香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

香港ITU三項鐵人亞洲盃(2010)

升級   78%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

Fun Distance (Swim 250m / Bike 10km / Run 2.5km)
1.
2.
3.

10月24日(星期日)

Sprint Distance (Swim 750m / Bike 20km / Run 5km)
1.
2.
3.

Olympic Distance (Swim 1500m / Bike 40km / Run 10km)
1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
8. loudspeaker
9. franklcf (Frankie)
10. Sunny
11. Rico
12.BMC

升級   78%

該用戶從未簽到

洗麥驚,游多幾次海,慢慢淆返來咪得攞

升級   100%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

Fun Distance (Swim 250m / Bike 10km / Run 2.5km)
1.
2.
3.

10月24日(星期日)

Sprint Distance (Swim 750m / Bike 20km / Run 5km)
1. 王小虎
2.
3.

Olympic Distance (Swim 1500m / Bike 40km / Run 10km)
1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
10. Sunny
11. Rico
12.BMC

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-7-9 11:54 發表

洗麥驚,游多幾次海,慢慢淆返來咪得攞

BMC兄:
報左啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-9 10:23 發表

傑兄:
一齊半奧啦

仲有時間,要克服既,一定克服到,think positive

反正8.1游375m,9.26游500m,咁10.23游750m都好合理!

GOOD!小虎已經好勁啦,我第一年玩都未敢報半奧……

而家操仲有時間,大家努力哦!

升級   76.67%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

1.
2.
3.

10月24日(星期日)

1. 王小虎
2.
3.

1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
10. Sunny
11. Rico
12.BMC
13. 靜水

唔該Key ching指點,到時脚抽筋就游背泳啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-9 13:11 發表
GOOD!小虎已經好勁啦,我第一年玩都未敢報半奧……

而家操仲有時間,大家努力哦!

都係有大家的鼓勵
特別係北區之友,互相鼓勵,互相鞭策

升級   95.6%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

1.
2.
3.

10月24日(星期日)

1. 王小虎
2. 傑
3.

1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
10. Sunny
11. Rico
12.BMC
13. 靜水

升級   95.6%

該用戶從未簽到

報左名等通知俾錢~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2010-7-8 18:48 發表
上年第一次玩半奥,好好玩,中咗毒,今年想玩全奥,不過練水游自由式游到2,3K間唔中好易脚趾公抽筋,唔知有セ方法可以令自已放心D呢??我成日担心,萬一抽筋時啲獨木舟睇唔 ...

游長途, 間唔中腳趾公會好易抽筋, 我都有呢個問題, 遇上咁既情況, 通常我會响踢水的時候做交叉腳, 用另一隻腳來踢鬆抽筋的腳趾, 通常好快就會鬆番. 不過到小腿抽筋時, 就會麻煩d, 遇到此情況, 就會轉為背泳姿勢, 用手划水至抽筋停止. 記緊要鎮定同個身要放鬆!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-9 15:48 發表

游長途, 間唔中腳趾公會好易抽筋, 我都有呢個問題, 遇上咁既情況, 通常我會响踢水的時候做交叉腳, 用另一隻腳來踢鬆抽筋的腳趾, 通常好快就會鬆番. 不過到小腿抽筋時, 就會麻煩d, 遇到此情況, 就會轉為背泳 ...

游到抽筋會唔會湡溺架

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-9 17:38 發表

游到抽筋會唔會湡溺架

抽根預少事,中如來神掌同天殘腳重慘.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-9 17:38 發表

游到抽筋會唔會湡溺架

真係發生既話,首先唔好緊張.
係有時間給自己處理.

可以吸口氣,之後用手拉直抽根位置,慢慢黎係冇問題
最怕係自亂陣腳

講就咁講,我都未處理過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 7-7-2010 23:05 發表
我仲諗緊.....
未解決到游水個一部份

未解決到游水個一部份 x 3

好想感受下.....

升級   38.67%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

1.
2.
3.

10月24日(星期日)

1. 王小虎
2. 傑
3.

1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
10. Sunny
11. Rico
12.BMC
13. 靜水
14. Jeff

升級   100%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

1. aR Bee
2.
3.

10月24日(星期日)

1. 王小虎
2. 傑
3.

1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
10. Sunny
11. Rico
12.BMC
13. 靜水
14. Jeff

升級   84.4%

該用戶從未簽到

Ar Bee:你可以試下玩 Sprint啦

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2010-7-15 13:33 發表
Ar Bee:你可以試下玩 Sprint啦

Ginny, 我比較想一步一步黎啊, 好似長跑咁, 一開始係10K FOR FUN > 做時間 > 再跑長O的 > 再做時間 > 跑全馬 > 再玩O的更長距離而又具挑戰性O既比賽^^

我依家星期一,三,五朝早上上緊康文署O既泳班呀, 我有體能,但硬係游唔得長, 激死!!
所以希望Lee 2,3個月係游水方面下多O的功夫,
集中改返好O的技術, 最緊要要將放鬆O的個人變成習慣,
一下一下, 游得舒服又去水O既~~
短期目標係: 可以無間斷地游O的長距離, 建立返游水個信心

其次係諗緊報唔報8月1日個個, LEISURE 咁玩, 游蛙式試下個海,
如果LEE個唔玩9月12日大尾篤個個都一定報~

然後, 926希望可以全游自由式, 再拎下O的轉項經驗, 去到 ITU 就做時間!!!~~

P.S: 其實上完女鐵人班之後玩個個水陸賽@泳池已經比起上年學校考試200m 快左O的,
希望黎緊可以睇住自己進步, 踏出第一步, 挑戰大海!!!

順便一問, 有冇師兄姐知 ITU Olympic 個個"公開接力"仲有冇細分女子,男子, 混合架!? THX~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2010-7-16 00:05 發表

Ginny, 我比較想一步一步黎啊, 好似長跑咁, 一開始係10K FOR FUN > 做時間 > 再跑長O的 > 再做時間 > 跑全馬 > 再玩O的更長距離而又具挑戰性O既比賽^^

我依家星期一,三,五朝早上上緊康文署O既泳班呀, 我有體能 ...

FUN 太短喇, 而且同其他兩個距離又唔係同一日, 覺得0個日無咁熱鬧無咁好玩, CTSE 都係考慮下SPRINT 啦~

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 78# 的帖子

係啦, 我上年第一次玩都係由sprint開始, 冇問題wor, 又吾洗快, 玩耐d enjoy吓個過程, 玩耐d可以攞既經驗都豐富d, 過癮d ma. 比人影倒既相都多好多ga.