香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑完沖涼後頭暈

升級   90%

該用戶從未簽到

跑完沖涼後頭暈, 點樣可以解決?
到底要cool down幾耐?
+1 0
上一篇︰ITU Route下一篇︰渣打馬拉松全部爆滿!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我琴日沖完短跑,番屋企食飯都頭暈

升級   100%

該用戶從未簽到

頭暈有好多原因, 運動最常見O既係血糖太低,
    可以試下跑完食點甜吃/ Sport Drink, 唔知幫唔幫到你呢

升級   68.8%

該用戶從未簽到

唔好即刻沖熱水
    跑完後等返半粒鐘先好沖

升級   90%

該用戶從未簽到

謝謝RowerBee & Tyler, 我會留意... 重新開始!

升級   0%

該用戶從未簽到

e.c. 好耐無見(好似係食雪糕buffet之後都無見了),11月14見妳笑容一樣璨爛!
    頭暈會不會是未食野,血糖低? 記住減油鹽糖就得,唔好節食! 保重身體!

升級   90%

該用戶從未簽到

係呀亮哥, 之後成日都OT, 約左你去晒草跑都去唔到.
    其實我都唔算係節得好多, 只係我可能食得太少糖, 早餐午餐都正常, 只係夜晚食麥皮, 跑完又即刻沖涼, 有兩次都差d暈, 可能真係未抖夠. 暈完兩次, 我就唔敢再去得咁盡... 於是停左跑. 果團火無左.
    本來星期日asics 10k想縮沙, 但最後都決定照跑. 跑完, 覺得應該繼續keep住... 因為跑完無論係身體定情緒都好好多.
    多謝你幫我影相! hehe 第一次面對自己隻肉臀夠膽著背心跑, 睇完相真係覺得我一定要加把勁跑至得... hoho
    我會好好保重身體啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2010-11-16 17:18 發表
    係呀亮哥, 之後成日都OT, 約左你去晒草跑都去唔到.
    其實我都唔算係節得好多, 只係我可能食得太少糖, 早餐午餐都正常, 只係夜晚食麥皮, 跑完又即刻沖涼, 有兩次都差d暈, 可能真係未抖夠. 暈完兩次, 我就唔敢再去得咁盡... 於是停左跑. 果團火無左.
    本來星期日asics 10k想縮沙, 但最後都決定照跑. 跑完, 覺得應該繼續keep住... 因為跑完無論係身體定情緒都好好多.
    多謝你幫我影相! hehe 第一次面對自己隻肉臀夠膽著背心跑, 睇完相真係覺得我一定要加把勁跑至得... hoho
    我會好好保重身體啦!

這張相一定要留! 等第二日清減了,拿出來給其他人睇,自己睇番都會好鼓勵的! 加油啊! 有決心就會有成功! 堅持等如勝利!
    有時間的話,多d參加約跑,果團火就無咁易熄架啦!

升級   90%

該用戶從未簽到

亮哥, 我都知道多d參加約跑好, 但一來我又跑得慢到超唔好意思要各位網友等. 二來大家約跑時間多數我都有事唔去得...點都好, 多謝亮哥支持! 堅持等如勝利!  仲有, 亮哥, 不如你send我張肉照原相俾我, 我用黎嚇自己等我記得堅持落去...!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2010-11-16 18:11 發表
    亮哥, 我都知道多d參加約跑好, 但一來我又跑得慢到超唔好意思要各位網友等. 二來大家約跑時間多數我都有事唔去得...點都好, 多謝亮哥支持! 堅持等如勝利!  

登錄/註冊後可看大圖
    仲有, 亮哥, 不如你send我張肉照原相俾我

登錄/註冊後可看大圖
    , 我用黎嚇自己等我記得堅持落去...!

哈哈哈! 係咪真係得架? 請PM小弟留電郵地址,會即時送上!

參加約跑其實唔洗擔心跑得快定慢既,又唔係比賽,跑得快又無獎,跑得慢又唔會被罰,識多d人一齊跑下,好過自己一個心情好才跑一跑,無mood又唔跑,團火會好易熄的。
    恆常跑步加上健康飲食,keep fit 無難度!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-16 20:49 發表 哈哈哈! 係咪真係得架? 請PM小弟留電郵地址,會即時送上!參加約跑其實唔洗擔心跑得快定慢既,又唔係比賽,跑得快又無獎,跑得慢又唔會被罰,識多d人一齊跑下,好過自己一個心情好才跑一跑,無mood又唔跑,團火 ...
    我都唔知得唔得. 總之面對現實總好過包埋包埋自己呃自己啦. 最慘呃完又唔開心, 咁就俾心機去跑去運動運動. 就算未能達成我自己心願, 身體好d身心舒暢都賺哂. 而且我每次努力運動都會帶動屋企人想一齊運動, 大家都開心d. 呢個又係賺哂. 唔跑就傻啦我... 繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2010-11-17 09:51 發表
    我都唔知得唔得. 總之面對現實總好過包埋包埋自己呃自己啦. 最慘呃完又唔開心, 咁就俾心機去跑去運動運動. 就算未能達成我自己心願, 身體好d身心舒暢都賺哂. 而且我每次努力運動都會帶動屋企人想一齊運動, 大家都開心d. 呢個又係賺哂. 唔跑就傻啦我... 繼續努力!

