香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kenyiu
打印 上一主題 下一主題

長跑新手數問

升級   78.75%

該用戶從未簽到

有分別架
簡單黎講,air bag即係你見腳跟好似氣球o個類,nike air o個類
cushion你就當佢係厚o的鞋跟

或者其他c兄可以補充

升級   92.85%

該用戶從未簽到

kenyiu兄,

買跑鞋之前一定要知道自己嘅跑gait係點 ~ overpronation, underpronation or neutral?  同埋對腳arch係邊type ~ low, high or neutral? 然後才可以對正下药買啱對鞋 ~ neutral, stability or motion control?  如果買錯咗嘅話就會好容易跑傷對和膝頭哥嘅關節.

例: 小弟係overpronation型.  只有Asics21xx係列嘅stability gel鞋最啱我著.  請參孝以下websites.

http://www.runnersworld.ltd.uk/shoefinder.htm

http://www.roadrunnersports.com/rrs/product/shoe-dog.jsp?bannerimage=shoedog_left_pla

升級   98.95%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

is this ok?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

tslney兄,你呢隻就係gill兄講既air bag鞋
點解話呢類唔係咁好?因為air bag好似彈床咁,會將d力向上彈。當你跑既時侯,你腳踏地時所產生既力會完全反彈去你大小腿、背部或更甚頸骨,跑得越耐受力越勁,長夠好易肌肉酸痛、背傷等。所以一般唔會做練跑用

個人認為,呢類鞋唔適合做專項鞋,當jogging鞋或者做gym鞋還可以的
當然,你跑既時侯覺得好舒服,跑得好自在,跑完又無成日腳傷等等,繼續穿都無妨既
不竟,跑鞋還是很個人化的

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 16:26 發表
tslney兄,你呢隻就係gill兄講既air bag鞋
點解話呢類唔係咁好?因為air bag好似彈床咁,會將d力向上彈。當你跑既時侯,你腳踏地時所產生既力會完全反彈去你大小腿、背部或更甚頸骨,跑得越耐受力越勁,長夠好易肌肉 ...

oh... 原來係咁...
不過我跑戈陣真係覺得好舒服, 跑完隻腳都唔會痛.... 可能係跑ge distance 小掛 h" />

升級   78.75%

該用戶從未簽到

kenyiu兄:
如果你唔怕睇英文的話,以下呢個網會step by step話你知點樣再始train

http://www.mcmillanrunning.com/training1.htm

升級   98.95%

該用戶從未簽到

嘩.... 咁快做左發燒跑手

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我對鞋的講究則不太大。
我記得kenneth ching曾話過我對鞋的避震能力唔好,因而家著個對是我人生的第一對正規跑鞋,以前中學時代多著羽毛鞋,甚至著白飯魚,對雙腳護理一無所知...還好至今尚未有大傷患.....
而家對鞋都跑左約500k了,個底都有點削削地,係時候要叫屋企人運對新鞋過來。也許我會買對wave rider 11 吧,唔肯定......
聽人講跑手最好有兩對跑鞋, 一對for比賽一對for練跑,但是我尚是學生,未有經濟能力,又點敢咁奢侈呢....

升級   2.11%

該用戶從未簽到

首先,多謝各位既意見!

而家已經對選鞋同跑步需要注意既野有左一定既認識

奈何沒有經濟能力,看到lvrunner兄提供的網站中推介的鞋最低也要7x美金,實在嚇了一跳......我買鞋時,必定會問清楚適唔適合自己的,感謝各位。

P.S. 我是underpronation, neutral的----> neutral就可以了,所以應該都幾容易買到對適合我既鞋XD

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

請問你地點睇Nike AirZoomStructureTriax+ 11
    我著住佢黎行路, 跑步甚至練速度及長課

btw, 我係overpronation, 只有標示為"適合亞洲腳型"先0岩我

升級   98.95%

該用戶從未簽到

underpronation戈D字詞中文係咩?