香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我這樣的跑法,心跳率,速度可以減到肥嗎?

升級   6.32%

該用戶從未簽到

小弟今年25歲,呢10年來都可以話係完全零運動,近年開始注意健康,戒了煙,可能因為戒煙的關係,加上飲食極唔健康,再加上啤酒,無運動,又番寫字樓,所以身體越來越肥,肚腩的好大,身型極難睇,雖然係數字上計出來可能唔係好肥,因為我本身係瘦底,手手腳腳都好幼,實際上我的肚腩極大身型好怪,所以近日開始做運動,跑步減肥,所以想請教一下大家我這樣跑可以減到肥嗎?有用嗎?thanks

男,25歲,66kg,173cm (數字上可能唔肥,但因為我瘦底手腳幼,同埋肚腩好大)
現今日用30mins,跑4k,心跳平均係175
跑前用大約10mins 落去跑步場地,跑完用大約15mins 少少斜路番屋企

請問正常嗎?其實初初跑係挨唔到30mins 同埋 4k的,初初只可以大約15mins 1-2k已經好辛苦好辛苦頂唔順, 依家雖然都叫跑到,但其實都係好辛苦,係用意志唔可以俾自己停...我知道比起其他人我叫做跑得好慢...

請問我咁肥,可以減到肥嗎?正常嗎?可以改善嗎?感謝
+1 0
上一篇︰祝ram ching + jc8866 ching, 10月2日生日快樂下一篇︰新手報到

升級   6.32%

該用戶從未簽到

跑左一排,開始進步,近呢幾次跑,可以挨到跑45mins (6k),但心跳都係高,165-175

升級   100%

該用戶從未簽到

Ching,
建議再跑慢一點,心跳keep住130樓下
現階段以keep住130樓下為主,之後身體適應了再加長時間�距離
跑步減肥要用到<挨>來形容,應該是運動量過大了

升級   46.33%

該用戶從未簽到

如果要燃燒脂肪,最有效在65%MHR到85%內,以你年紀許,即大約在130到169,數字上講,師兄的心跳率高左D,都係set返低D如135左右最舒服。

其實心肺功能容易提升,但係肌肉筋腱的適應就慢好多,所以跑慢D讓肌肉筋腱慢慢加強。

如要減肥,飲食要配合,祝你成功。

升級   0%

該用戶從未簽到

MHR 85% 其實高了點 80%  以下 會好一點的, 以時間計, 跑一個鐘後, 減得更見效的

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得你過快, 流汗多亦會影響心跳率的, 所以要定要飲水, 另外真係控制不了速度, 你試踏單車先.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

控制速度確是很難,因為當個場大家都跑得好快,比人一圈又一圈的過頭,真係要好有定力先可以慢跑。我開頭一個月都係在這種情況下堅持,目前雖然可以加點速,但依然係全場最慢。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

其實唔好有time target好d
1)易傷
2) high speed->high heart rate - > not fat-burning

好似以上ching所講以心跳率為target會較有效. 我網上見過有d公式會用埋靜止心跳率計mhr同mhr%range,據講會比純用age好...

另外taking walk break, (可search jeff galloway/ mizuno US, or runnersworld), 即係規定自己跑幾minute就行一分鐘. 咁可以train耐d而減少受傷
(now i will walk one minute and run 4 min for most training above 5k. I did complete a half marathon using it.)
亦可以搵d關於跑姿既資料睇(e.g. chi running, pose running, mid-foot strike). It make you able to run for longer distance

我自己試左呢兩樣野(walkbreak +mid-foot)之後膝痛少左.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-10-8 12:47 發表 其實唔好有time target好d1)易傷 2) high speed->high heart rate - > not fat-burning好似以上ching所講以心跳率為target會較有效. 我網上見過有d公式會用埋靜止心跳率計mhr同mhr%range,據講會比純用age好. ...
嗯的, 而初初跑心肺功效未強, 是好易over 的. 走跑的方式是行的. 不過要行的時間部分要控制準確其實幾難的. 可以先去踏單車機. 現在大部分是有量心跳功能的. 待建立好心肺功能才改上慢跑的
另外報些跑步比賽, 令自己有一定目標, 可增加跑步的動力同恆心的 , 加油 !!

升級   27.89%

該用戶從未簽到

我跟c兄ge情況差唔多~~~
我跑左個多月了
人就好似瘦點點~~~
但係體重多左3磅

升級   83.68%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sue0918 於 2011-3-29 15:10 發表
    我跟c兄ge情況差唔多~~~
    我跑左個多月了
    人就好似瘦點點~~~
    但係體重多左3磅

咁應該係fit左, 建立左肌肉. 其實唔使太介懷磅數o既.
    keep住運動, 個人健康d反而重要.

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

MHR60% 40mins+

升級   45.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-8 12:40 發表
    控制速度確是很難,因為當個場大家都跑得好快,比人一圈又一圈的過頭,真係要好有定力先可以慢跑。我開頭一個月都係在這種情況下堅持,目前雖然可以加點速,但依然係全場最慢。

有幾慢?  我有名龜速,夠慢未?  要快不如搭的士.   龜速先有樂趣.

升級   44.7%

開心
  • 簽到天數: 2 天

各位好.
    我40多歲, 身高165cm, 自去年中 開始練跑到依家已有約八個月了.
    當時體重達75/76kg, 跑步只能以40分鐘完成4k 左右, 平均心率可達160-165. 經過多個月的練習, 現已能用65分完成10k. 體重亦減至71kg左右.

現時練習重點在用較輕鬆的心率去跑, 希望繼續減磅之餘又可改善心肺功能.

計我話, 只要有恆心練習跑步, 減磅達標真係不難

升級   36%

該用戶從未簽到

我40歲,練跑八個月,由差不多190磅減到165磅,由跑3分鐘冇氣,到而家可以跑個半鐘,仲估唔倒可以55分鐘內跑完SCM10K,血壓由偏高到而家正常,跑步真係幫我好多....不過仲有好長路要練......

升級   34.8%

該用戶從未簽到

跑得慢有時真係有壓力的.不過,我自己知自己事,想快都不能,我本身大約都get到應該用幾多力,所以速度唔會因為咁受到大影晌.

不過琴日跑(8min/km),跑跑比人評頭品足,聽唔晒,但有人講左句"緩步跑者"......

確係有d書呢度速度講只係慢既jogging(當然都係running more than walking),起碼5km/m先算running,但每人起點唔同,有人高,一開始已經可以跑得較快,有d連步行都會氣喘,自己點跑,一定係按自己身體情況的.

而且你真係有能力5min/km,都唔代表你唔可以用8min/km甚至8.5min/km跑.唔係下下都要出盡力的.

個人覺得樓主張貼文章時既速度(岩岩有留意係幾個月前舊文),有下降空間(起碼快過我,而我都仍有下降空間),套用佢情況,可試試降到同我差唔多速度.

用手機程式(Runtastic or the like)一定有用.