1000000個贊成!
    加油!
    為健康加油!

升級   90%

該用戶從未簽到

多謝亮哥, 我send左個msg俾你啦

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

節食還節食, 跑之前唔可以好肚餓, 一定會暈, 跑完唔食最多暈喺張床
    跑多啲食清啲就減到喇, 我早幾年開始跑步, 半年減咗30磅

升級   90%

該用戶從未簽到

多謝師兄意見, 跑之前我會記得食飽先啦, 謝謝你!
    半年減30磅, 請問師兄跑幾多同食得幾清?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我之前跑完步都有頭暈, 去睇中醫話我出汗太多, 個人又"虛"

飲食方面唔好食咁多涼野, 凍野要介, 休息多D
    要食夠飲夠, 身體好先做到運動,

減肥都要減得健康呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-11-17 22:52 發表
    我之前跑完步都有頭暈, 去睇中醫話我出汗太多, 個人又"虛"

飲食方面唔好食咁多涼野, 凍野要介, 休息多D
    要食夠飲夠, 身體好先做到運動,

減肥都要減得健康呀

贊成! 真的,可能妳食得太少,飲得水份又少,減肥記住唔好減食量,只需減油、鹽及糖就可以了,食量會自動慢慢減的了,突然間能量供應少好多,身體就一定會唔習慣的,咪會覺暈囉。
    PM收到,明天才覆,今日全日出左街shopping,買了雙鞋保護對腳,又買了部netbook,番大陸跑步就不用失蹤了,嘻嘻!

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-18 00:01 發表

贊成! 真的,可能妳食得太少,飲得水份又少,減肥記住唔好減食量,只需減油、鹽及糖就可以了,食量會自動慢慢減的了,突然間能量供應少好多,身體就一定會唔習慣的,咪會覺暈囉。
    又買了部netbook,番大陸跑步就不用失蹤了,嘻嘻

亮哥,帶notebook返國內是否要徵稅呀??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2010-11-18 03:15 發表

亮哥,帶notebook返國內是否要徵稅呀??

帶一部自用的唔洗徵稅呱,有時間真係要問清楚先得。

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-11-17 22:52 發表 我之前跑完步都有頭暈, 去睇中醫話我出汗太多, 個人又"虛"飲食方面唔好食咁多涼野, 凍野要介, 休息多D要食夠飲夠, 身體好先做到運動,減肥都要減得健康呀
    明白師兄!小妹無飲凍野好耐啦. 咁唔洗戒咁多! 原來唔止我一個會咁, 謝謝你!我會留意飲食...!順手抄埋食物屬性...參考參考先什麼是寒性食物
    飲食養生首先要講“性”。“性”(或“氣”)是指食物有寒、涼、溫、熱等不同的性質,中醫稱為“四性”或“四氣”。

涼性或寒性凡適用於熱性體質和病症的食物,就屬於涼性或寒性食物。如適用於發熱、口渴、煩躁等症象的西瓜;適用於咳嗽、胸痛、痰多等症象的梨等都屬於寒涼性質的食物。

溫性或熱性與涼性或寒性相反,凡適用於寒性體質和病症的食物,就屬於溫性或熱性食物。如適用於風寒感冒、發熱、惡寒、流涕、頭痛等症象的生薑、蔥白、香菜;適用於腹痛、嘔吐、喜熱飲等症象的乾薑、紅茶;適用于肢冷、畏寒、風濕性關節痛等症象的辣椒、酒等,都是屬於溫熱性質的食物。

平性平性食物的性質介於寒涼和溫熱性質食物之間,適合於一般體質,寒涼、熱性病症的人都可選用。平性食物多為一般營養保健之品。如米、面、黃豆、山芋、蘿蔔、蘋果、牛奶等。

從歷代中醫食療書籍所記載的300多種常用食物分析,平性食物居多;溫、熱性次之;寒、涼性居後。一般說,各種性質的食物除都具有營養保健功效之外,寒涼性食物屬於陰性,有清熱、瀉火、涼血、解毒等功效;溫熱性食物屬於陽性,有散寒、溫經、通絡、助陽等功效。

中性和和平性食物

從中醫角度說,食物分為五大性,一般是平、寒、涼、溫、熱這五性。夏天我們主張人們多吃一點平、寒、涼的食物,如常見的豆類、木耳等。涼性的食品中豆腐比較常見,還有冬瓜、絲瓜。寒性的食物就是苦瓜、番茄、西瓜

平性食物有:

大米、黃豆、黑芝麻、花生、土豆、白菜、圓白菜、胡蘿蔔、洋蔥、黑木耳、檸檬豬肉、主題、雞蛋,魚肉中的鯉魚、鯽魚、泥鰍、黃魚、鯧魚。另外我們日常裡飲用的牛奶也屬於平性食物。

涼性食物:

蕎麥、玉米、白蘿蔔、冬瓜、蘑菇、芹菜、萵筍、油菜、柳丁、蘋果等等。

寒性食物:
    小米、綠豆、海帶、綠豆芽、苦瓜、番茄、黃瓜、香蕉、西瓜、甜瓜等等。