香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 齋老味
打印 上一主題 下一主題

其實減到幾多先夠呢?

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

我覺得以BMI計去到21-22就好夠,最緊要健健康康。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 kalok 於 2010-12-22 10:43 發表

師兄已經好勁啦, 印象中小弟同你差唔多時間開始跑, 由210減到最輕果時都係得173. 到而家跑少左反彈返去180.
    仲要因為一直都無節食, 依然一身肥膏

家陣有 keep 住跑
    又有節食
    但係間中又有喪食
    所以體重維持在 167-171 之間.............  

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 hkyen 於 2010-12-23 10:05 發表
    " />" />" />" />

師兄~~~你減得好成功了

小弟都試過減到一定磅數後不斷想瘦落去,好似著了魔咁 (from 205lbs to 150lbs)

但咁樣好似令到個人好迷失咁

so,我建議你放鬆plus放肆跑~~~食正 ...

我都迷失緊
    到底 keep 住家陣 167-171 體重
    定係加把勁減落去呢?
    fat% keep 住 18.5-19.5
    但係 BMI 仲係 over 25...............  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2010-12-26 01:04 發表

家陣有 keep 住跑
    又有節食
    但係間中又有喪食
    所以體重維持在 167-171 之間.............  

好易功虧一簣,最好徹底減少進食份量啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

我舊年先開始跑步...個時约128~130lb...1年內斷斷續續咁跑到7月(最熱個期)...體重就落度110~115lb...依家早上110, 下午開始115~120lb...目標想keep到全日105~110lb

加油呀聰聰ching !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

跑步真好...不過我都堅持唔到.....

升級   25.26%

該用戶從未簽到

不管是跑步, 還是做其它運動, 只要保持著習慣, 多多少少對身體有好處吧.

升級   60%

該用戶從未簽到

我想問一問
    如果一個星期要減5磅,兩個月減40磅
    唔知有冇可能呢?
    想問  我可以點先做到?

我唔可以發題,所以係到問,唔知有冇問題呢?

thz=]

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我幾年前, 體重係一年內由 130 磅漸漸上升至 145 磅
    就係呢年, 1次全馬無法完成, 2次超時
    之後半年時間, 每餐食7至8成飽, 唔再食零食
    半年後漸漸下降回135磅, (即是半年內減10磅) 直到現在, 每次全馬都能限時內完成, 體重保持穩定, 不會反彈
    現在早午餐沒有特別地減食量, 只是晚餐吃得偏少, 亦能保持在130至132磅左右.

所以, 以我的經驗來說, 我認為慢慢地減肥比短時間內大幅減肥效果更好.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 阿聰 於 2010-12-27 12:34 發表 好易功虧一簣,最好徹底減少進食份量啦。
    但我聽過中大運動醫學既講座話間中放縱吓.會心理上好過一點,而且可定下目標,例如每減到BMI少左1,就可以食餐勁一次獎勵自己,
    都係一個好方法,我都係咁,由BMI27.9減到依家23.6喇,目標係22無剩幾多次獎勵喇...

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sax.pooh 於 2011-1-6 00:03 發表 我想問一問如果一個星期要減5磅,兩個月減40磅唔知有冇可能呢?想問  我可以點先做到?我唔可以發題,所以係到問,唔知有冇問題呢?thz=]
    去抽脂喇,減肥係要恆心同毅力架,打字咩邊有得咁速成架...!!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

如果有留意過小弟以前既post/blog等等, 應該知我成日講人唔係機器, 唔可以下下用數字去估量 (雖然而家好少更新)

我除左要表達俾其他人聽之外, 自己好少上磅, 連BMI都懶計. 每人身體裡面既肌肉, 脂肪同骨骼佔既比例, 分布都好唔同, 唔能夠用咁單單既方法就計到你個人係咪過重, 或者 "減得夠唔夠".

好似我咁, 我自知骨頭偏重, 比例上又偏向腳短, 要我又跑得長又要同人鬥快, 根本就無可能.

減肥, 最終目標都係望身體健康. 若然身體因為過去減肥的成績而變好了, 跑得食得訓得, 何須為區區數字費心?

"......用心去跟你的身體溝通, 感覺身體的變化, 比一切都重要. 不要用數字去量化, 因為你擁有的是血肉之軀, 不是一部冷冰冰的機器."

升級   90%

該用戶從未簽到

比因講得好, 謝謝!

升級   20%

該用戶從未簽到

就算同等身高+體重前題下
    身型都可以差好遠...
    減肥頭段先會用磅
    之後係用鏡

升級   77.89%

該用戶從未簽到

去咗沖繩5日就KO咗我呢5個月ge努力...
    由零開始...慘!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

我都好同意比因C兄所講!

我覺得唔可以純粹睇磅數。。。比如兩個人都170lbs,一個脂肪多,而另一個係肌肉多,相信170lb肌肉0個個唔會覺得要減磅。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 chunkeewong 於 2011-1-13 08:34 發表
    去咗沖繩5日就KO咗我呢5個月ge努力...
    由零開始...慘!!!

ching,食得是福呀

升級   77.89%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

e+發咗福...成個福頭咁...

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 chunkeewong 於 2011-1-13 15:33 發表
    e+發咗福...成個福頭咁...

Give me Five

升級   85.79%

該用戶從未簽到

齋 C HING

我同你相反
    我由 140 磅  增到 167 磅
    跑10 km 的時間 都係 45 mins 到 .........無太大變化
    我高 179 cm ...由於之前太輕 ..........去了做 gym
    1 .5- 2年 加了 27 磅

我見你由 220-170 都足足 50 磅了 ...........十分好了
    見你張相.....都知你腳肌好大
    我想 170 都好好了
    因無可能 無限向下的