香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肥仔減肥幾問

升級   18.95%

該用戶從未簽到

我係男仔黎,,,,大約170cm到啦,,,但係就成83-85kg,,,,

我諗住係我會完考之後就, 跑步減肥,,,

想問下我應該點樣開始一系列既減肥 ?

(ps 我屋企冇一對用黎跑步既鞋,,,想問問師兄有冇好介紹 ? (我正常足,,有好輕微既"篇"平足)

thx
+1 0
上一篇︰Run Melbourne 2010下一篇︰岩岩去左元朗買Adizero

升級   0%

該用戶從未簽到

閣下BMI 28.7,算超重了,真的要努力減下。男仔的標準是18-22。
這麼重的身軀,請由步行開始,每天急步行半小時以上(最好慢慢加到一小時因頭半小時是消耗當天的能量,後半小時才消脂),唔好跑住,以免傷腳,尤其是膝頭等關節承受過重,傷左無得運動會更肥。
另一方面,注意健康飲食,戒油鹽糖,所有油炸野唔好食,反式脂肪例如人造牛油及花生醬唔好食,汽水包裝飲品唔好飲,無論有糖低糖無糖都唔飲。戒零食,戒junk food,唔好節食,食量唔洗減,只要有營養的食物都可以食。如果能切實執行,無(或者少量)運動都可以減肥。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

我同你差唔多高
    亦同你差唔多重
    不過一年前就有 over 110kg 重
    一齊努力跑啦~~~~  

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-2 23:12 發表
    我係男仔黎,,,,大約170cm到啦,,,但係就成83-85kg,,,,

我諗住係我會完考之後就, 跑步減肥,,,

想問下我應該點樣開始一系列既減肥 ?

(ps 我屋企冇一對用黎跑步既鞋,,,想問問師兄有冇好介紹 ? (我正常足,,有好輕 ...

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-3 11:35 發表
    閣下BMI 28.7,算超重了,真的要努力減下。男仔的標準是18-22。
    這麼重的身軀,請由步行開始,每天急步行半小時以上(最好慢慢加到一小時因頭半小時是消耗當天的能量,後半小時才消脂),唔好跑住,以免傷腳,尤其是膝 ...

咁想問問例如急步行呢,,,即係點樣....同埋洗唔洗買返對跑鞋先開始 ?

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-3 13:35 發表
    我同你差唔多高
    亦同你差唔多重
    不過一年前就有 over 110kg 重
    一齊努力跑啦~~~~  " />" />

嘩,,,一年就減左成30kg @@

另外,,想問問如果想買返對跑鞋去跑步,,,有冇邊款跑鞋係for重磅人士的 ?

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-3 15:39 發表

另外,,想問問如果想買返對跑鞋去跑步,,,有冇邊款跑鞋係for重磅人士的 ?

其實new balance已經好多選擇,而且貿量都唔錯,價錢就視乎你既budget,平有平買,貴有貴買.

有d跑鞋比較輕身,不過避震無咁好.

有d跑鞋重身d,不過避震會好d.

我覺得平時訓練時,特別係我地呢d重磅既人士,比較適合著後者.
    至於比賽時,當然著前者會較好.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-3 15:39 發表

可能我水腫得濟
    所以減水減得好快咋..........

跑鞋既話
    我推介 mizuno 既 creation 11
    保護性強
    不過就幾貴下
    要成七舊水..............  

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-13 15:56 發表

可能我水腫得濟
    所以減水減得好快咋..........

跑鞋既話
    我推介 mizuno 既 creation 11
    保護性強
    不過就幾貴下
    要成七舊水..............  " />" />

如果貴少少,,可以減肥又可以保護到對腳既,,我又覺得值既,,

但係想問問邊到有8折,,,

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-13 18:36 發表

如果貴少少,,可以減肥又可以保護到對腳既,,我又覺得值既,,

但係想問問邊到有8折,,,

好多 ching 都話旺角波鞋街通常都係八折
    我只知新都城 新x年 有八折
    我對 creation 11 都係果度買既...........  

升級   20%

該用戶從未簽到

我通常都係波鞋街執d舊款nike
    大約3百幾到

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 kenken 於 2010-5-14 00:58 發表
    我通常都係波鞋街執d舊款nike
    大約3百幾到

nike 既話
    我推介 moto 6+
    air max 真係幾舒服..........

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-13 23:50 發表

好多 ching 都話旺角波鞋街通常都係八折
    我只知新都城 新x年 有八折
    我對 creation 11 都係果度買既...........  

將軍奧新都城有嗎 ? 而家都仲有8折 ?

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-14 17:36 發表

將軍奧新都城有嗎 ? 而家都仲有8折 ?

好似x青年長期都係八折.......

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-14 21:18 發表

好似x青年長期都係八折.......

x青年係咩黎 @@

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-14 23:14 發表

x青年係咩黎 @@

允記果間唔係叫x青年咩??

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-15 00:29 發表

允記果間唔係叫x青年咩?? " />" />

可能我唔多識呢d叫法

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-15 00:29 發表

允記果間唔係叫x青年咩?? " />" />

我今日去,,但係搵唔到

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2010-5-18 00:06 發表

我今日去,,但係搵唔到

搵唔到允記定搵唔到對鞋??

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-5-18 11:32 發表

搵唔到允記定搵唔到對鞋??

搵唔到對鞋,,,

跟住出埋波鞋街都搵唔到 @@