香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tommyleung
打印 上一主題 下一主題

由半馬上全馬, 要幾耐時間?

升級   58%

該用戶從未簽到

師兄,我當年第一個全馬係跟以下個program。
18week其實幾輕鬆下,只希望完全的話值得參考。

http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩....個個D里數咁多,難怪我次次爆到七彩。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都睇過唔少呢的program, 個個都係最長果課都係30km左右, 其實夠唔夠架? 最後果12km點算?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-2 09:21 發表 嘩....個個D里數咁多,難怪我次次爆到七彩。

講真, 有D野睇天份既, 如果你本身fit, 唔洗一定操好多既, 好似我呢D岩岩學長跑, 又無咩天份, 體能又唔好, 就要努力少少...

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-12-2 09:24 發表

我都睇過唔少呢的program, 個個都係最長果課都係30km左右, 其實夠唔夠架? 最後果12km點算?

當你體驗過30K,你就可以掌握仲有十二k有幾遠!
大多數program都唔會練足42k。
以家我練緊Pete 既80k�week program 都無train超過32k。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-12-2 09:24 發表

一般的做法都係唔使在平日跑到比賽的哩數,因為你比賽是all-out的,跑完全馬,短則休息數日,長則休息幾個星期,而你平日要隔日或日日練,不可能去到all-out的程度。而好多只跑到30幾k的program都係著重比你完成你人生的第一個全馬,這類同要做pb的program唔同,所以你去到30k左右,遇埋撞牆的感覺,都已經足夠,最尾10k唔會有問題,因為你比賽前已做好tapering,carbon loading,比賽時又all-out。

升級   0%

該用戶從未簽到

跑到最後果8k由七彩爆到終點前全高清, 撞牆的感覺會意識到

無生無死 別無他念

相當禪的....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-2 09:39 發表 一般的做法都係唔使在平日跑到比賽的哩數,因為你比賽是all-out的,跑完全馬,短則休息數日,長則休息幾個星期,而你平日要隔日或日日練,不可能去到all-out的程度。而好多只跑到30幾k的program都係著重比你完成你 ...

原來係咁, 又學多一課, 多謝ching指教

咁我之前, 個個星期跑一次半馬, 跑左成三個幾月, 先跑unicef, 咁咪好傻....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-12-2 10:03 發表

咁我之前, 個個星期跑一次半馬, 跑左成三個幾月, 先跑unicef, 咁咪好傻....

細細聲坦白說, 多左d.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 tommyleung 於 2010-12-1 09:34 發表
    岩岩完成第一個半馬(unicef 2010), 用了半年時間練習, 如果要跑全馬, 要用幾多時間先可以順利在時限內(5:00~5:30)完成全馬?
    而當你完成第一個全馬後, 又再追求的咩? 更好既時間?

ching 你同我一樣喎
    本來都冇諗過玩全馬
    但係經過 unicef 半馬後
    又覺得自己有機會跑到全馬喎
    不過要解決中途補能源既問題
    暫定 2012年報渣打全馬
    渣打中途好似有得補充糖份???
    係我就可以考慮啦............  

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-2 11:26 發表 ching 你同我一樣喎本來都冇諗過玩全馬但係經過 unicef 半馬後又覺得自己有機會跑到全馬喎不過要解決中途補能源既問題暫定 2012年報渣打全馬渣打中途好似有得補充糖份???係我就可以考慮啦........ ...

我其實一直都係諗住10K->半馬->全馬咁去, 開頭都係想報渣打10K, 後尾跑下跑下, 又跑到半馬距離, 咁岩又入左來長跑網, 見到一個unicef半馬, 又試下報架炸, 之後就好似中毒咁, 又報美記半馬, 又報渣打半馬.....

"渣打中途好似有得補充糖份" <-- 我估有掛, 不過食完, 會唔會令個胃唔舒適呢?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 tommyleung 於 2010-12-2 11:53 發表

我其實一直都係諗住10K->半馬->全馬咁去, 開頭都係想報渣打10K, 後尾跑下跑下, 又跑到半馬距離, 咁岩又入左來長跑網, 見到一個unicef半馬, 又試下報架炸, 之後就好似中毒咁, 又報美記半馬, 又報渣打半馬.....

其實我都講漏一樣嘢,
    就係 10km -- HM -- FM, 慢慢去享受個過程.   

