香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

市民嫌麻煩 康文署健身室冷清 (轉貼)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

(星島)2010年12月5日 星期日 05:30

(綜合報道)

(星島日報報道)港人愛健身,但康文署轄下體育館健身室,收費雖較市面平近一半,卻長期「投閒置散」,過去三年的使用率平均只有三成六,使用率在眾多康樂設施中「包尾」。有體育界人士認為,面對強勁的商業競爭,康文署健身室設施有限,兼無長駐教練,導致長期使用率偏低,建議署方利用健康教育及改善管理,提升使用率。

http://hk.news.yahoo.com/article/101204/3/lln8.html
    +1 0
    上一篇︰2010 RnR Las Vegas Marathon LIVE 5/12下一篇︰祝MJ576 ching + Apple ctse + vincentW ching, 12月5日生日快樂

升級   46.33%

該用戶從未簽到

如果佢開放比狗狗入就好了,我想比我隻狗狗跑下跑步機,但係又冇錢買一部放在屋企。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

升級   83.68%

開心
  • 簽到天數: 1 天

無野呀?! 上左腦?!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

之前有做開尖,首選LCSD
    地方係細,但機新,同埋就腳
    去過physical試玩,人多機唔夠,機舊又生瘦

升級   64.74%

該用戶從未簽到

次次都好快滿額  "械健體訓練班" 又唔係多名額

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-5 10:50 發表
    如果佢開放比狗狗入就好了,我想比我隻狗狗跑下跑步機,但係又冇錢買一部放在屋企。" />" />

好主意!我贊成

升級   17.67%

該用戶從未簽到

講緊10多年前,我都玩過訓練班有証, 之後幾年都時不時有去玩下.已七八年冇去. 其實果陣好多區都唔會爆滿.當時我對成個服務都幾滿意.
    要take course先發証係負責任既做法.私人gym promote送幾次畀人玩果d, 相信唔少人自己拉傷都唔敢出聲.不過可能d人會怕煩或冇時間上堂.
    另外,好多人做gym一段時間都會玩free way.當年政府gym就少d呢類(而家唔知).可能都係考慮危險性.
    最重要係,gym既普及同10幾年前真係好唔同.除左phyxicxx/calxfxia呢類,新建屋苑clubhouse潮流,大專教育普及(各校都有gym),都會搶左好多客.方便程度同服務亦係考慮.
    可能政府都係時候review下,睇真d市民需要,搞搞新意思.不過,把握潮流,同埋要保證一盤生意/一項服務供求平衡,從來不易.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

使用率低? 睇吓邊段時間喇。我傍晚時間去過金鐘,寶琳同將軍澳都要排隊用機。
    星期六,日10點後,去過天水圍,將軍澳都幾多人吓。
    有時遇到啲大隻佬渣住兩隻啞鈴,坐喺張bench度吹水,得閒就舉兩吓,又要等耐啲。
    所以使用率高定低,都係睇邊段時間同地點。

升級   2.11%

該用戶從未簽到

D 人做GYM都唔會去康民署啦

升級   90%

該用戶從未簽到

我去康民做gym嫁.
    不過, 一個禮拜一次咁多....有時兩個禮拜先去一次....
    主要屋企簡單做就算.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

正苦d 野, 點樣為之 100% 先? 每部機都有人用叫 100%?

去做健身, 十部機如果有 3-4部機有人用咁都差唔多啦, 唔通真係要排晒隊咩

佢d 健身室細細間set 個limit 都 幾十人, 好似我樓下好鬼細佢話可以俾 20人同時使用, 咁即係 20人先叫100%? 但入面無廿部機wo?!

正苦呢d 統計真係 side 氣, 得啖笑

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-12-15 11:41 發表
    正苦d 野, 點樣為之 100% 先? 每部機都有人用叫 100%?

去做健身, 十部機如果有 3-4部機有人用咁都差唔多啦, 唔通真係要排晒隊咩

佢d 健身室細細間set 個limit 都 幾十人, 好似我樓下好鬼細佢話可以俾 20人同時 ...

係而家正苦申亞既非常時期,係正苦既統計數字入面,做運動的市民一定大增的...
    例如康文署健身室入面,如果當時其中一部機有一個人佔住而另外有一個或以上的人排隊時,
    咁佢既使用率就多過100%..就要擴充...那怕其他器械冇人使用...
    就等同洗手間大排長龍(其實個個等屎坑)那怕尿兜閒著...
    屎坑的使用率都超過100%,但好可能只係剛剛遇上armarm..