香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 狗哥
打印 上一主題 下一主題

2011.1.2 廈門國際馬拉松賽

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Mil ctsel謝謝 , 第一次PB咋
    想去就去la

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 TerrySze 於 2011-1-5 15:50 發表
    恭喜大家完成廈門國際馬拉松賽 !
    恭喜前進 ! 又多一個SUB 3 跑手 !!!

TerrySze 謝謝你ar

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rkwokcy 於 2011-1-6 12:50 發表
    2011厦门国际马拉松冲刺图
    http://100cun.xmnn.cn/

按衝線時間搵番自己,多謝大會幫我留個記念呢!!

謝謝師兄! 找到幾張相片及可以要求下載大相。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2011-1-6 13:04 發表
    猫咪后来也是膝盖外侧痛,前段恢复的不好,后来要抽筋,还好不算很严重,俺就走路了。。。。

今年走路的人可不少呢! 過了20K後,全是走路的,我們兩人(小弟帶著一名盲人)要左穿右插的避開走路的人,真的不太好跑。
    膝盖外侧痛當心是
    髂脛束磨擦綜合症

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥好野~

大躍進無得頂~

各位完成/PB既跑友們好好野~

升級   0%

該用戶從未簽到

做返個賽事多面睇先

優:
    - 賽事時限加到7小時內令完成壓力不大
    - 賽事期間完全封路以免人車爭道,及在岸邊渡輪服務亦暫停提供最佳環境於跑手
    - 賽道平坦寬闊、風景優美、氣候適中(呢個賊老天決定),但回程略為逆風
    - 市民/義工們熱烈打氣接近全程無間斷為跑手加油,亦無私地為大家送上不同食物補給
    - 新增起/終點、中途分段地毯、設有晶片時間
    - 每10公里里數牌上有時間顯示,而里數牌亦很準確(中段有1,2個偏差)
    - 每2.5公里有水站及水特海綿等提供,
      水站義工們(可以的話)亦會很盡心地儘快撿回地上所棄紙杯以避免影響後面的選手
    - 終點處義工們送上毛巾/輪椅、按摩服務
    - 打印證書、退晶片退按金、拎取寄存包快捷((#)
    - 大會今年提供終點免費拍照,為大家留下難忘時刻

缺:
    - 人數太多,以致為免起步受阻約需提早30-45分鐘上線
    - 於賽事尾聲(~6-7小時完成的跑友們)提早沿途拆除里數牌
    - 對於半馬選手出爾反爾,完成後不能即場提供完成牌引致近萬多人起哄
    - 大會/協辦單位缺乏應變政策,
       以致大多半馬選手賽後需多費2-3小時及到離大會很遠的運動場才能拎到完成牌
    - 起跑前寄存行李位置有問題,以致很晚才上線的跑手需待起跑後才能寄存
    - 打印證書、退晶片退按金、拎取寄存包緩慢(#人數高峰期)
      什至有選手包已上行李車車到另一地點需跑手們步行很遠才能拎回物品

希望一年能辦得好過一年,廈馬2012歡迎您!

升級   56.95%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2011-1-6 16:34 發表
    做返個賽事多面睇先

優:
    - 賽事時限加到7小時內令完成壓力不大
    - 賽事期間完全封路以免人車爭道,及在岸邊渡輪服務亦暫停提供最佳環境於跑手
    - 賽道平坦寬闊、風景優美、氣候適中(呢個賊老天決定),但回程略為 ...

狗哥張大頭相咁型,做乜咁快収咧

升級   0%

該用戶從未簽到

遲來的post ~

恭喜各位順利享受廈馬歸來 !

