香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑鞋問題!!! 唔該!!! (已解決)

升級   24.74%

該用戶從未簽到

各位C hing...

我想問玩三鐵著乜跑鞋好?

有冇推介下??

唔該曬^^
=======================================================

買左啦!!!

mizuno wave spacer rs4 ^^

+1 0
上一篇︰香港復康會適健中心下一篇︰你地真真正正keep住練跑幾耐呀

升級   98.8%

該用戶從未簽到

Tze兄, 通常游完水會著lock鞋踩車, 踩完再換跑鞋跑步.
跑鞋方面, 梗係愈輕愈好啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

三鐵跑步同一般跑步無論賽道或距離都無咩特別唔同
分別主要在於轉項上
為了可以更快轉項, 我地通常唔會花時間著袜, 所以赤腳穿上仍然唔會刮腳
而我地亦唔花時間去攪條鞋帶, 所以會用橡筋或魔術貼既款式
現時專為三鐵設計既鞋款有Asics Skysensor T3, Zoots既三鐵跑鞋

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-5-22 11:32 發表

Tze兄, 通常游完水會著lock鞋踩車, 踩完再換跑鞋跑步.
跑鞋方面, 梗係愈輕愈好啦

哦~
我未玩到單車, 未夠班 XDD
所以E+都系游+跑

我扁平足, 有冇乜鞋介紹下?
唔該你C hing~

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-22 13:58 發表
三鐵跑步同一般跑步無論賽道或距離都無咩特別唔同
分別主要在於轉項上
為了可以更快轉項, 我地通常唔會花時間著袜, 所以赤腳穿上仍然唔會刮腳
而我地亦唔花時間去攪條鞋帶, 所以會用橡筋或魔術貼既款式
現 ...

skysensor T3 ...太貴T^T
差唔多1000蚊先有得交易....>3<!!!
我系新手, E+ 著緊既都冇綁鞋帶, 換曬像筋
今日練完, 但唔知點解, 今此磨到起曬水泡-3-

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 15:49 發表

哦~
我未玩到單車, 未夠班 XDD
所以E+都系游+跑

我扁平足, 有冇乜鞋介紹下?
唔該你C hing~

Asics Tarther gale 偏向扁平足設計, 而且又係賽鞋, 可以考慮下

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 15:52 發表

skysensor T3 ...太貴T^T
差唔多1000蚊先有得交易....>3

一般鞋因為預左你著襪, 所以設計時完全無照顧赤腳既問題, 好正常啦
著多幾次可能會好d
另一方面你對鞋平時著襪size就剛剛好, 赤腳就大了一點點, 虛位令對腳左右滑動

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-22 21:17 發表

Asics Tarther gale 偏向扁平足設計, 而且又係賽鞋, 可以考慮下

但都系好貴 T^T

我預500左右~
550 封頂

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-22 21:23 發表

一般鞋因為預左你著襪, 所以設計時完全無照顧赤腳既問題, 好正常啦
著多幾次可能會好d
另一方面你對鞋平時著襪size就剛剛好, 赤腳就大了一點點, 虛位令對腳左右滑動

多謝曬C hing 既意見!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 or full Ironman.

http://www.kswiss.com/cat/2349/Men/Sport/Running/K-Ona.html

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 23:03 發表

但都系好貴 T^T

我預500左右~
550 封頂

呢個budget Mizuno 會比較好d

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-23 09:24 發表

C hing~
其實 New balance 好唔好嫁?
我系time'z 睇到有幾個款, 都好輕 好透氣

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-5-22 23:59 發表
K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 o ...

呢D款我睇過...試過~
都好舒服, 但重左少少
加上唔夠錢買...XDD

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-5-22 23:59 發表
K Swiss K-Ona series shoes are getting pretty popular in North America.  It is a stability shoe with a rigid sole.  Good for short distance running and triathlons.  But I wouldn't wear it for a 70.3 o ...

K Swiss 係香港真係唔興, 想買都唔知去邊度買, 但去外國D WEB 有時見到介紹都好似唔係咁差, 如果香港有得賣都想睇下買對試下,
不過唔知點解由細到大都覺得K SWISS 係有錢佬著........

D 老細好鍾意著佢, 後生仔就唔會點著, 一來款麻麻, 二來香港真係唔興

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-5-23 12:17 發表

K Swiss 係香港真係唔興, 想買都唔知去邊度買, 但去外國D WEB 有時見到介紹都好似唔係咁差, 如果香港有得賣都想睇下買對試下,
不過唔知點解由細到大都覺得K SWISS 係有錢佬著........

D 老細好鍾意著佢, 後 ...

SOGO 有佢講既款

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-5-23 12:17 發表

D 老細好鍾意著佢, 後 ...

會長果處有bor

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-23 18:59 發表

會長果處有bor

邊度?

升級   78%

該用戶從未簽到

mk 波鞋街都有專門店

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-23 09:24 發表

但我對idaten 赤腳會界損腳

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-5-24 13:39 發表

但我對idaten 赤腳會界損腳

我對都係idaten. 赤腳跑10k暫時都ok! 不過都覺得有d刮腳, 我諗跑長d就會"令"野!! 但以前有時腳板底都會起小小水泡.....