香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Application for permit for HKMP Half-marathon official denied

升級   10.33%

該用戶從未簽到

http://www.hkrunners.com/node/3488?page=2
+1 0
上一篇︰腳踝扭傷後是否熱敷?下一篇︰有冇人可以幫幫我

升級   93.67%

該用戶從未簽到

呢個又係行政同立法的問題, 法例上唔比係單車徑跑步, 要跑, 除非行政上作出特別安排, 譬如路政署運用權力封路等.

以往, 有關當局都會酌情地容許比賽時使用單車徑, 現在連比賽都無得走, 真係想趕絕跑友, 現在連最多人參與的運動都唔支持, 仲學人申辦亞運, 真係本末倒置呀!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我們"憤怒"了

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

唔通真係要搞到走上街頭(單車徑)抗爭,
    至可以捍衛跑步者嘅權益!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-10-13 15:54 發表
    呢個又係行政同立法的問題, 法例上唔比係單車徑跑步, 要跑, 除非行政上作出特別安排, 譬如路政署運用權力封路等.

以往, 有關當局都會酌情地容許比賽時使用單車徑, 現在連比賽都無得走, 真係想趕絕跑友, 現在連最多 ...

封路是運輸署同警察交通部話事的, 都係個句, 官僚, 無人願意冒上身既險

為左你班跑友, 自己要揹鑊, 烏紗不保, 點計都係制唔過

多一事不如少一事, 最好就係我唔批, 你地點跑自己諗掂佢

有咩事車親撞親人, 區議員嘈, 都可以先立不敗之地, 推得一乾二淨無眼睇!

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-10-13 15:54 發表

以往, 有關當局都會酌情地容許比賽時使用單車徑, 現在連比賽都無得走, 真係想趕絕跑友, 現在連最多 ...

現在連最多人參與的運動都唔支持, 仲學人申辦亞運, 真係本末倒置呀!

只係一個小型的地區比賽,在清早配合適當安排只用5-6小時,就完事,
    政府部門硬係少做少錯,唔做就冇錯.

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-10-13 04:48 PM 發表
    我們"憤怒"了

係維園遊行去政府總部都是行出馬路喇!  跑比賽唔駛半日攪掂, 單車徑跑比賽有幾大問題?!

我地要諗諗點抗爭

升級   25.8%

該用戶從未簽到

其實都幾得意
    之前我係純跑手,有時比賽都會跑單車徑,不過本身住ga區冇徑跑,我都係跑場同行人路多
    依家玩左3鐵,有時踩車時多左響單車徑出沒,先知點解d單車友咁唔鍾意d跑友.
    而最主要原因係單車徑唔比人行ga例已經有,不過冇警方去執法

不過話分兩頭,我係支持透過入紙申請用單車路比賽長跑
    加強響單車路執法同允許紙申請用單車路比賽長跑活動先至係一個正確ga做法

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

現在不是入紙申請被拒嗎?

升級   31%

該用戶從未簽到

原帖由 pan-pan 於 2010-10-14 23:43 發表 係維園遊行去政府總部都是行出馬路喇!  跑比賽唔駛半日攪掂, 單車徑跑比賽有幾大問題?!我地要諗諗點抗爭
    咁不如申請係軒尼斯道跑

升級   7.2%

該用戶從未簽到

尖沙咀彌敦道, 東區走廊, 西隧, 青馬橋都可申請到黎比賽, 大致國家主權象徵的首都天安門也舉辨長跑比賽, 本港單車徑申請到黎比賽有乜問題?!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

政府真係講一套, 做一套; 又話推動全民運動, 而家連小小架一個跑步比賽支持不突止, 仲要諸多留難, 要人地花幾萬蚊交搞一份安全評估架顧問報告, 又要花錢封路, 但錢從何來, 唔通要每位參加者每人比多幾百蚊咩!

或者以後都係要等有乜節物節, 迎乜迎物先有路跑了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2010-10-13 22:13 發表 封路是運輸署同警察交通部話事的, 都係個句, 官僚, 無人願意冒上身既險為左你班跑友, 自己要揹鑊, 烏紗不保, 點計都係制唔過多一事不如少一事, 最好就係我唔批, 你地點跑自己諗掂佢有咩事車親撞親人 ...

其實政府部門一個推一個是這樣的, 可以試試叫團體寫信比曾德誠, 睇下佢肯吾肯攪好過

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-15 02:52 PM 發表

其實政府部門一個推一個是這樣的, 可以試試叫團體寫信比曾德誠, 睇下佢肯吾肯攪好過

寫信比Obudsment 好d.

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-15 00:15 發表
    其實都幾得意
    之前我係純跑手,有時比賽都會跑單車徑,不過本身住ga區冇徑跑,我都係跑場同行人路多
    依家玩左3鐵,有時踩車時多左響單車徑出沒,先知點解d單車友咁唔鍾意d跑友.
    而最主要原因係單車徑唔比人行ga例已經有 ...

^^

我最初跑步(在巿區的運動場); 後來玩單車, 多數是晚上才去吐公踩, 諗住避開假日租車人.

我踩車時, 條單車徑唔多人, 我都唔係好唔鍾意 d 跑友 (我明白佢地點解鍾意跑單車徑而唔鍾意跑行人路), 佢地多數都跑近路邊, 有單車來時有 d 還會主動上番行人路; 我比較唔鍾意在單車徑上散步的 並排的C9 和阿伯, 情侶..., 還有放狗的人比較難搞, 隻狗又唔識死...