升級   31.58%

該用戶從未簽到

跑到終點好鬼痛,跛下跛下過終點。唔知終點有拍照,知就幾痛到扮勁衝過終點。

如果係終點送上毛巾之餘,可以有義工同我地掛牌,就very good,唔駛還晶片先俾finisher medal,好多人都好似我咁心久急。

打印證書係慢,不過叫即場取cert。好過渣打。退晶片即刻"磅水",猶如比賽之後有錢收,自我感覺良好。

馬拉松旅行團,跑/玩得好開心

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 sunbird 於 2011-1-6 18:22 發表
    跑到終點好鬼痛,跛下跛下過終點。唔知終點有拍照,知就幾痛到扮勁衝過終點。

如果係終點送上毛巾之餘,可以有義工同我地掛牌,就very good,唔駛還晶片先俾finisher medal,好多人都好似我咁心久急。

打印證書係慢,不過叫即場取cert。好過渣打。退晶片即刻"磅水",猶如比賽之後有錢收,自我感覺良好。

馬拉松旅行團,跑/玩得好開心 ...

咁你出年仲會唔會做傻事呀?

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2011-1-6 19:17 發表

咁你出年仲會唔會做傻事呀?

我途中痾 blood 呢單野俾我個 best friend 知道左,佢好,因為她當日突然有預感,有身邊人會出事,所以...

我都已經同佢講左醫生話無事,佢都仲係好   。佢話問過人,知道痾 blood 呢家下嘢唔關訓練事,即係話就算訓練充足,準備充足,都可能再次發生,問我跑步唔係為健康嗎?做o麥要咁樣傷個腎。我可能要同全馬”緣盡於此”。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

各位我都返來, 講返賽事, 表現不太滿意, 29k開始要行, 最後4:16返來, 皆因自己懶無練長課, 其實條賽道好靚, 平坦好好跑.

還有沿途市民好熱情, 打氣又自發帶食物給選手吃, 我都食佐蕉, 旺旺, 蛋糕, 朱古力. 真係好值得報賽事.  

今次自由行好好玩, 食街頭小食, 行市集, 踏公巴感受厦門真實一面.  btw我迫過三次巴士, 三次都見有人讓座給年老的人, 值得一讃!

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 allanccl 於 2011-1-6 15:14 發表

今年走路的人可不少呢! 過了20K後,全是走路的,我們兩人(小弟帶著一名盲人)要左穿右插的避開走路的人,真的不太好跑。
    膝盖外侧痛當心是
    髂脛束磨擦綜合症

谢谢亮哥关心。。。俺走路的时候,人还不是很多。。哈  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2011-1-7 01:26 發表

谢谢亮哥关心。。。俺走路的时候,人还不是很多。。哈  

便心而矣!  小弟帶著他跑得比較慢,花了2:30才過20Km牌,所以見到很多很多走路的人,閣下應該是跑得頗快的,所以到走路時也差不多到終點了,是嗎?

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 allanccl 於 2011-1-7 11:08 發表

便心而矣!  小弟帶著他跑得比較慢,花了2:30才過20Km牌,所以見到很多很多走路的人,閣下應該是跑得頗快的,所以到走路時也差不多到終點了,是嗎?

30k去了一次厕所,大概215,后来一直不大好,就开始走走跑跑,到终点已经319了,跟去年渣打成绩差不多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2011-1-7 11:43 發表

30k去了一次厕所,大概215,后来一直不大好,就开始走走跑跑到终点已经319了,跟去年渣打成绩差不多

太厲害了!  走走跑跑只需3:19,佩服佩服!

升級   21.58%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

Thank you C hing!
    找到幾張,很濛的還要RMB$108,都是不要了,謝謝!

升級   70%

該用戶從未簽到

1、打開跑族圖片下載網站:http://photo.paozu.cn

2、選擇2011廈門馬拉松

3、在搜索框中輸入你的參賽號碼,確定搜索,便可以查找到你在2011年廈門馬拉松的照片。

注:本次賽事因為拍攝地點的原因品質並沒有上次珠海半程馬拉松的品質好,大家將就著看把。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laurent 於 2011-1-8 21:49 發表
    1、打開跑族圖片下載網站:http://photo.paozu.cn

2、選擇2011廈門馬拉松

3、在搜索框中輸入你的參賽號碼,確定搜索,便可以查找到你在2011年廈門馬拉松的照片。

注:本次賽事因為拍攝地點的原因品質 ...

謝謝 laurent 師兄!