香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今個跑季最令我刻骨難忘的一次長跑練習

升級   93.4%

該用戶從未簽到

總結2007-2008跑季 - 雖然都跑左六年,但係呢一次真係好刺激,當日紀錄比大家分享:

風風雨雨中跑左十公里- 真係好涷 - 仲好刺激

今日做足熱身後,落街跑,溫度10度,毛毛雨。開頭唔覺得涷,由北角跑至銅鑼灣海旁避風塘好大風,風吹埋身就好涷。不過係外冷內熱,最凍原來係對手,應該
戴手套就暖好多。我帶左部相機同小型腳架,打算影相留念,重未試過咁涷同落雨跑,確實又好有紀念價值。影相時候就最凍,真係手指都彊左。不過風景又幾靚,
同平時好天跑完全唔同。沿住維多利利亞海港南岸經會展中心,金鐘至中環碼頭。

去到大會堂就即刻入去暖暖,去洗手間用乾手機暖下對手,真係涷到冇感覺。郵政總局入面又可以避一避風,舊天星碼頭對出條隧道都好,跑幾轉可以舒服d。中環碼頭有間東海堂,入面有熱維他奶,又有微波爐可以丁熱個包食,我遇到救星,歎完兩件先跑回程翻北角。

其實呢次係想搵d刺激,確實又係幾好玩。翻到屋企浸個熱水浴,又係人生一大快事。我精選左兩張相,大家可以睇下我呢個風雨中的孤獨跑者:

+1 0
上一篇︰Malcolm Phillips Memorial Run下一篇︰C兄們,煩請賜教!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

C兄相中o個位係你?點影嫁?係唔係要帶埋腳架先影到?唔好意思太多問題,因為小弟有時影路線相都想加上小弟個跑步姿態,等D C兄比下意見.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

of course 啦kenneth兄, 鄧記尼邊咁熱鬧又變速又長課, 一定要黎玩吓. 長炮就冇, DC都OK既.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

多謝你分享這個難忘的經歷。
記得我個日呆在家中和教會,大部分時間都在室內渡過,加上翌日有屯門長跑賽(好彩偏偏係個日突然好好天),都唔敢出來走走,你此舉實在勇敢

升級   92.85%

該用戶從未簽到

嘩 Alfredyu 兄 ~

你好利害 ar!!  
Thanks for sharing the moment!  Last time I ran in the rain, I ended up with 3 blisters on my toes!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

勁呀,有時人一世物一世,有機會真係要挑戰下,下年有時會我都試下。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-11 14:38 發表
C兄相中o個位係你?點影嫁?係唔係要帶埋腳架先影到?唔好意思太多問題,因為小弟有時影路線相都想加上小弟個跑步姿態,等D C兄比下意見.

買個微型腳架,放係腰包度。因為我五十歲啦,趁仲後生留住呢d回憶。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

Panasonic DMC-FX01 - 其實多數相機都得,因為陽光下相一定色靚。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

影跑姿只拍照仍未夠
    應該影一小段片段(跑數百米)
    因為跑步係一連串ge 動作
    係運動場上影就更好