有啲 programme, 真係俾冇跑過嘅人, 4-6個月都可以 [完成] 一個全馬拉松.   

我渣打 09 10km 10 HM,
    舊年都有人話, 我可以完成全馬, 行都行到...   

但係, 我就話: 第一次全馬, 冇理由去行架 ?!   

我覺得, 整個過程, 係一個享受.
    與其咁快上全馬, 死頂, 不如跑 10km / HM, 有返咁上下先去跑半馬全馬啦 !   

我曾經都有諗過, 再第時可以去澳門中國東南亞歐洲跑全馬.
    不過, 練咗一個月, 發覺安排時間去練, 比較麻煩.   
    第時會唔會再跑, 唔敢講實, 不過, 第一次, 一定要跑好少少.

可能之後跑長課長啲, 個里數表會好睇啲啩 ?   

tommy ching, also add oil ah...   

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-12-2 10:03 發表

細細聲話你知呀師兄, 我都係咁練左去跑第一次unicef.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2010-12-2 11:26 發表

ching 你同我一樣喎
    本來都冇諗過玩全馬
    但係經過 unicef 半馬後
    又覺得自己有機會跑到全馬喎
    不過要解決中途補能源既問題
    暫定 2012年報渣打全馬
    渣打中途好似有得補充糖份???
    係我就可以考慮啦........ ...

咁我真係冇你咁快 lu
    我預計即使跟佢地全力練習,自己若肯日操夜操既話
    都可能要 2013-2015年先至可以報渣打全馬
    原因係全馬同半馬/ 10K 情況不同
    要先解決補充水份,甚至訓練自己三小時內不飲水這個問題......

升級   100%

開心

原帖由 tomcat 於 2010-12-2 01:14 發表
    我用咗2年時間,去準備我的第一個馬拉松.
    我是60后,2年前10k跑1h,我選擇不太進取或輕鬆的方式去操練,
    因身體/工作/時間都不能放太多在操練上.

現每星期70k,含30k長課.目標12月底前每星期100k含40k長 ...

我真係羡慕你在工作繁忙中仍可以抽時間去練跑
    但你點先可以抽到時間呢? 真係清晨去練跑完先至返工?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟 2010 10k, 2011 hm, 2012 fm ?

最近開始趁秋涼每次都跑21k,隔1至2日跑1次。

每次跑完都冇上次咁辛苦,希望令自己養成習慣愈跑愈長練到跑全馬能力。

我諗跑全馬起碼要預備兩包 gel.

同埋想問有全馬經驗Ching Ctse 跑全馬果陣係唔係多數都要去下廁所ga? 跑成幾個鐘...

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-12-2 23:35 發表

咁我真係冇你咁快 lu
    我預計即使跟佢地全力練習,自己若肯日操夜操既話
    都可能要 2013-2015年先至可以報渣打全馬
    原因係全馬同半馬/ 10K 情況不同
    要先解決補充水份,甚至訓練自己三小時內不飲水這個問 ...

我依家夜晚跑21k都冇飲過水因為出汗較少,日間跑就一定飲。
    其實跑一段飲d水有什麼問題?可以邊跑邊飲,唔會損失好多時間。

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-12-3 00:49 發表

我依家夜晚跑21k都冇飲過水因為出汗較少,日間跑就一定飲。
    其實跑一段飲d水有什麼問題?可以邊跑邊飲,唔會損失好多時間。

邊跑邊飲會令個胃消化唔切,容易搞到胃痛。
    當然全程唔飲水係冇可能,但儘可能做到越遲先飲就越好啦......

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-12-3 01:03 發表

邊跑邊飲會令個胃消化唔切,容易搞到胃痛。
    當然全程唔飲水係冇可能,但儘可能做到越遲先飲就越好啦......

我諗都係習慣啫,試下每次飲少d lor。
    小弟好彩邊跑邊飲無你所講的問題。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-12-3 01:03 發表 邊跑邊飲會令個胃消化唔切,容易搞到胃痛。當然全程唔飲水係冇可能,但儘可能做到越遲先飲就越好啦......

唔飲水可能會令係缺水, 平時跑一個半馬, 我都有機會唔見三磅水, 根據浸大個教授(???)講, 可最少在二個鐘頭內, 慢慢補番 3x1.5L既水, 你話唔見左幾多啦....