、暈眩、視力模糊,國際間多份航空安全學報曾經警告機師避免採用,不要在飛行前飲用加有此代糖之咖啡或健怡可樂,因此代糖可能使人突然眼前漆黑一片。然而,稍為留意產品商標的朋友會發現,香港及西方國家,任何『無糖』甜食、Diet Coke類飲食中,所用的絕大部份就是這種害人不淺的『阿斯巴甜』!

所以,最好就是飲鮮榨果汁。當然,有一些售買果汁店舖為求增加銷量且迎合客人口味,不惜加入糖水或砂糖。

最後,祝各位身體健康!
    朱古力

升級   20%

該用戶從未簽到

我覺得「忍口」同「跑步」,都係靠意志力。如果可以跑成個鐘10K或更多,我相信要忍口都唔係咁難掛∼∼∼

升級   0%

該用戶從未簽到

想收細個胃,就要少食多餐,仲有,中途肚餓,可以食疏果,例如紅蘿蔔、粟米、蘋果.....

升級   40%

該用戶從未簽到

回復 27# 的帖子

其實果汁無論有無加糖都好高卡路里ga~
    eg 一杯橙汁要用3 - 4個橙柞, 佢就有3 - 4個橙ge卡路里
    所以不如直接食2個橙, 仲會飽肚d~

樓主, 如果想食少d, 就要注意,
    1. 睡眠時間 - 越訓得唔夠, 就會越易肚餓, 越食得多野, 因為身體會減少分泌瘦素~ 所以有足夠睡眠會令你食量減細~
    2. 食物選擇 - 揀d低卡路里ge食物, 就可以相對食多d~ 亦可以食多d低脂高蛋白質ge食物令你飽耐d~

其實兩塊齋麥包同一碗正常粉量ge齋米粉都係差唔多卡路里, 所以跑10k係抵d~

升級   46.33%

該用戶從未簽到

甘筍好似幾好,記得好多年前曾經獨自一人去英國踩單車,由愛丁堡踩茖倫敦,午餐就是靠早上買一袋甘筍放在行李內,中午隨手就有得食,唔使火又易keep。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

逐步逐步嚟.. 急唔嚟~ 加油~!
    我都係本來好大胃口... 慢慢轉食米線. 食食下就唔想食咁多野~~!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 CHOCOLATE_DAVID 於 2010-9-1 15:54 發表

不知道各位師兄師姐知不知道一個震驚的秘密。
    就是為甚麼無糖可樂(Coke zero)不是沒有甜味即沒有糖份但是喝時只是較普通可樂少甜。

其實在製造過程中添加一種代糖:阿斯巴甜。
    阿斯巴甜 (Aspartame) ,有不 ...

可樂都唔畀飲
    會冇哂動力去跑.........  

不過近排發現 vita 既石蘭檸檬茶
    只係 20kcal / 100ml
    咁一盒 250ml 都係係 50kcal
    可以作為獎勵自己之用.........

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 於 2010-9-4 11:56 發表

"國際間多份航空安全學報曾經警告機師避免採用,不要在飛行前飲用加有此代糖之咖啡或健怡可樂,因此代糖可能使人突然眼前漆黑一片。"
    我對呢幾句有d疑問及保留, 此況狀不只機師, 對駕車人士都非常危險的~
    機師 ...

之前都聽過
    代糖既化學成份唔知係乜
    但係又忍唔到口............

升級   20%

該用戶從未簽到

零食我終算戒左
    zero都慢慢減少飲
    感覺像戒毒

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-9-2 00:47 發表
    想收細個胃,就要少食多餐,仲有,中途肚餓,可以食疏果,例如紅蘿蔔、粟米、蘋果.....

完全同意亮ching 既講法!少食多餐,肚餓時食蔬果或高纖餅乾。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 於 2010-9-5 22:12 發表

哈...你咁快唔記得啦?
    我之前仲笑你飲得多會流可樂血哩~

咁我今晚要補血啦
    因為百佳有特價
    12罐裝 zero 只賣 $30!!!!!  

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-9-6 12:16 發表

咁我今晚要補血啦
    因為百佳有特價
    12罐裝 zero 只賣 $30!!!!!  " />" />hk

好平wo 普通果d有冇平

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 hkyen 於 2010-9-6 12:39 發表
    好平wo 普通果d有冇平

之前見 普通 cola 8罐 $18
    唔知家陣有冇..........

升級   20%

該用戶從未簽到

買2支2L既仲平
    我通常1日飲1 支